Aimar Ventsel: tasuta hüved ja vaktsineerimine

Aimar Ventsel

Mul on üks tuttav, kellega mitu aastat tagasi arutasime, milline elektrooniline enesetuvastamise ja elektroonilise allkirja andmise vahend on parim.

Tol ajal Smart-IDd veel polnud, oli Mobiil-ID, mis maksis üks euro kuus. Arutelu lõppes sellega, et vestluskaaslane teatas resoluutselt: „Ma ei kasuta Mobiil-IDd põhimõtteliselt, kuna selle eest peab maksma!“ Kuna Mobiil-ID oli sel ajal kõige mugavam viis asju e-režiimil ajada, jäi see põhimõte mulle arusaamatuks. Teatud mõttes on see lühike vestlus aga minu jaoks sümboolne, sest näitab, kui ära hellitatud me siin Eestis riigipoolsete tasuta teenustega oleme.

Väga paljud meist ei saa võibolla aru, et Eesti on just e-teenuste kättesaadavuselt ja kvaliteedilt ääretult erandlik riik. Maailmas on väga vähe nii modernseid riike, esimese hooga tuleb meelde Norra, kus mõned e-teenused on isegi paremini arenenud. Arvatavasti on ka muudes Skandinaavia riikides asjad samamoodi. Mujal aga mitte. Mäletan, kui umbes nelja aasta eest sõitsin Tallinnast Tartusse ja rongis istusid minu kõrval kaks tudengineidu, kellest üks jutustas teisele, kuidas kulges tal vahetussemester Itaalias. Ühel hetkel ütles neiu: „Kas sa kujutad ette, Itaalias on kõik dokumendid paberi peal!“ Siis hakkasin mõtlema, et jah, ma polnud ülikoolis töötades ammu pastakaga paberdokumenti allkirjastanud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imre, vana mees
2 aastat tagasi

Korrumpeerunud koalitsiooni erakonnad teevad äri haigusega ja sellega kaasuvate kohustusliku atribuutikaga.
Poleks meil mandunud valitsust, poleks ka haigust!

Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Tasuta hüved olid N – liidus. Siis maksud olid väikesed, tegelikult oli muidugi mahaarvamine ka nende teenuste – hüvede tarvis toodetud lisaväärtusest.
Aga sellist “tasuta hüvede” juttu kuulates tuleb nostalgia peale. Kas lp A. Ventsel pole kuulnud 33% sots maksust, 20 % tulumaksust ja järelejäänult käibemaksu, aktsiiside, lõivude jt -ga veel veerandi maskuks kogumisest? Kodanik kes umbes 70 % oma tööga toodetud lisaväärtusest on ühiskondlike hüvede ülalpidamiseks maksnud, ei peaks kuulama jutte kuidas talle tasuta hüvesid pakutakse. Ja hirmujutte kuidas mujal “imperialistlikes” maades kole kole on elada.

Taavi
2 aastat tagasi

Norras praegu alkomüügikeeld
Ei lähe arvesse

Eestlane
2 aastat tagasi
Reply to  Taavi

Jah, ja rootsis vabadus.
Ei ühtki maski, ei ühtki passi!
Palju on minna…..:(

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi
Reply to  Taavi

Tuleks teha avaldus inimõiguste kohtule! Üldiselt on Norra väga mahajäänud riik kuna mõnes linnas -asulas pole alko poodigi!

Vaene Tiiger
2 aastat tagasi

Huvitaval kombel on need ‘mahajäänud’ riigid Eestist ees mäekõrguselt oma elatustasemelt ja sissetulekute poolest. Hinnad aga on praktiliselt samad kui meil. Niipalju siis Eesti e-riigist…

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vaene Tiiger

Samas jõuame neile elatustasemelt tasapisi lähemale, mitte ei jää üha enam maha.