Homsest algab Eestis tuleohtlik aeg, looduses on keelatud lõkked, grillimine ja suitsetamine

Lääne Elu

info@le.ee

Lõket tohib teha vaid mittesüttival pinnasel ning tuld ei tohi jätta üksi. Foto: Urmas Lauri
Metsas on keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine. Foto: Urmas Lauri

Alates 14. juunist algab üle kogu Eesti tuleohtlik aeg ning ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine.

„Kuna kevad on olnud väga kuiv ning sel nädalal saabub ka selle suve esimene kuumalaine, on loodus muutunud äärmiselt tuleohtlikuks. Selleks, et ulatuslikke maastikupõlenguid vältida, kehtestataksegi tuleohtlik aeg, mis seab looduses toimetamisele mõningaid piiranguid,“ selgitas päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Tuuli Taavet.

„Tuleohtlikul ajal on keelatud vabas looduses lõket teha, grillida ja suitsetada, sest ülikuival ajal piisab vaid väiksest sädemest, et vallanduks ulatuslik põleng. Grillimine ja lõkketegu ja suitsetamine on tuleohtlikul ajal keelatud ka RMK metsaaladel,“ rääkis Taavet. „Oma isiklikus koduaias tohib jätkuvalt lõket teha ja grillida, kuid ohutus peab olema tagatud ning esmased tulekustutusvahendid olgu käepärast. Võimalusel aga tasub sealgi tule tegemist vältida,“ lisas ta.

Tuleohtliku aja kehtestamisel hindab päästeamet keskonnaagentuuri ilmateenistuse tuleohukaarti. Ilmaolusid analüüsitakse igapäevaselt ning inimestele püütakse seada võimalikult vähe piiranguid. Kohe, kui ilmaolud paranevad ja tuleoht väheneb, leevenevad ka piirangud.

Tänase seisuga on Läänemaal tuleoht suur. Mitmel pool Eestis on tuleoht aga äärmiselt suur.

Tänavused kevadkuud ja ka esimene suvekuu on olnud väga kuivad ning loodus on väga kergesti süttiv. Lähipäevadeks prognoosib ilmateenistus 30 kraadi piirimaile ulatuvat temperatuuri ning tuleoht suureneb veelgi.

Aasta algusest praeguseni on päästjad reageerinud 601 tulekahjule metsas ja maastikul. Ainuüksi juunikuus on selliseid põlenguid olnud 65. Möödunud nädalavahetusel käisid päästjad mitmel korral kustutamas ka põlema süttinud rabasid ja turbavälju.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tsirkus
10 kuud tagasi

jaanitule reklaam käib raadios ööpäev läbi, eriline soft on kaine autojuhi propaganda, nagu jaanipäev peakski ainult üks joomapidu olema, nõme värk, nagu ka kogu valitsev olukord riigis

õige
10 kuud tagasi

aeg teha muinastulede, – grilli, – sütelkäimise festivalid, rahvas tahab oma rutiinsesse ellu elamusi

Nimi (kohustuslik)
10 kuud tagasi

Täie aruga inimene praegu lõket ei teegi, ei metsas ega oma koduhoovis. Aga neid poolearulisi, kes koguaeg, igal pool ja kõike põletada tahavad, on kahjuks ikkagi.

Misasi
10 kuud tagasi

Miks ei või hoovis lõket teha, kui on turvanõuded täidetud? Korteri inimene olete vist, et sellist kiusu ajate!?

Napak
10 kuud tagasi
Reply to  Misasi

Misasi, sina ilmselt ajad jalakäija ka alla südamerahuga ilma pidurdamata kui too vales kohas teed ületab?

Misasi
10 kuud tagasi
Reply to  Napak

Kui autokoolis pole käinud, siis tundubki teiesugustele, et jalakäija võib alla ajada olenemata kohast. Tegelikult nii ei ole, jalakäija vales kohas teed ületamine ei anna õigust alla ju ajada. Rumalad mõtted teil!

Napak
10 kuud tagasi

Ning keelu rikkujatele reaalne vanglakaristus sügiseni. Tõsiselt.

Nojah aga
10 kuud tagasi
Reply to  Napak

mida see vangla sulle annab, teeb inimese veel hullemaks

Napak
10 kuud tagasi
Reply to  Nojah aga

Ha-haa, hullemaks? Ning mida see trahv sulle annab kui loodusele on tehtud korvamatu kahju? Vangla annab niipalju, et see suvi rohkem põletada ei saa ja paneb mõtlema kas järgnevatelgi tuld teha tahaks.