Madis Müller: miks on Eesti eelarvepuudujääk probleem?

Eesti panga president Madis Müller

Rahandusministeeriumi viimase prognoosi järgi ületavad Eesti riigi kulutused järgmisel neljal aastal tulusid sel määral, et igal aastal tuleb valitsusel juurde laenata enam kui kaks miljardit eurot. Seda juhul, kui jätkame praeguseks kokku lepitud maksude ja maksumääradega ning lähtume ootuspärasest kulude kasvust.

Eesti riigi kulud ulatuvad järgmisel aastal eeldatavasti 18,5 miljardi euroni ning umbes iga kaheksas kulutatud euro tuleb katta uue laenurahaga. Seda on selgelt liiga palju olukorras, kus majandus on viimase kahe aasta madalseisust juba kõigi eelduste kohaselt taastumas. Peame tunnistama, et elame riigina tinglikult üle oma jõu.

Võttes aluseks rahandusministeeriumi kevadprognoosi on riigi tulud 2024. aastal eeldatavasti pisut enam kui 50% suuremad võrreldes viie aasta taguse ajaga. Kulud on aga samal ajal kasvanud ligi 63% võrra. Valitsussektori kulud on viie aastaga kasvanud 39%lt juba enam kui 45%ni SKPst. Valdkondlikult on sellesse kasvu panustanud enim ennaktempos kasvanud kulutused tervishoiule, riigikaitsele ja sotsiaalvaldkonnale.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ülla-Ülla
1 päev tagasi

Hea et leidub ometi keegi, kes eelarvest aru saab! Soomlased on oma eelarve osanud ühel lehel arusaadavaks teha, igaüks võib vaadata, palju kuhu läheb, ja palju tuleb: valtionbudjetti . fi . Suumi sisse, suumi välja ja pilt selge. Meil nagu pudru ja kapsad. Siis juhtubki, et avastatakse üks 100 miljonit “kahe silma vahele” jäänud siin ja teine seal. Kutsume soome sepa appi meile ka sellist eelarvelehte taguma? Paistab ju, et meie ei aga nemad oskavad.

seikspiir
1 päev tagasi

Maksuküüru kaotamine tulnuks tühistada ja olnukski kohe pool miljardit nagu maast leitud. Aga ei, vaja rikkaid poputada…

uskmatu
1 päev tagasi

Vahi aga kirjutab “Küsimus taandub laenuraha mõistlikule kasutamisele” aga just mõistust on meie juhtidel nappinud ! Oma inimesed närigu heina aga meie toetame kõiki teiste riikide vallasante ja tagame endale sooja koha euroopas !
Kuna oma inimeste koorimisest jääb väheks siis võtame laenu,oleme laenude garandid maksujõututele riikidele !

Vahi aga
2 päeva tagasi

Mitte eelarve puudujääk ei ole probleem, vaid riigi üle oma võimete elamine ning majandusarengu ja ühiskonna heaolu vägisi pidurdamine. Kaja Kallase valitsuse ajal on riigi kulutused räigelt tõusnud ehk maksukoormus on sisuliselt laes. Pigem tuleb väga selgelt fokusseerida riigi kulude (loe ebamõistlike) vähendamisele ning ei tohiks ka mõõdutundetult teisi riike aidata (Ukraina, Aafrika arengumaad jt) ning ongi koheselt maast ca 1,5-2 miljardit leitud. Narratiiv, et eelarve puudujääk on midagi hästi halba, tuleks EP poolt lõpetada. Küsimus taandub laenuraha mõistlikule kasutamisele ehk sellest peab tekkima kasu ehk tulu riigieelarvesse. Samas Eesti Pank võiks olla teenäitaja ja vähendada oma arusaamatute töötajate arvu… Loe rohkem »

Imelik
2 päeva tagasi

Nii kaua kui ei vaadata kulutuste ja investeeringute sisse ja puudub “pikk plaan”, on see jutt
kulutuste tõusust ja “eelarve tasakaalust” sisutühi loba.