Haapsalu elanikud on omavalitsusega rahulolevad

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu linnusemuuseum. Foto: Urmas Lauri

Rahandusministeeriumi elanike rahulolu uuringu järgi elavad Haapsalus ühed omavalitsusega enim rahulolevamad elanikud Eestis.

Üle 80% on oma elukohaga rahul nelja omavalitsuse elanikud, haapsallased nende hulgas. Enim on oma elukoha omavalitsusega rahul muhulased, kellest on elukohaga rahul 90% elanikest.

Lääne-Nigula valla elanikest on omavalitsusega rahul üle 60% elanikest, Lääneranna vallas on rahulolevaid elanikke aga ainult 36%. Vormsi kohta rahulolu andmed puuduvad.

Keskmiselt on oma elukohaga rahul 62% eestlastest.

Elanike rahulolu-uuring toimus 2021. aasta juunist oktoobrini veebis. Kokku vastas küsitlusele 7219 inimest 76 omavalitsusest. Esimeses osas tuli avaldada arvamust oma kohaliku omavalitsuse kohta, sh hinnata poliitikakujundajate tõhusust ja omavalitsuse reageerimisvõimekust.

Teises osas sai kasutada uudset küsitlusvahendit (QVSR), mis hindab vastuse puhul ka selle tõenäolist kaalu. Vastajad said end kohaliku poliitikakujundaja rolli asetada ning oma äranägemise järgi „eelarvet“ koostada. Kokku sai hinnata 16 kohalikku teenust – alates alusharidusest kuni jäätmekäitluseni.

QVSR kui otsustamisvahend on populaarsust kogumas nii akadeemikute kui poliitikakujundajate ringkondades (vt siin). Uuring viidi läbi enne 2021. aasta kohalikke valimisi, seega peegeldavad tulemused hinnangut eelmiste koosseisude tulemuslikkusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Anneli
1 aasta tagasi

Ei ole kuulnudki sellest uuringust, rahul ei ole üldse ja ei tunne ka kedagi rahulolevat.

Tohhohh
1 aasta tagasi
Reply to  Anneli

Üldse ei ole rahul!? No mis nüüd siis, et kohe üldse. Mida peaks teisiti tegema?

barmalei
1 aasta tagasi

Nüüd on linna valitsejatel põhjust endale priske tulemustasu välja kirjutada, ikkagi Eesti esimese nelja seas.

Politoloog
1 aasta tagasi

Tõepoolest, ei tea kedagi, kes meie linna stagnatsioonipoliitikaga nõus või rahul oleks! hari poolt tellitud libauuring 😂

Huvitav teada
1 aasta tagasi
Reply to  Politoloog

Mina olen. Nüüd tead kedagi. Aa mis sul häda on, mis peaks siis teistmoodi tehtama? Omi ideid saad ju vabalt üles kirjutada ja enda poolt valitud saadikule edastada. Reformar oled või, et kõik on pahasti, ainult meie teeme hästi kõike? Minu arvates on kõik isegi selliste võimaluste piires, hästi.

midagi
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav teada

nagu humoreski võistlus, äkki märgitakse ära

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

“Rahandusministeeriumi elanike rahulolu uuringu järgi…”.Lugupeetud ajakirjanik kas tõesti teile haridustee jooksul ei õpetatud mis on uuring ja mis vahe on uuringul ja küsitlusel ?
Meie riigis pole niisugustel teemadel mingeid uuringuid läbi viidud st.on ainult rahvast küsitletud!
Kui ausalt kõiki neid küsitlusi läbi viiakse on küsitlejate südametunnistusel!

"Uuring"
1 aasta tagasi

Tellige vajalik “uuring”, makske vajalik summa, saate vajaliku tulemuse. Mis seal keerulist on?

igal pool ei maksta, rahune
1 aasta tagasi
Reply to  "Uuring"

Nii täpselt tead, et nii toimiti? Huvitav. Ütle siis ka täpselt, mitut inimest oleks vaja olnud küsitleda ja oled täpselt teadlik, et siis oleks vastupidine tulemus olnud? Ehk oleks siis ka rahulolevad veel rohkem sattunud nimistusse!

Kui ei tea
1 aasta tagasi

Reformierakonna toetuse küsitlus nii toimibki. Pole imestada midagi, vajaliku arvamuse kujundamine on peen mäng.

enn
1 aasta tagasi

teeks veel mõned aastaid kestvad tänavaarendusprojektid ning kitsendaks ka neid tänavaid, kust veel kuidagi läbi mahub – siis saaks ka 90% ilusti kätte!

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  enn

See mõned aastad on küll mõtetu nutt. Sellega aga tuleb nõustuda, et peatänava autoliiklemiseks mõeldud ala liiga kitsaks tehti. Sellest vast saadakse nüüd ise ka aru, aga enam ei saa midagi teha ka. Uskumatu lihtsalt, et nii mööda mõõdeti. Käies ise seda kohapeal üle vaatamas, jõudsin järeldusele, et ühelt poolt 30cm ja teiselt poolt 70cm autoteele juurde andnud, oleks kõik olnud ideaalne ja mõistlikes mõõtudes. Muidugi vaikitakse eksimus maha, aga see, kes sellise arvutuse tegi, kratsib kindlasti kukalt, et njaa natukene eksisin.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

Kas teie sõidate linnas kombainiga?

vaieldamatult kitsas tee
1 aasta tagasi

Üsnagi rumal vastus asjalikule ja arukale kommentaarile, Eino K.-le.

A ja O
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

Aga jalgrattaga saab olema ohutu liigelda ja mulle see meeldib.

Eino K.
1 aasta tagasi
Reply to  A ja O

Jah, aga meeter kokku kahelt poolt autoteele lisanud, ei oleks ratta ega jalakäija tee mingilgi moel vähem turvaliseks muutunud. Sellest poleks arugi saanud, aga autoteele lisamweter oleks olnud suur asi.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

Teie siis ikkagi sõidate linnas kombainiga! Kas põllul ruumi pole?

Eino K.
1 aasta tagasi

Kombain, kombain. Nagu papagoi laseb. Jääb mõistmatuks, mida see kombain linnas siia puutub? Kas ma kirjutasin, et ei mahu sõitma? Ei kirjutanud ju! Ole tähelepanelikum teinekord lugedes!

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Eino K.

Oled sama rumal kui su iidolid!

Eino K.
1 aasta tagasi

??? Ei oska argumenteerida, pole teemakohaselt mitte midagi kirjutada, siis hakkab teisi rumalaks sõimama. Ja millised iidolid? 🤣🤣🤣 Millest jutt käib?

mats
1 aasta tagasi

Haapsalu on nii pisike linn ja suklestunud,et lausa enesetapp oleks avalikult rahulolematu olla.

rehkendus
1 aasta tagasi

Küsitlusele vastas 7219 inimest 76 omavalitsusest ehk keskmiselt 95 inimest omavalitsusest sh Tallinn jt. Seega võimalik et Haapsalu kohta arvas nt 30 inimest, Lääne-Nigula kohta 10 inimest, Vormsilt ilmselt mitte keegi. Ei ole väga esinduslik, et järeldusi teha