Kaasava eelarve hääletusele pääses kolm ettepanekut

Üks kaasava eelarve ettepanekutest on lõpuni ehitada Haapsalu põhikooli seikluspark. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu saab tänavu kaasava eelarve rahaga madalseikluspargi või välijõusaali – teised ettepanekud hääletusele ei jõudnud.

Haapsalu kaasavasse eelarvesse esitatud 11 ettepanekust läheb neljapäeval hääletusele kolm: Haapsalu põhikooli hoovis madalseiklusraja lõplik väljaehitamine, Uuemõisa välijõusaali ehitamine koos pinksilauaga ja madalseikluspargi ehitamine Krahviaeda. „Hääletusele lähevad kolm esitatud ettepanekut, millel on ka hinnapakkumised korralikult juures,” ütles Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus. „Nendega on selge, et jõuab sel aastal tehtud.”

Ettepanekuid sai esitada 10. juulini. Ettepanekute hääletusele panemine võttis aga aega, sest uuriti ülejäänud ettepanekute maksumust. Varasematel aastatel on mitmed rahvahääletuse võitnud ettepanekud läinud kaasava eelarve maksumusest kallimaks.

Ka tänavu hindas linnavalitsus hääletusele mitte pääsenud kaheksast ettepanekust kuus liiga kulukaks ja kolme puhul hindas linnavalitsus, et seal pakutud objekte ei jõua sel aastal valmis teha. Ettepaneku, millega sooviti Posti tänavale paigaldada seljatoega pingid, lükkas linnavalitsus tagasi põhjendusega, et praegused pingid olid arhitekti nägemuses ja neid muutma ei hakata. Ajalist ega rahalist takistust selle ettepaneku puhul polnud.

Haapsalu kaasava eelarve hääletus algab neljapäeval ja kestab 1. augustini. Ettepanekute küsimise ajal oli teada, et hääletuse tulemused selguvad hiljemalt 30. juuliks. Kuna hääletuse algus venis ja hääletus peab kestma vähemalt 20 päeva, lükkub ka tulemuste selgumine edasi.

Haapsalu kaasava eelarvega on ettenähtud 20 000 eurot Haapsalu linnalisse piirkonda ja 10 000 eurot maapiirkonda. Tänavu maapiirkonda ühtegi ettepanekut ei tehtud. „Kuna ettepanekuid ei tulnud, jääb see summa kasutamata,” ütles Parbus.

Haapsalu soovis tänavu kaasava eelarve hääletuse vahele jätta ja selle korda sügisel muuta, kuid volikogu nõudmisel tänavu suvel hääletus siiski korraldati.

Ettepanekute poolt saab hääletada Volises.

 

Kaasava eelarve ettepanekud linnavalitsuse kommentaariga

  • Laste madalseikluspark Haapsalu Krahviaeda – lisatud korrektne hinnapakkumine, teostatav sel kalendriaastal.
  • Uuemõisa välijõusaal pinksilauaga – lisatud korrektne hinnapakkumine. Betoonist pinksilauda saab ka soodsamalt.
  • Madalseiklusraja lõplik väljaehitamine Haapsalu põhikooli hoovis – hinnapakkumine olemas, teostatav.
  • Vedurite pöördsilla drenaaži korrastamine – pole hinnapakkumist. Kõigepealt vaja projekteerida ja suure tõenäosusega ei jõua sel aastal valmis.
  • Ernst Enno park/ala – hinnapakkumist pole. Kogu ala on tarvis projekteerida, projekt koos teostusega ei jää ajaliselt ega rahaliselt etteantud piiridesse.
  • Haapsalu linna (linnavalitsuse) digitaalne infostend – pole hinnapakkumist. Ületab eelarve ja pole sel aastal teostatav. Kaasneb ka hilisem hooldus- ja elektrikulu.
  • Haapsalu Wiedemanni spordihoone välikorvpalliväljaku renoveerimine – pole hinnapakkumist, ületab eelarve.
  • Rehe tee remont – pole hinnapakkumist, ületab eelarve.
  • Paralepa ranna veesilmad puhtaks – pole hinnapakkumist, ületab eelarve. Paralepa kanali puhastamine sügisel maksis üle 20 000 euro.
  • Rulapark Uuemõisa – pole hinnapakkumisi. Panga küla rulapargi näitel tegemist 50–60 000eurose ettepanekuga, ei mahu eelarvesse.
  • Peatänava pingid – pole hinnapakkumist. Arhitekti nägemuses on just sellised pingid ja seda muutma ei hakka.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kati Nõdra
1 aasta tagasi

Arhitekti nägemuse pildid? Kas arhitekt käib neil istumas?

Reet
1 aasta tagasi

Posti tn. sõidukõlbulikuks muutmist pole üldse kirjas. See peab just esimene olema.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Reet

Posti tänav on sotsiaalne eksperiment. Ainus asi, mis eksperimendiga õnnestus oli katkematu autodevoo ärakaotamine. Lapsepõlves 1970-80’tel oli liiklus samuti hõre (kõrvaltänavail veel hõredam). Nostalgialaks! Jääb vaid küsimus, kas saaks keskmist eestlasest autojuhti sundida muul moel kiirust vähendama (ja vähem autot kasutama?) kui peatänavat kiviaiaks muutes? Hinnapakkumise, palju asfaldteerimine maksab, võiks juba ära võtta.

imeline
1 aasta tagasi

kuidas kohalik vanainimene pikalt saadetakse kui teeb ettepaneku seljatoega pingid paigutada, et jalgu puhata, peale jääb mingi noore arhitekti nägemus, kelle selle pingiga mingit pistmist ei ole

Illu
1 aasta tagasi
Reply to  imeline

Kersti Lootus oma 70+ eluaastaga on loomulikult noor arhitekt.
🙂

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  Illu

Postiiivsus ju 70+ noor 😀

kribu
1 aasta tagasi

Ei mahu eelarvesse.Võtku eeskuju Lääne-Nigula vallast, vaene mats kes on seda kantorat 30 aastat oma maksudest ülal pidanud peab nüüd vallamajas A-4 paberi eest 20 senti maksma.

Kaja hoolib
1 aasta tagasi
Reply to  kribu

Ega raha pole laristada pööbli peale!

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  kribu

Mõistlikum ehk sealt ametnikke vähemaks tõmmata. Kokkuhoid suurem.