Neugrundi tuulepark ei saanud riigilt hoonestusluba

BNS

Neugrundi tuulepargi arendaja Märt Poots.
Neugrundi tuulepargi arendaja Märt Poots.

Valitsus keeldus neljapäevasel istungil hoonestusloa menetluse algatamisest 36–38 tuulikuga ja 228-megavatise koguvõimsusega meretuulepargi rajamiseks Neugrundi madalale.

Asjaomaste asutuste seisukohtadest ilmnesid hoonestusloa menetluse algatamist välistavad asjaolud, milleks on ilmselge võimatus lähtuvalt riigikaitselistest nõuetest, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Neugrundi madalat ümbritsev mereala on kasutuses mereväe harjutusalana, samuti jääks planeeritav tuulepark kaitseväe õhuseireradarite kattealasse ning see häiriks Neugrundi madala piirkonnas oluliselt radarkattepilti. See omakorda kahjustaks Eesti kaitsevõimet.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tegi valitsusele ettepaneku keelduda hoonestusloa menetluse algatamisest.

Neugrundi tuulepargi arendaja Märt Poots rääkis möödunud aasta lõpus, et riik tõrjub juba 15. aastat Neugrundi meretuulepargi rajamist. Tema sõnul kataks tuulepark kuni 20 protsenti Eesti aastasest elektritarbimisest.

OÜ Neugrund esitas hoonestusloa taotluse avamere tuulepargi rajamiseks Osmussaare ja Neugrundi madala lähedusse 2010. aasta 10. märtsil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maakas
1 aasta tagasi

Ei tuuleparkidele! Lõpetage Eesti risustamine ja loomade ning lindude elupaikade hävitamine! On märksa efektiivsem lahendus; tuumajaam. Plussiks see, et asub ühes kohas, vaikne, tagab energia 24/7, süsinikuvaba ja viib energiahinna normaalsele tasemele. Vaadake Soomet, kus just avati uus tuumajaam ja hind 3senti kwh. Tuumajaam tahab stabiilset tarbimist ja see viibki hinna alla. Tuulikud töötavad aga siis kui tuju tuleb ehk, kindlust küll pole, et vool kogu aeg olemas on.

super
1 aasta tagasi

EI mõttetule “taastuv”energiale”. patareidega saab ka kauem hakkama kui mingi tuule või misiganes muude utoopiliste projektidega. energia on tulemas ja jääb tulema sealt kus alati, gaasist, naftast, põlevkivist… kuu peale kolige oma kliimasoojenemiste ja tuumapommijaamade ja misiganes jamadega

K.s
1 aasta tagasi

Köigepealt tuleb õigesse erakonda, reformierakonda, astuda, siis ämma kappi pisut sidruneid ja siis räägime uuesti…

Kahepalgeline rohepööre
1 aasta tagasi

Kisa rohepöördest ja taastuvast energiast käib päevast päeva, aga kui tegudeks läheb, siis on asjad hoopis vastupidi – mingit taastuvenergiat ei tule. Ja kui tuleb, siis ainult väljavalitud seltskonnale.

sorts
1 aasta tagasi

loodan,et sama otsuse saavad KÕIK arendatavad meretuulepargid. samuti need ,mis maa peal asuvad.
vaadake Aulepa tuuleparki–mitu tuulikut päevas töötavad?

Ploodu
1 aasta tagasi

Hea ja õige otsus Meri ja rand kuulub kogu rahvale,miks peaks üks tõkestama vaba mere? Ahnusele piir ja lindudele vaba lennuõigus.

Uku
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Arvestades, et laba otsa kiirus võib olla üle helikiiruse ning et see piirkond on üks tihedaima “linnuliiklusega” piirkondadest rännete ajal, oleks saanud seda tuuleparki naljatamisi ka hakklihamasinaks nimetada. Aga ju siis jääb see nali nüüd ära.

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  Uku

Filosoof on ja jääb filosoofiks. Tarkur.