Spetsialist annab nõu: kuidas vältida jalgade külmetamist une ajal

Lääne Elu

info@le.ee

Külmetavad jalad. Foto erakogu

Külmal aastaajal pöörame soojusele palju rohkem tähelepanu. Igaühe keha reageerib jahedatele ilmadele erinevalt, mistõttu seisame külma ilmaga toimetulekul silmitsi erinevate väljakutsetega.

Üks levinumaid probleeme on magamise ajal külmetavad jalad. Kui õhtune jahedus mõnesid uinutab, siis teiste jaoks on see arvestatav katsumus, mis takistab rahulikult ja kvaliteetselt puhata. Erinevate uuringute kohaselt puutuvad jäsemete külmetamise probleemiga sagedamini kokku naised. Väidetavalt mõjutavad seda intensiivsemad hormonaalsed kõikumised.

Looduslike kangaste spetsialist ja villaste toodete arendaja firma Flokati esindaja Maarja Tikovt jagab näpunäiteid, kuidas jäsemete külmetamise probleemiga võidelda, mida oma dieeti lisada, milliseid harjutusi enne magamaminekut teha või milliseid materjale kasutada, et saaks soojalt ja rahulikult magada.

Enne magamaminekut pöiamassaaž

„Soovitaksin enne magamaminekut luua väike rituaal – pöiamassaaž. Alustage seda pöiast ja liikuge eraldi iga varba juurde. Masseerimise ajal võite proovida soojendavaid geele või palsameid. Need sisaldavad ingverit, pipart, rosmariini ja eeterlikke õlisid, mis aitavad jalgu soojendada. Pärast massaaži pange sooja hoidmiseks jalga soojad sokid. Vältige sünteetilisi kangaid ja valige naturaalsest kiust sokid. Nii hoiate soojust kauem,“ räägib spetsialist.

Ta ütleb, et soojendavaid geele ei ole soovitav kasutada, kui jalgadel on haavad või lõhenenud nahk. Traditsioonilisem võimalus soojendava geeli asemel on jalavann.

„Filmi vaadates või raamatut lugedes pange jalad sooja vette, mis ei tohiks olla väga kuum, oluline on mitte tekitada kehale liigset šokki. Tõesti pole vaja jalgu keevas vees piinata,“ ütleb Tikovt.

Une ajal – looduslikust kiust sokid

Spetsialist ütleb, et märkimisväärne osa inimesi võitleb jalgade külmetamisega magamise ajal sokke kandes.

„Kindlasti võib magada sokkidega, kui on tegemist pidevalt külmetavate jalgade probleemiga. Siiski on vaja pöörata tähelepanu sokkide koostisele, soovitatav on valida looduslikest kiududest sokid. See hoiab varbad soojas ning puuvillased või villased sokid aitavad hoida õiget temperatuuri. Oluline on valida õige suurusega sokid. Liiga väikesed sokid võivad vereringet häirida ja jalad hakkavad veelgi rohkem külmetama,“ mainib looduskangaste spetsialist.

Mitmekesistage oma toidusedelit

Tikovti sõnul peaksid inimesed, kes puutuvad kokku jäsemete külmetamise probleemiga, kõigepealt üle vaatama oma toitumise.

„Oluline on, et toit oleks rikas rauda sisaldavate toodete poolest. Näiteks liha, kala, taimeõli. Tähtis on ka C-vitamiin, mida saame kõige rohkem puu- ja köögiviljast. Samuti oleks suurepärane, kui teie toidus oleks rohkem soojendava toimega maitseaineid, näiteks pipart, ingverit või küüslauku,“ rõhutab esindaja.

Tikovti sõnul tuleb jäsemete külmetamise probleem lahendada kompleksselt – alates toitumisest ja massaažidest kuni õigete materjalide valikuni.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ma panen villased sokid ja tõmban teki kah peale
1 aasta tagasi

hk

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Muidugi, elekter on kallis, tuba külm! Kui nii edasi läheb siis järgmine artikkel on sellest kuidas enne magamaminekut kasukas selga panna.