Kuus saart asutavad Saarte Energiaagentuuri

BNS

Vormsi on üks kuuest saarest, kes osaleb Saarte Energiaagentuuris. Foto: Urmas Lauri

Vormsi on üks kuuest saarest, kes osaleb Saarte Energiaagentuuris. Foto: Urmas Lauri

Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa, Kihnu, Vormsi ja Ruhnu asutavad koos kohalike ettevõtjate liitude ning Tallinna Tehnikaülikooliga mittetulundusühingu Saarte Energiaagentuur, mille eesmärk on erinevaid energialiike saartel senisest paremini kasutada ja vähendada heitmeid.

MTÜ asutamislepingu eelnõu kohaselt on Saarte Energiaagentuuri eesmärk Eesti saartel energiakasutuse paremaks muutmine avalikus sektoris, kodudes ja ettevõtetes, era- ja väliskapitali kaasamine energiaprojektide mõju suurendamiseks, kogukondade energiateadlikkuse tõstmine ja energiaühistutesse kaasamine. Ühtlasi aitab agentuur käivitada säästva energia investeeringud ning ette valmistada energiatõhususe lepinguid.

Saarte Energiaagentuuri tegevus on suunatud elamutele, hoonete energiaallikatele, kaugküttevõrkudele, veeteenustele, sadamatele, puhtale ja energiatõhusale ühistranspordi taristule, ettevõtete energiasäästikkusele ja heitmete vähendamisele. Lisaks on eesmärgiks taastuvenergia tootmine, elektri- ja vesinikuühenduste parandamine ning energia salvestus, sealhulgas vesinikturu käivitamine.

MTÜ asutajateks on Saaremaa vald, Hiiumaa vald, Muhu vald, Kihnu vald, Vormsi vald, Ruhnu vald, Tallinna Tehnikaülikool, Saaremaa Ettevõtjate Liit, Hiiumaa Ettevõtjate Liit ja sihtasutus Saare Arenduskeskus.

Käivitusfaasis hakkab Saarte Energiaagentuuris tööle seitse töötajat, kelleks on juhataja, küttekonsultant, efektiivsuskonsultant, transportkonsultant, finantskonsultant, jurist ja assistent. Töötajate komplekteerimise tagab aastane ligi 350 000 euro suurune baaseelarve. Lisanduvad välissuhtluseks vajalikud liikmetasud, energiasimulatsiooni litsents, kontori ülalpidamine, sõidu- ja lähetuskulud kokku 115 000 eurot.

Omarahastuse tagavad asutajad elanike arvu põhiselt: Saaremaa 58,88 protsenti, Hiiumaa 17,90 protsenti, Muhu 3,75 protsenti, Kihnu 1,31 protsenti, Vormsi 0,83 protsenti, Ruhnu 0,33 protsenti, Saaremaa Ettevõtjate Liit 7,5 protsenti, Hiiumaa Ettevõtjate Liit 2,5 protsenti ja Tallinna Tehnikaülikool 7 protsenti.

MTÜ tegevuste rahastamiseks esitab Saarte Energiaagentuur taotluse Euroopa Liidu programmile LIFE, kust saab taotleda kuni 1,5 miljonit eurot. Euroopa energiaagentuuride liidu juht tõi välja, et reeglina toovad agentuurid investeeringute ja energiasäästu projektidega rohkem omavalitsustele tulu, kui on selle püsikulude katteks ise kulutanud. Saarte Energiaagentuur liitub Euroopa energiaagentuuride võrgustikuga FEDARENE.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kõik
6 kuud tagasi

neid eesmärke lahendab juba valitsus niigi, tööpuuduse suurenemine vähendab olulisel määral kõiksugu saastet, hindade tõus mõjub hästi rahva tervisele, jäetakse ostmata tarbetut tühja tähja, automaks toob puhtama õhu, kõrge elektrihind soosib sündivuse kasvu, rahvas pöördub oma juurte juurde ja hakkab jälle tegelema korindusega, mis aitab kaasa loodusesse säästliku suhtumise ja tervislikkuu eluviisi edendamisele

kust
6 kuud tagasi

need separatistlikud mõtted pidevalt tulevad