Lugeja küsib: kas tööandjal on õigus nõuda eesti keele oskust emakeelena?

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaal ja Lihulas tegi eile emakeele riigieksamit üle 130 abituriendi. Foto: Lemmi Kann
Eesti keele eksam. Foto: Lemmi Kann

Kas tööandjal on õigus nõuda töökuulutuses eesti keele oskust emakeelena või nõuda mõne võõrkeele oskust?

Tööandja peab tagama töötajate kaitse diskrimineerimise eest, järgima võrdse kohtlemise põhimõtet ja edendama võrdõiguslikkust. Kui töökuulutuses on eesti keel nõutav emakeelena, siis see võib viidata diskrimineerimisele rahvuse alusel. Korrektne oleks keelenõuded kirjeldada konkreetseks tööks vajaliku keeletasemega (näiteks eesti keele oskus C1 tasemel).

Enne töösuhte alustamist veendub töötaja, kas pakutav ametikoht sobib talle. Tööandja aga veendub, et töötaja, tema oskused ja võimed on sobivad sellele ametikohale. Kui töö nõuab teatud võõrkeele oskust, peab töötaja seda tööle asumisel teadma ja sellest tulenevalt teeb ka otsuse tööle asumiseks. Töösuhte kestel saab tööandja töötajalt nõuda neid teadmisi, mis tulenevad töö spetsiifikast. Küll aga ei saa töösuhte kestel esitada täiesti uusi nõudmisi.

Tööandja saab keeleoskust töösuhte kestel nõuda, kui keeleoskuse nõue tuleneb seadusest.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

” Korrektne oleks keelenõuded kirjeldada konkreetseks tööks vajaliku keeletasemega”
Kas sinna alla käib ka meie “tööportaalides” ilmuvad ainult venekeelsed tööpakkumised?
Teiseks, ma saan aru kui välisfirma otsib Eestisse või Eestist spetsialisti, siis on eelduseks ka inglise keele oskus, aga millisel põhjusel on ka siis kuulutus ingliskeelne?
Kui see pole diskrimineerimine rahvuse ja keele alusel, siis mis see on? Suhtumist meie keelde ja riiki näitab see igatahes ilmekalt.