Artjom Morozov: kuidas mitte sattuda investeerimispettuste ohvriks?

Lääne Elu

info@le.ee

Artjom Morozov, HUGO.legal jurist
Artjom Morozov, HUGO.legal jurist

Viimasel ajal on õigusabiplatvormi HUGO.legal poole üha enam pöördunud inimesed, kes on langenud investeerimispettuste ohvriks.

Investeerimispettuste ohtu tihtilugu alahinnatakse, kuid selle ohvriks langemisel on kahjud tavaliselt suured ning raha tagasisaamise võimalused nigelad. Seetõttu on väga oluline roll ennetusel. Vaatlemegi levinumaid investeerimispettuste skeeme Eestis ja jagame nõuandeid, kuidas end nende eest kaitsta.

Peamised investeerimispettuste tüübid

Püramiidskeemid

Püramiidskeemides panustavad osalejad raha lootuses saada suuri tulusid. Süsteemis endas mingit sisulist majandustegevust pole ning see baseerub üksnes uute ohvrite leidmisel. Uusi investeeringuid kasutatakse varasematele osalejatele tulude maksmiseks, kuni skeem paratamatult kokku variseb, jättes viimased osalejad rahast ilma.

Võltsitud maaklerifirmad

Petturlikud maaklerifirmad lubavad kõrgeid tulusid, kuid sageli on tegemist litsentseerimata või väljamõeldud ettevõtetega. Kui kliendid on oma raha investeerinud, kaovad petturid koos rahaga, jättes ohvrid rahata.

Võltsitud krüptovaluutad

Krüptovaluutamaailmas ilmuvad sageli võltsitud projektid, mis lubavad kõrgeid tulusid. Need projektid võivad pakkuda võltsitud münte või token’eid, mis muutuvad süsteemi kokkuvarisemisel väärtusetuks.

Kuidas end kaitsta?

  • Tehke põhjalik uurimistöö: kontrollige alati investeerimisfirmade ja maaklerite litsentse ning tausta. Tutvuge nende ajaloo, reitingutega ja teiste klientide tagasisidega.
  • Olge ettevaatlik lubadustega kiire ja suure tulu kohta: kui pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi, siis tõenäoliselt see nii ongi. Olge realistlikud oma ootustes ja vältige kahtlaseid skeeme.
  • Ärge usaldage anonüümseid või tundmatuid allikaid: olge eriti ettevaatlik investeeringutega, mis nõuavad raha saatmist tundmatutesse või anonüümsetesse kohtadesse.
  • Uurige skeemi enne investeerimist: veenduge investeerimisskeemi seaduslikkuses ja läbipaistvuses.

Petturitega on tavaliselt esmane kontakt telefonitsi, misjärel suhtlus viiakse üle rakendustesse nagu Viber, Telegram, Whatsapp. Pange tähele, et seaduslikud finantsinstitutsioonid ei kasuta kontode avamiseks ega isikuandmete jagamiseks selliseid kanaleid.

Olge ettevaatlik, kui palutakse avada konto kolmandal platvormil või teha ülekanne krüptorahas. Petturid võivad küsida lisatasusid, näiteks kindlustuse eest, või pakkuda abi petetud rahade tagasisaamiseks, kuid see on sageli osa uuest pettusest.

Investeerimispettuste vastu võitlemine nõuab pidevat valvsust. Tehnoloogiate ja finantsinstrumentide arenedes leiavad petturid uusi viise, kuid teadlikkuse ja ettevaatusabinõude abil saate vähendada riski sattuda pettuse ohvriks. Pidage meeles, et investeerimine on alati seotud riskiga. Järgides ettevaatuspõhimõtteid, tehes põhjalikku uurimistööd ja usaldades ainult kontrollitud allikaid, saate riske minimeerida ja kaitsta oma finantsvahendeid.

Artjom Morozov

HUGO.legal jurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kas
2 päeva tagasi

kelmus pole enam karistatav, teistel naha üle kõrvade tõmbamine on nüüd seaduslik tegevus

mix
2 päeva tagasi

Investeerige sinna kui olete kindel selle ohutuses ja konsulteerige spetsialistidega kes tunnevad antud teemat