Võntküla kurepesas sirgub kaks poega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Fotod: Urmas Lauri

Läänemaa kuulsaimas kurepesas Võntkülas on sirgumas kaks poega. Pojad saavad lennuvõimeliseks umbes augusti alguses ja mõni nädal pärast seda hakkavad ise toitu otsima. Augusti lõpuks tuleb neil juba valmis olla pikaks lennureisiks Lõuna-Aafrikasse.

Tänavu saabusid kured pesale 10. aprillil. „Tänavu aasta ikka väga hilja, tavaliselt on nad kohal märtsi viimastel päevadel või 1. aprilli kandis,” ütles kurepesa naabruses asuva Lepiku talu peremees Kaljo Kaldoja.

Võntkülas on kured Lepiku peremehe sõnul viimase 35 aasta jooksul pesitsenud igal aastal. Tavaliselt on pesakonnas olnud kaks poega. Vahel ka kolm, aga lennuvõimeliseks on neist sirgunud ikka kaks lindu. Harvad pole juhused, kui toonekurg nõrga ja viletsa, tavaliselt viimasena koorunud poja üle pesaääre tõukab.

Eestisse levis valge-toonekurg suhteliselt hiljuti, esimesed valge-toonekured pesitsesid Vastseliina piiskopilinnuse lähedal 1841. aastal. Praegu on Eestis 4000–5000 valge-toonekure paari.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments