Juhtkiri: kehv suhtlemisoskus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Lihula maadlustreener Janar Sõber kirjutas Läänemaa haiglale ja ajalehetoimetusele, kuidas ta võistlustel viga saanud õpilasega Haapsalus erakorralise meditsiini osakonda pöördudes ebameeldiva vastuvõtu osaliseks sai. See pole ilmselgelt esimene ega jää tõenäoliselt ka viimaseks korraks, kui patsient tunneb, et teda on koheldud ebaõiglaselt või jäetud piisava tähelepanuta. Seda on juhtunud ja ilmselt juhtub tulevikuski nii meie oma Läänemaa haiglas kui ka ükskõik millises Eesti haiglas või perearstikeskuses.

Enamasti neelavad end ebaõiglaselt kohelduna tundvad patsiendid solvangu alla või räägivad sellest sõpradele. Vähem on neid, kes kaebavad haigla juhtkonnale, veelgi vähem neid, kes tulevad sellest rääkima ajakirjanikele. Väga üksikutel juhtudel pöördutakse ka kohtusse. USAs, kus on kombeks arste kohtusse kaevata, on uuritud ka selle põhjusi ja on selgunud, et tunduvalt sagedamini pöörduti arsti vastu kohtusse kehva suhtlemise kui tegeliku ravivea pärast.

Sedalaadi konfliktide puhul polegi alati võimalik tagantjärele öelda, kas patsiendile tõepoolest nähvati üleolevalt või kuuldi ka seda, mida tegelikult ei öeldud. Teistpidi oleme ilmselt kõik elus kokku puutunud olukordadega, kus väljaöeldu kõlab hullemini, kui see mõeldud oli. Arsti juures see kõik võimendub – kui sul on valus ja paha ning sa ei tea, mida ja kui kaua tuleb oodata, siis aitab just lahke sõna ja lohutamine või lihtsalt viisakas ja rahulik rääkimine. Seda isegi siis, kui arstil või õel ongi õnnetuse põhjuse suhtes eelarvamused ja kehv tuju peale selle.

Eesti väiksemad haiglad on tihtipeale mures oma maine pärast. Enamasti teevad arstid seal oma tööd südamega, on pädevad ja ravivad konkreetse etapi haigla pädevuse piirides. Millest aga seekord vajaka jäi, oli just suhtlemisoskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
laureon
2 aastat tagasi

Poodides kostab vastukajaks kobin ja lõuatakse tasemest mõne kassakonveieri taga.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Naeratusi ja viisakust kohtab rohkem ettevõtetes, kus sinu raha alles soovitakse sinult kätte saada. N.ö eelarvelistes asutustes on suhtumine loomulikult jahedam.

Üleüldse...
2 aastat tagasi

… kohustuslikke suhtlemisoskuste koolitusi peaksid läbima ka perearstid.
Totaalne kommunikatsioonihälvete ämber!

loodan
2 aastat tagasi

et spordipoiss on paranenud oma eluohtlikust seisundist. Aga minu arust on Läänemaa haigla EMO’le tehtud liiga. Mul õnnestus märtsi kuus viibida EMO’s ja ma olen väga tänulik sel päeval mind tohterdanud tohtriprouale ja kõigile, kes minu ümber toimetasid. Nädala ajaga pandi mind haiglas jalgadele ja nüüdseks on kõik OK! Olge terved head õekesed, hooldajad ja tohtrid!

Mäks
2 aastat tagasi

Mis teha kui pederast majas liigub ja tarka paneb. Kas sulli vüi Sull🤣🤣😂omal nn naine kodus…eekmine naine loopis asju aknast välja😀😀😀

Vares
2 aastat tagasi

Meil ju Linnapea arst ja bioloog koguni…
Kui mõistus enam ei võta siis saeb maha.. 🤪 😍 😍 😍

Oluline
2 aastat tagasi
Reply to  Vares

Täpsemalt, arst on linnapea, mitte vastupidi.

Kogenud
2 aastat tagasi

Suhtumine “Olen Jumalast järgmine” on kahjuks üsna paljude meditsiinis töötavate persoonide puhul tavaline.

maire
2 aastat tagasi
Reply to  Kogenud

Joller, sina või?