Keeletark: hakkame luudima

Monika Undo. Foto: Andra Kirna
Monika Undo. Foto: Andra Kirna

Selle nädala märksõnadeks on olnud lumi ja lumekoristus. Lumurid (lumekoristusmasinad) on usinalt tööd teinud. Majatreppide luudimisest pole olnud vast kellelgi pääsu.

Murretes on palju sõnapärle, mis võiksid olla kasutusel kirjakeeles, näiteks luudima. Luudima esineb Kuusalu rannakeeles ja sellel on mitu tähendust. Üheks on hulkuma. Samas on luudima luuaga pühkima. „Eesti murrete sõnaraamatus“ on kirjas, et „ma luudisin ahju poranda ära“ (Haljala).

Vahva murdesõna pühkima, kuid ka hulkuma tähenduses on veel luudama. Luudama on leidnud rohkemat kasutust. Nikolai Baturin on kirjutanud „pikk must mantel tänavat luudamas“, Jaan Kross aga, kuidas tegelane „lumest puhtaks luuatud peatrepist üles läks“.

Nii luudima kui ka luudama on lühikesed ja tabavad sõnad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments