Aimar Ventsel: Venemaa väikerahvad Ukraina-Vene sõjas

Aimar Ventsel

Ma kirjutan praegu artiklit Jakuudi rahvuslikust liikumisest Üs Tümsü (nende nime kirjutatakse tihti ladina tähtedega ka Ys Tymsy). Liikumine loodi umbes kolm aastat tagasi ja ma isegi tunnen isiklikult inimesi, kes kogu asja algatasid. Jakuutias on mitukümmend aastat eksisteerinud liikumised, mis – parafraseerides nõukogudeaegset kuulsat loosungit – on vormilt kultuuri- või spordiühingud, ent sisuliselt on nad rahvuslikud.

Kuna Venemaal on rahvuslikkusega lood halvasti, ehk alati on võimalik sattuda kohtu alla süüdistusega rahvusvahelise vaenu õhutamises, ekstremismis või separatismis, siis tulebki teistsugune kest valida. Üs Tümsü seisab jakuudi traditsioonilise kultuuri säilimise eest, propageerib terveid eluviise (sealhulgas sporti ja alkoholist loobumist) ning väärtustab jakuutide jakuudi keele oskamist.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuule...
9 kuud tagasi

…Ventsel, sa kõlaks adekvaatsemalt, kui sa tegeleks näiteks Apatšide vms. liikumisega. Oota, ei saa, sest neid ei ole enam. 5 miljonist indiaanlasest on saanud 200000 represseeritut reservaadielanikku. Võrreldes sellega on Venemaa “põlisrahvaste” elu pidu ja pillerkaar ja su kirjatükk kannab endas kas tellimustöö karakteristikuid või oled lihtsalt omaalgatuslikult “kasulik …….”. (Ehkki kasulik on topelt jutumärkides!) Inimesed ei saa ükskord aru, et sellest materdamisest ja ühte väravasse pallide tagumisest EI OLE MITTE MIDAGI KASU! Ainult elongeerib ja eskaleerib olukorda ja sa ei päästa sellega isegi ühte ainsat jakuuti, tšetšeeni või vepslast. Lihtsalt mämmutad! Eesti ajakirjanduse paradoks. Siinset elu muuta ei suudeta/soovita,… Loe rohkem »

Jüri
9 kuud tagasi
Reply to  Kuule...

Oooo, elongeerib!!!!! Valgusta meid rumalaid, Suur Andrus!

kotkasilmne chingachguk ei näe midagi
9 kuud tagasi
Reply to  Kuule...

Autor on lihtsalt rumal või pärsitud, nagu enamik eestlasi.
Kuidas saab Jakuutiast rääkida, kui oma väikeses Vabariigis legaliseeritakse samasooliste abielu ja peaminister ütleb, et seetõttu on ta eestlaste üle uhke! Kodus korrastage ennast ilma sallivuse ja pettusteta

kotkasilmne chingachguk ei näe midagi
9 kuud tagasi

vabandan väljenduse pärast ”nagu enamik eestlasi”- oli tõlke viga

AVS
9 kuud tagasi

Sinu tõlkeviga? Näha jah, et sa kohalik pole, muidu ehk oleksid kuulnud, kes on Ventsel, milline on tema teadusalane spetsialiseerumine ning miks ta sageli näiteks jakuutidest või üldse vene väikerahvastest kirjutab.
Ühesõnaga – proovi seal kusagil mujal kõigepealt oma eluga hakkama saada, enne kui meid siin õpetama hakkad.

Kui...
9 kuud tagasi
Reply to  AVS

…artiklile allakirjutanu on ennast presenteerinud kui kolumnist ja kandideerinud valmistel, siis on ta ajakirjanik/poliitik, olenemata omandatud erialast.