Rüsijää viis Saastna Kilbu majaka

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Saastna Kilbu majakas. Paap Kärveti foto

Reedene tugev torm ja rüsijää murdsid jalalt Lõuna-Läänemaal asuva Saastna Kilbu majaka ehk Saastna päevamärgi – terasest metallsõrestiktorni kõrgus jalamist on 28 meetrit, jalami mõõdud viis korda viis meetrit.

Vanapere talu peremees Paap Kärvet avastas rüsijääst viidud majaka laupäeva hommikul. “Lähen välja, vaatan, ei ole majakat,” ütles Kärvet Lääne Elule.

Päeval käis Kärvet murdunud kolossi lähemalt vaatamas. Kärveti sõnul sai majakale saatuslikuks reedene väga tugev torm ja rüsijää – rannal on tohutud rüsijäämäed.

Saastna Kilbu majakas, nagu sealsed elanikud seda kutsuvad, jäi Vanapere talust paari kilomeetri kaugusele ja nii kaua, kui Kärvet lapsepõlvest peale mäletab, oli see seal seisnud. Saastna Kilbu majakas pandi püsti 1960ndatel aastatel ja kuulub veeteede ametile. Tuld majakas juba aastaid ei näidanud, aga oli muidu heas korras.

“Julgemad said üles minna,” ütles Kärvet.

Kohalike kalameeste jaoks oli majakas meremärk, mille järgi suunda seada.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments