Juhtkiri: ostetud juhiluba

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Kunagi ütles üks praeguseks meie hulgast lahkunud Haapsalu autokooli liiklusõpetaja, et jalakäijad on Haapsalus nagu India pühad lehmad, kes käivad täpselt seal, kus neile meeldib – ülekäigurajad on lihtsalt soovituslikud. Viimasel ajal tundub, et India püha lehmana käituvad ka autojuhid, sest nemadki sõidavad täpselt seal ja täpselt nii, kuis tuju tuleb. Kõige ehedamalt on seda näha nädalavahetusel liiklusele avatud Posti tänaval.

Külmakraadide saabumise tõttu tee-ehitusse tehtud pausi ajal avas ehitaja Posti tänava liiklusele. Seda mitte küll täielikult, sest Nurme tänava ristmikust Vaba tänava ristmikuni on tänav ühesuunaline – sõita tohib vaid vanalinna suunas. Ühesuunalist liiklust selles lõigus on põhjendatud sellega, et nii saab tänava ühes servas ka parkida. Ometi ei hooli kümned autojuhid kehtivast liikluskorraldusest ja sõidavad sellegipoolest ühesuunalisel teelõigul vastassuunas.

Kõikvõimalikud liikluskorralduse muudatused toovad alati kaasa segadust. Nii on see igal aastal näiteks Rootsituru ringil pärast seda, kui Talumehe kõrts oma suveterrassi kokku pakib ja taas hakkavad kehtima ringteel sõitmise reeglid. Rootsiturul võib tekkinud segadusest isegi aru saada, sest nii suvise kui ka sügisese muudatuse puhul on seal ühtemoodi üleval liikluskorralduse muudatusest hoiatav silt.

Politsei on ikka öelnud, et autojuhid ei vaata märke, vaid sõidavad mälu järgi. Nii jääbki märkamata, kui mõnes piirkonnas muudetakse pea- ja kõrvalteede ristumised võrdsete teede ristumiseks või kui kusagil muudetakse piirkiirust. Posti tänava puhul, kus silmade kõrgusel on kõrvuti kaks „telliskivi”, ei saa küll olla tegemist liiklusmärkide mittemärkamise, vaid puhta ignoreerimisega. Või on tõesti nii, et autojuhid lihtsalt ei tunne liiklusmärke? See omakorda tekitab küsimuse, kust nad oma juhiloa on saanud. Kas ostnud?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IQ kontroll
2 aastat tagasi

noored lamepealised reformikad paarutavad öö läbi bemmidega mööda linna, aju ka ostetud!

Arvos
2 aastat tagasi

On palju kohti, kuhu ette on topitud tupiku märk. Reaalselt tupikut pole. Mõõda liikluskorraldus paneb kahtlema.

K.s
2 aastat tagasi

Kas toimetus tõesti arvab, et keelumärgi tähenduse teadasaamiseks peavad inimesel juhiload olema??? Ja teadasaamiseks, et pistikusse näppe ei topita väljaõppinud elektrik? Ei usu, et tånapäeval on nii loll isegi reformierakonna pooldaja…

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Reformierakonna pooldaja on reeglina parema hariduse ja kõrgema palgaga kui……

Jaanus
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Orava pooldaja on siledaks pestud ajuga.

Liikleja
2 aastat tagasi

Kui Haapsalus vähegi inimeste peale mõeldaks, siis oleks tehtud nii et saab seda põldu mööda tasakesi mõlemat pidi kulgeda! Laiust ju on. Miks on vaja probleemi tekitada?

Juta
2 aastat tagasi
Reply to  Liikleja

Just oli kiun üleval, et tee liiga kitsas. Igale inimesele personaalselt meele järgi olemisega midagi meie linnas renoveeritud ei saagi.

KodanikS
2 aastat tagasi

Peale lubade kätte saamist sõidetakse nii kuidas ise tahetakse.
Vaadake või Haapsalu Coope. Käru võetakse, aga et viiks ilusti ära sinna kus võeti ei seda ei saa. Ukse vahel lükatakse kärule hoog sisse ja pole tema asi, kuhu see veereb.

Ehh
2 aastat tagasi
Reply to  KodanikS

Käru!? Jutt on liiklemisest ja keelumärkide eiramisest ju!

Tohoh
2 aastat tagasi

Kas artikli autor seab kahtluse alla Eesti Vabariigi , kui õigusriigi? Üritab suunata mõtet, et riik kui korrumpeerunud aktsiaselts? Kas on ka siin meediaväljaandes juba vaikselt puhumas riigivastased tuuled? Pealegi, kui keegi midagi müüb, siis ostja on süüdlane või? Valest otsast ajate seda asja.

Uugo
2 aastat tagasi

Aga kis neid müüakse kui küsida tohib? Ajaleht lääne elus või?

viloloog
2 aastat tagasi
Reply to  Uugo

ARK- is müüakse, õige raha eest muidugi.

Aus mees
2 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Topakas orav!