Erkki Bahovski: üks või kaks Hiinat

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Taiwani tunnustamise küsimus on USA ja Hiina vastasseisu tugevnedes tõusnud teravamalt päevakorda kui kunagi varem.

Miks see nii on ja mida Eesti peaks kujunenud olukorras ette võtma, on olulised küsimused, arvestades meie liitlassuhteid USAga.

Lühidalt kokkuvõetuna on Hiina–Taiwani suhete ajalooline taust järgmine. 1949. aastal vallutasid kommunistid Mao Zedongi juhtimisel Mandri-Hiina ning rahvusmeelne Kuomintang Chiang Kai-shekiga eesotsas oli sunnitud taanduma Taiwanile. Sealtpeale on eksisteerinud kaks Hiinat.

Kuid kommunistid ei jõudnud rahvusvahelise tunnustuseni kohe. Kui 1945. aastal asutati ÜRO, esindas seal Hiinat Taiwan. See olukord muutus USA–Hiina suhete soojenemise taustal külma sõja ajal, nii et ÜRO tunnustas Puna-Hiinat 1971. aastal ja Taiwan pidi maailmaorganisatsioonist lahkuma. Järgmisel aastal külastas Puna-Hiinat USA president Richard Nixon ja see tähendas pööret USA–Hiina suhetes. 1979. aastal tunnustaski USA Puna-Hiinat diplomaatiliselt, sõlmides samal ajal kaitselepingu Taiwaniga. Peking ütleb, et Taiwanil pole õigust iseseisvale riiklusele ja on pahane nende riikide suhtes, kes Taiwaniga poliitiliselt suhtlevad.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Talupoegade käest saadi kolki nüüd onngi paras Hiinaga madistama hakata !
Annaks kõigevägevam meie oinastele mõistust edaspidi kõikidesse konfliktidesse maailmas mitte sekkumast !
Tegelikkuses ei saa sest siis meid ei kaitsta ülespuhutud vaenlase eest !