Kelmid teevad politsei nimel petukõnesid

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Politsei on viimasel ajal saanud Läänemaa inimestelt teateid petukõnedest, kus helistajaks on väidetavalt politsei, panga või mõne muu usaldusväärse asutuse töötaja. Helistaja väidab, et kõne vastuvõtjal on pangakontoga tekkinud probleem või inimese andmeid kasutatakse kuritegude toimepanemiseks. Varem on sarnased kõned olnud ainult vene- ja inglisekeelsed, kuid viimasel ajal on petukõnesid tehtud ka eesti keeles.

Kelmid kasutavad petukõnede tegemiseks enamasti interneti abil genereeritud numbreid, mis toimib sarnaselt tavalise telefonikõnega, kuid numbrile tagasi helistades selgub, et numbrit ei ole olemas või vastab kõnele sootuks numbri tegelik omanik, kes pole eelnevast petukõnest teadlik ega sellega seotud. Internetikõnede puhul on võimalik genereerida erinevaid numbreid ja ka suunakoodi saab helistaja ise valida. Seetõttu helistavad kelmid inimestele teadlikult Eesti numbrilt, et jätta kõnest usaldusväärne mulje. Tegelikkuses on kõne hoopis mujalt riigist.

 

Oluline on teada:

  • Eesti politsei ei helista inimestele ega teavita pangakontol toimuvatest kahtlastest tehingutest.
  • Katkesta kõne kohe, kui keegi väidab, et sinu pangakontol toimub midagi kahtlast.
  • Ära jaga oma isiklikke andmeid, nagu näiteks Smart-ID, ID-kaardi või Mobiil-ID PIN-koode teistega. Samuti ära sisesta neid koode oma seadmes teiste inimeste palvel.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eino
7 kuud tagasi

On ikka huvitav omastarust?

äkki
7 kuud tagasi

ongi

Pss misasja
7 kuud tagasi
Reply to  äkki

politsei helistab siis viskad kohe kõne kinni, muud polegi. Kui tahavad las tulevad võtavad kinni, mingit telfu juttu küll ei maksa ajada ju! Mõtetud lollid, kes nii teevad, et äkki ongi :))))

Napak
7 kuud tagasi

Peaasi, et politsei kelmide nimel petukõnesid ei teeks.

krõmpsluu
7 kuud tagasi

Valges maailmas on selline asi välistatudsest inimesed lihtsalt ei usu politseist seda aga eestis ja venemaal on nende maine seal kus ta on.

kaks eripoolust
7 kuud tagasi
Reply to  krõmpsluu

Venemaast ei tea ma midagi ega tahagi teada. Eesti politsei maine on kõrgel, nii on.

Nimi (vabatahtlik)
7 kuud tagasi

Politsei maine on kõrge jah, aga keskmise eestlase IQ on 80!