Nõuanne: mida teha töökiusu puhul?

Lääne Elu

info@le.ee

Tunnen, et ei suuda varsti enam tööle minna, sest mulle tehakse pidevalt etteheiteid, et olen midagi valesti teinud. Olen ettevõttes töötanud kolm aastat ja seni pole eriti probleeme olnud. Nüüd aga kardan kogu aeg, et teen jälle midagi valesti ja ei saa seetõttu enam öösiti magada. Kuhu peaksin pöörduma või mida tegema, et saada abi?

Kui tunnete, et vaimne tervis on halvenenud ja on tekkinud juba unehäired, tasub kindlasti abi otsida. Unehäired võivad olla esimesteks stressi (sh tööstressi) sümptomiteks, mida ei tohiks tähelepanuta jätta. Kui abi ei otsi, võib olukord minna veelgi halvemaks. Pidevas hirmus võib inimene hakatagi tegema rohkem vigu, mis aga süvendab kartust veelgi.

Tööandja peab füüsiliselt ohutu ja tervist hoidva töökeskkonna kõrval pöörama tähelepanu ka töötajate vaimsele tervisele. Kui töötaja tunneb ennast pidevatest etteheidetest puudutatuna, tasub sellest oma juhile, tema juhile või töökeskkonnaspetsialistile või -volinikule teada anda. Juht ei pruugi arugi saada, et tema märkused võivad töötaja vaimset tervist halvendada.

Kindlasti tasub ka abi otsida – pöörduda perearsti poole; tasuta nõustamist pakub näiteks ka peaasi.ee. Mitmed tööandjad pakuvad töötajatele võimalust kasutada (töö)psühholoogi teenuseid. Paljudel juhtudel saab nõustaja poole pöörduda anonüümselt. Võimalik on ka kuulata ettekandeid vaimse tervise hoidmise teemadel, enamasti on need veebis kättesaadavad.

Peamine sõnum on aga, et abi tuleb otsida ja seda võimalikult kiiresti.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Psühhiaater
4 kuud tagasi

Noh, saame libavalitsusest lahti, saame ka kiusust lahti 🙂
Saamatud poliitikud tekitavad kiusu!

niikaua
4 kuud tagasi

kui kajal käpp meie elektritootmises sees, kiusab ta meid edasi, sest jagatud rikkus pole rikkus

kius
4 kuud tagasi

meil on olematud ametiühingud…..töötaja eest keegi välja ei astu, pöörduda pole kuskile, inimene on oma murega üksi….Vaadake millised ametiühingud on soomes……

röövlijõuk
4 kuud tagasi
Reply to  kius

Totalitaristlikusse ühiskonda ei sobi tööliste tugevad esindused, sest need võivad olla ohuks valitsevale klannile. Eestis on vaja hoida rahvas ilma õigusteta, siis saab Oravaklann karistamatult teha, mida tahavad.

meil
4 kuud tagasi

on lihtne- tõõandja on nagu orjapidaja- mida ütleb tuleb täpselt täita, oma peaga pole vaja mõelda, ega targutada. Enam pole nõukaaeg, kus olid töökollektiivid, kes valisid endale ülemusi. Kui jooksed, teed ja ei kobise, pole ka kiusu ja magad sügavalt.

ütle sa nüüd
4 kuud tagasi
Reply to  meil

Kui juttu tuleb töökiusamisest, siis mõtleme koheselt tööandja ning töötaja vahelistele probleemidele. Minu arust palju hullem on töökaaslaste omavahelised keerukad suhted ja kius. Keda või mida kirjutaja silmas pidas, jääb hetkel arusaamatuks-tema soovib nõu, kuhu pöörduda, et saada abi…

Madis
4 kuud tagasi

Kõik ülemused on wärrrdjad

mida
4 kuud tagasi

aga teha valitsuse poolse elektrikiusu puhul

Elektrik
4 kuud tagasi
Reply to  mida

Elektrit ju välja ei lülita. Lülitame välja valitsuse!
Lihtne 🙂

ütle sa nüüd
4 kuud tagasi
Reply to  Elektrik

Elektriku kiusamine on lihtne-tekitan lühise ja pärast teen juhtkonnale ettekande, et sellelt lambielektrikult tuleks preemia ära võtta. Seda nimetaksin ma pahatahtlikkuseks. Kui aga keegi räägib, et tehakse pidevalt etteheiteid, et olen midagi jälle valesti teinud..siis peaks saama selgust ja valgust, misasi see “valesti” on kui endaarust sai kõik õigesti tehtud. Mõni lihtne asi on ikka pagana keeruline. Pimeduses liikuda on raske-valgust on vaja. Juhid on targad, nemad teavad-Kommunism – see on nõukogude võim pluss kogu maa elektrifitseerimine,» Meie oleme valinud teise tee. Elektrit välja ei lülita, aga selle kättesaamise võib ikka raskeks teha küll.