Linn kasutas Posti tänava ülekäiguradadel keelatud kive

Janika Allmets kukkus Haapsalu Posti tänava ülekäigurajal ninaluu puruks. Foto: Malle-Liisa Raigla
Janika Allmets kukkus Haapsalu Posti tänava ülekäigurajal ninaluu puruks. Foto: Malle-Liisa Raigla

Laupäeval avatava Posti tänava ülekäigurajad on laotud ebatasaste kividega, mis on neli aastat vöötradadel keelatud olnud.

„Sellest ei tea mina küll midagi. Kui selline määrus on, siis tuleb vaadata, mis saab,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Posti tänava ülekäigurajad on vastuolus ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri 2018. aasta suvel välja antud ja seni kehtiva määrusega, mis sätestab puuetega inimeste erivajadustest tulenevaid nõudeid ehitistele. Määruse järgi ei tohi ülekäiguradadel kasutada muna-, täringu- ega muid ebatasast ning laia ja sügava vuugivahega kive. Erandiks on vaid muinsuskaitsealal olevad ülekäigud. Vaba tänava ristmikust algav Posti tänav aga Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealasse ei kuulu.

Haapsalu aselinnapea Innar Mäesalu sõnul on kogu Posti tänav ehitatud maastikuarhitektuurse nägemuse järgi. „Saan aru, et nende krobeliste kivide mõte on lisaks kujundusele ka turvalisus ehk ratturite hoo vähendamine ja autodele märguande andmine, et nad on jõudmas ristuvale alale,” ütles Mäesalu.

Pole teed näinud

„Ratastooliga inimene pääseb ilusasti üle tee, on testitud ja heaks kiidetud,” ütles Mäesalu.

Läänemaa puuetega inimeste koja juht Jaak Pihlakas ütles eile, et pole veel Posti tänaval käinud, sest tee oli liiklusele suletud. Küll on ta kuulnud, et ratastooliga saab liigelda vaid asfalteeritud osal. „Kivid pidid krobelised olema,” ütles Pihlakas.

Pihlaka sõnul on tee piltide järgi küll ilus, kuid tundub, et sellel on ratastooliga või haigete jalgadega raske liikuda. Eile õhtul käis Pihlakas teega tutvumas.

Ka Läänemaa invaühingu juht Madis Ott ütles, et ei ole teed veel ise näinud ega oska selle kohta midagi öelda. „Lugesin, et on kehva,” ütles Ott. Kõige kehvem olla olukord ülekäigukohtadel.

Haapsalu aselinnapea Innar Mäesalu krobelistes ülekäikudes probleemi ei näe.

Esimesed ohvrid

Krobelised kivid ei ole mureks ainult puuetega inimestele. Kuu aja eest, 6. juunil kukkus kaubamaja poolt tulnud ja Surnuaia tänavale suundunud Janika Allmets Posti tänava ülekäigurajal. Naine kukkus nii õnnetult, et tema nina tuli õmmelda, hambast oli tükk väljas ja huul katki. Hiljem selgus, et naine kukkus puruks ka ninaluu. „Päris kõvasti sain viga,” ütles Allmets.

Allmets meenutas, et oli lastega parajasti bussijaama minemas, kui ootamatult kukkus. Ta kutsus kiirabi, kuid kuna abi saabumisele kulunuks pool tundi, viisid kaubamaja parklat ehitanud töömehed naise erakorralise meditsiini osakonda.

Naine pöördus politsei poole, kuid nemad ütlesid, et kukkumistega ei tegele, ja soovitasid naisel sündmuskohast pilte teha. Allmets helistas ka Mäesalule, kes öelnud, et kiirustab koosolekule ega saa rääkida. Rohkem Allmets linnavalitsusega suhelnud ei ole. Naine loodab, et linnavalitsus maksab talle kinni järelravi, sest haiguslehel oldud kuu ajaga naine terveks pole saanud – kuulmine on halvenenud ja nina pole õige kujuga kokku kasvanud. „Ma ei kukkunud ju omal süül,” ütles Allmets. Allmetsa sõnul haigekassa edasist ravi täies ulatuses ei kompenseeri.

„Õnnetusjuhtumid on täitsa eraldi teema ja pole kuidagi seotud konkreetse objektiga,” ütles Mäesalu Lääne Elule.

„Mina enam sellel teel käia ei julge. Käin ainult seal, kus on sile kivi, ja väga ettevaatlikult,” ütles viga saanud Allmets.

Teistes Eesti linnades vahetatakse sarnase lahendusega ülekäigukohti välja. Näiteks kaks aastat tagasi valminud Kärdla keskväljakul lasi Hiiumaa vald tänavu kevadel nn täringukiviga ülekäigurajad ümber ehitada ja asendada täringukivid sileda Cartano tänavakiviga, et tee ületamine oleks ratastooliga liiklejate jaoks turvalisem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
87 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
käbi
1 aasta tagasi

Probleem tegelikult täitsa tõsine, Haapsalu on ju üleriigilise tähtsusega taastusravi keskus aga pisut veider, et teed ehitades peab uurima ettevõtlus- ja infotehnoloogia ministri määrusi.

barmalei
1 aasta tagasi
Reply to  käbi

Veider on see, et tehakse tööd ja ei teata töö põhialuseid. Aga aluseks on standardid, ehitusnormid, nõuded sh. ohutusnõuded jne. See nüüd oli kivi projekteerija ja omaniku järelvalve kapsaaeda.

Ploodu
1 aasta tagasi

Kuidas korralike tikkontsadega sealt üle minna-kas riisuda kingad? Liikuda kõrvalt? riskida jala väänamisega? oodata härrasmehe abi?

Marko
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Keegi ei käsi tikkudega liigelda. Oleks arusaadav kui muud jalanõud oleksid keelatud.

merle
1 aasta tagasi

ega selline suhtumine näitabki et haapsalu linnavalitusse on võhikud tööle võetud, eesotsas linnapeaga ja linnakodanikud peavad neile palka ka veel maksma.

Nojah, aga...
1 aasta tagasi
Reply to  merle

inimene koperdab tänaval, siis on linnavalitsus süüdi? Ise süüst puhas ja jalgade ette ei peagi vaatama? Mõelge ka natukene! Palun teid!

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah, aga...

Ebatasase kivide kasutamine on linnavalitsuse süü. Tahtlik kuritegu, et elanikud kukuksid-haigla saab patsiente. Nii hoiab arstikutsega linnapea äritegevust.

Ervin
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Kas sa ise mitte ei käinud hääletamas praeguse omavalistuse poolt?

TEADJA
1 aasta tagasi

Jätke rahule prolletarjaadi relv-hea kivi tulevikus võimulolijatele lajatada!!!

Kreeka Eee
1 aasta tagasi

Õnneks pommitab Venemaa kohe kohe selle praagi sodiks

Kreeka Eee
1 aasta tagasi

Kas Pihkupeksupäälinna Linnapea teeb nüüd aumehe ja kommunistina aumeheliku otsuse? Raudtee on perses, Peatänav perses, kõik on Haapsalus konkreetselt perse keeratud…

Rahvas
1 aasta tagasi

Kas puuetega inimesed on üldse Haapsalu “vanalinna” oodatud? Kas Viigi kool jääb alati sinna, kus see on? Kas HNRK patsiendid on Haapsalu tänavatel teretulnud? Kellele need augud Haapsalu tänavatel kaevatud on? Kui palju on neid isikuid, kes ütlevad et mina ei tea midagi või mina ei ole midagi kaevanud? Kas keegi on kukkumisi jmt juhtumeid kokku lugenud? Kas Haapsalus oleks vaja avalikul LED-tablool näidatavat kohaliku inimese frustratsiooni-mõõdikut? Mis valdkonna haridus on Mäesalul? Mis valdkonna kõrgharidus on ühel teisel abilinnapeal? Kas mõne karuputke kasvukoha kohta võib öelda, et seal on kõrghaljastus?

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvas

Üks loll “rahvas” jõuab rohkem küsida, kui sada tarka vastata!

Rahvas
1 aasta tagasi

Seda kindlasti. Ma väsisin lihtsalt ära. Kümne targa nimesid, kes ühelegi küsimusele vastata ei oska, ei tasuks aga veebis avaldada.

...
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvas

Üks loll jõuab küsida kordades rohkem, kui kümme tarka vastata..

Mari
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvas

Mäesalu komm AK-s oli ikka eriline huumor. Tegime ülekäigurajal konarlikud, et ratturid hoo maha võtaks. Loll kes põhjendust ei leia😁

Uudu
1 aasta tagasi
Reply to  Mari

Kehtiv õigusakt, mida ministri määrus ju on, sätestab nõuded ülekäigurajale. Haapsalu abilinnapea räägib, et ratturid tulevad hooga ülekäigurajale peale. Tundub, et abilinnapea ei saa aru, et mida tähendab õigusakt.

Läänlane
1 aasta tagasi

Käisin täna tänava läbi , no ei tea kuskohas ja mismoodi see tädi oma nina puruks kukkus.

Nimi
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Ilmselt oli juua täis?!

sksksk
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

seda juhtub

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Joodikul on alati pehme rullumine ja kondid terved. Vale pilt sul elust.

Krt
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Ega igal pool võib kukkuda. Tuleb ikka jalge ette ka vaadata, et kuhu astud ja kus üle tee lähed. Kas tee oli ametlikult avatud või alles tegemisel. Naisest kahju muidugi.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

KUi ise kukud-siis tead!! Nina mobiilis-nii oledki isamaad suudlemas ja kui juhtub olema kivitee….

Jaan Kägu
1 aasta tagasi

Mis vingute, Võru kesklinn n’eb kordades jubedam välja! 🙁

Rahvas
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan Kägu

Mäesalu on tegelikult Võru mees.

arvaja
1 aasta tagasi

Kus nüüd ajakirjanik on,täna tuli vihma,kas need noored vitsakesed ka vihmavarju pakuvad Haapsalu inimestele.