Politsei hoiatab: petukõned on sagenenud

Petukoõned on sagenenud. Foto: Pixabay
Petukoõned on sagenenud. Foto: Pixabay

Sel nädalal on petukõned sagenenud ja eelkõige langevad ohvriks eakamad inimesed. Samuti pidas politsei kinni ühe pettuses osalenud mehe.

Esmaspäeval sai 84-aastane naine petukõne, milles väideti, et naise tuttav on sattunud haiglasse ja ravi jaoks vajatakse raha. Proua andis petturile oma kodu uksel 4000 eurot. Teisegi sarnase kõne sai nädala alguses vanem naine, kellele väideti, et tema tütar sattus avariisse ja kiirelt on vaja raviks raha ning haiglasse vahetusriideid. Murelik ema pakkis kiirelt tütre riided kokku ja andis need koos 2000 euroga petturile.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse grupijuhi Marju Toomingu sõnul tegutseb Eestis grupp inimesi, keda saadetakse inimeste kodudesse raha järele. „Neid rahamuulasid juhitakse välismaa kõnekeskustest. Eile tabati Mustamäel 18-aastane kohalik mees, kes oli suundumas petetud inimese koju, aga enne uksepaku ületamist nabiti ta politseinike poolt kinni. Rahamuula kohta tuli info lapselapselt, kellele vanaema ütles, et tema tuttav on sattunud õnnetusse ja nüüd küsitakse temalt raha. Kuna lapselaps teadis, et see on pettus, siis läks kohe vanaema juurde ning kutsus kohale politseil,“ kirjeldas Tooming.

Politseini on jõudnud ka info petukõnedest, milles väidetakse, et penisoniaja sisse on varasemalt arvestatud vähem tööaega ja selle korda tegemiseks tuleb allkirjastada avaldus PIN-koodidega. Mõnel juhul on kõnedes öeldud, et pensionifondi andmete muutmiseks või korrastamiseks tuleb broneerida aeg Sotsiaalkindlustusametisse. Seejärel on kannatanu pidanud sisestama aja kinnitamiseks PIN-koodid.

„Töötame aktiivselt selle nimel, et siin tegutsevad pettureid kiirelt tabada. Hetkel kogutud info järgi tegutsevad rahamuulad eelkõige Harjumaal ja Ida-Virumaal, kuid võivad minna tegustema mujale Eesti maakonda. Siit ka üleskutse kõikidele inimestele, et helistage juba täna oma eakatele lähedastele ning hoiatage neid petukõnedest. Rõhutage neile, et ravi eest tasumine selliselt ei käi. Mitte ükski asutus ei saada inimeste kodude ukse taha kedagi raha järele. Samuti selgitage, et kui keegi palub telefonis mõlema PIN-koodidega midagi kinnitada, siis tuleb see kõne kohe katkestada, sest see on pettus,“ ütles politseinik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nimetu
9 tundi tagasi

Mulle tuli kõne Tuneesia numbrilt: +216 54 866 283, vastu ei võtnud ja blokeerisin selle numbri 24.septembril 2024