2

Galerii: aasta parima tehasemaja tiitli pälvis eramu Haapsalu lahe ääres

Fotod: Maris Tomba ja Kalev Lilleorg

Tänavusel tehasemaja konkursil võitis parima eramu ja parima valguslahenduse tiitli Finnlogi Haapsalu lahe äärde ehitatud minimalistliku disainiga eramu, mille välisilmes ja interjööris domineerivad naturaalsed materjalid.

Finnlogi tegevjuhi Alar Antoni sõnul hoiti auhinna võitud eramu arhitektuurse lahenduse kavandamisel minimalistlikku joont. „Lihtsa vormiga viilkatusega eramu planeerimisel võtsime arvesse kinnistu asukohta mere kaldal. Hoone esimesel korrusel asub paadikuur, maja otsaseina on aga nihutatud selliselt, et teise korruse magamistuppa tekiks rõdu, millelt avaneb vaade Haapsalu lahele. Merevaadet saab nautida ka teise korruse vertikaalsetest katuseakendest,“ tõi Anton välja.

Maja seinakonstruktsiooniks on 180 mm paksune liimpalk, mis on väljastpoolt kaetud laudvoodriga. „Maja detailides, näiteks piirete ja varikatuste rajamisel, kasutasime kirgast klaasi, et klaas üldpildis liigselt ei domineeriks,“ selgitas Anton.

270ruutmeetrise hoone siseviimistluses on järgitud lihtsat ja ühtset joont. Esimese korruse põrandate viimistlus on jäetud tööstuslikult betoonina. Elutoas on eksponeeritud metall-puitkomposiit vahelae talad. Teise korruse viimistluses valitseb puit – efekse vineerist sisetrepi materjalikasutus jätkub viimistlusena seintel.

Eesti puitmajaliit korraldas tehasemaja konkurssi 11. korda. Konkursi eesmärk on esile tõsta Eesti ettevõtete toodetud puitmaju ja erilahenduste projekte ning seeläbi propageerida puitu kui mitmekülgset ehitusmaterjali.

Konkursitöid hindasid TalTechi Ehitusfüüsika professor dr Targo Kalamees, TalTechi Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor dr Jarek Kurnitski, arhitekt Veronika Valk-Siska, arhitekt Markus Kaasik, ajakirjanik Eva Kiisler ning Eesti puitmajaliidu arendusnõunik Elar Vilt.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kes
kes

seda mahhiinat kütta jõuab

Arvaja
Arvaja

Seest igati ilusad pildid, väljast tume ja sünge nagu krematootium.

wpDiscuz