Ajalooõpetaja Kalle Lõuna: mustvalgeid vastuseid ajaloos sageli ei ole

Andra Kirna

andra@le.ee

Kalle Lõuna. Andra Kirna foto

Tänavu sai Andres Ammase stipendiumi Läänemaa ühisgümnaasiumi (LÜG) ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Kalle Lõuna – Läänemaa kooliajaloolane, LÜGi muuseumi hoidja ja mälumänguentusiast.

Andres Ammase stipendium, mille hiljuti said, on tunnustus Läänemaal tehtud töö eest. Pärit olete hoopis Mulgimaalt. Kuidas käib kodunemine uues kohas?

Läänemaastumine.

See on väga pikaajaline protsess. Kodukandiga jääb inimlikke suhteid iga päevaga vähemaks, inimesed lihtsalt lahkuvad meie hulgast. Ometi on killuke mu südamest ikkagi seal.

Nüüdseks olen Läänemaal juba kaua elanud, õpetanud siin sadu lapsi, töötanud koos põnevate kolleegidega ja järk-järgult sulandudki siia. Ma ei oskagi öelda, mis hetkest ma julgesin enda kohta öelda, et ma olen Haapsalu inimene või läänemaalane.

Ega ma tea, võibolla ei saa ma kohaliku jaoks iialgi Haapsalu inimeseks.

Kooli ja kooliajaloo koha pealt annab aga see, et ma pole siit pärit, siiski teatud eelise. Ma ei teadnud ju midagi ega saa sellepärast usaldada oma mälu. Pean kõike uurima, küsima, välja selgitama. Ja mul on lihtsam olla objektiivne. Ei ole konkreetse õpetaja tunnis istunud, vaimustunud, igavlenud või tundnud mingit emotsiooni tema suhtes. Ka puuduvad mul eelkäijate eelarvamused.

Andres Ammasega olen küll kokku puutunud just kooliajaloo ja mälumänguga tegeledes. Olen koolinoorte ja õpilaste mälumängu maakondlikul tasandil ja koolides korraldanud üle 20 aasta. Andres oli nõus kaasa lööma nii küsimuste tegijana kui ka mängujuhina.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.s
1 aasta tagasi

Ajaloo kirjutavad võitjad…kui ntx. kajakallas peaks valimised nüüd võitma, siis lähema aja ajalooõpikutes kirjutataks ikka sellest kui hästi me reformierakonna võimu all elasime, mitte sellest, et meil euroopa kõrgeim inflatsioon ja suurim majanduslangus…Tõsi sellest kuritegelikust erakonnast saab aga selgeks alles peale salastustähtaja lõppu ja objektiivse hinnangu saab alles kusagil 300 aasta möödudes…

Ajaloouurija
1 aasta tagasi

Sõltub ajaloosündmustest.Eri aegadel tekivad erinevatel ajaloos asetleidnud sünd-
mustele sageli erinevad ja teinekord vastandlikud seisukohad.Ajalugu võib käsitleda
ühtpidi ja viisil.Ent süvitsi ajalootoimikuid uurides tulevad sageli ilmsiks paljud sei-
gad,milledele ei teadnud või ei osanud seni tähelepanu pöörata.Ja siis tuleb teine-
kord tahes-tahtmata muuta senist ajalookäsitlust.

eksole
1 aasta tagasi
Reply to  Ajaloouurija

ja siiski- otsused ajaloos tehakse vastavalt hetke infole ja võimalustele. Ja hukka mõistetakse need tulevikus vastavalt selle hetke arusaamadele, infole ja võimalustele, kultuur ja kombed olid teised. Täna on meil internet, sotsiaalmeedia, televisioon. Mõni aeg tagasi polnud neist ühtegi ja tuli elada, otsustada ja tegutseda. Eilseid tegusid täna ümber ei muuda.
Siis oli nii ja täna on naa- ajalugu ei maksa üle tähtsustada ja poliitikaks muuta.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  eksole

100% nõus aga veel nõmedam on sellest mitte objektiivseid järeldusi teha.