Mart Helme: siseminister võlgneb avalikkusele selgituse

Lääne Elu

info@le.ee

Haeska külatänav, kus sai pühapäeva hilisõhtul politseiniku kuuli läbi surma rüseluse alustanud mees. Foto: Urmas Lauri
Haeska külatänav, kus sai pühapäeva hilisõhtul politseiniku kuuli läbi surma rüseluse alustanud mees. Foto: Urmas Lauri

Riigikogu liige Mart Helme palub siseminister Kristian Jaanil selgitada 1. augusti Haeska külas 28-aastase mehe surnuks tulistamisega lõppenud intsidendi asjaolusid, teatati EKRE pressiteates.

“Tegu on suurt tähelepanu pälviva juhtumiga ning Eesti vabariigi sisejulgeoleku eest vastutavad isikud, sealhulgas siseminister, võlgnevad avalikkusele selgituse, miks jäi üks kolmelapseline pere politsei tegevuse tulemusel ilma isata,” ütles Helme.

“Ehkki teadaolevalt prokuratuur algatanud intsidendi asjaolude uurimiseks kriminaalmenetluse, ei piisa avalikkusele lausest, et enne uurimise lõppu juhtunut ei kommenteerita.”

Helme sõnul on vaja selgitusi Eesti jõuametite tegevusest arusaamiseks, aga ka laiema õigusselguse loomiseks.

“Meenutame, et 2020. aasta suvel tulistas Lihula mõrtsukas Mikk Taraste surnuks kaks inimest, haavas kolme ja avas tule ka politseinike pihta. Tarraste ei saanud kinnipidamisel ühtegi kuulitabamust. Samuti on vaja selgust, kust läheb hädakaitse piir nii politseinike kui ka tavakodanike jaoks. Meenutame, et eelmise aasta sügisel mõistis kohus kuueks aastaks vangi mehe, kes oli 2018. aastal Tallinnas Mustakivi sillal väidetavalt enesekaitseks tulistanud teist meest ja tekitanud talle eluohtliku terviusekahjustuse. Kohus leidis, et ületati hädakaitse piire,” ütles Helme.

“Ülemäärase jõu kasutamist võisime kogeda ka tänavu aprillis Eestis, kui valitsus saatis politsei maha suruma valitsusvastaseid rahumeelseid proteste Tallinnas kesklinnas.”

Helme hinnangul tekitab surmaga lõppenud intsident 1. augustil Haeska külas küsimusi seda enam, et juba mitu aastat on politsei arsenalis elektrišokirelvad ehk taserid.

“Taserite kasutamist soovitasid politseile eksperdid pärast seda, kui 2017. aasta sügisel tulistas politsei Vabaduse väljakul surnuks noaga relvastatud mehe. Politsei- ja piirivalveamet alkirjastas juba 2018. aasta veebruaris lepingu 35 Taser X2 tüüpi elektrišokirelvade ehk taserite ostmiseks ligi 200 000 euro eest. Neli aastat hiljem oleme olukorras, kus elusäästvad vahendid on olemas, aga neid ei kasutata.”

Helme ootab siseministrilt kirjalikku vastust muu hulgas järgmistele küsimustele: Milline oli 1. augustil intsidendis osalenud politseinike ettevalmistus ja staaž? Kas politseinikud kaalusid joobes ja agressiivse noormehe kinnipidamiseks ka muid meetodeid peale tema pihta tulistamise? Miks ei kutsutud joobes ja aggressivse mehe kinnipidamiseks abijõudu? Miks ei kasutatud pühapäeva õhtul taserit? Kui paljud patrullpolitseinikud on varustatud taseritega? Kui paljud politseinikud on saanud vastava väljaõppe? Mitu hoiutuslasku ja mitu lasku agressiivselt käituva mehe suunas politsei tegi? Kui palju oli sündmusel pealtnägijajaid? Kas oli oht ka nende elule ja tervisele? Missugused olid kaikahoobi saanud politseiniku vigastused? Kas intsidendis osalnud politseinikud on uurimise ajaks töölt kõrvaldatud? Kas intsidendi järgselt hinnatakse politseinike füsioloogilist ja psühholoogist sobivust politseitööks? Milliste märkide järgi otsustavad politseinikud konfliktiolukorras, et nende elu on ohus? Kuidas kavatseb riik aidata isa kaotanud kolmelapselist perekonda?

“Ma ei õigusta mitte kuidagi vastuhakku politseile,” märgib Helme pressiteates. “Aga ma soovin, et 1. augustil juhtunust ei saaks pretsedent, mis annab politseile alibi edaspidi igale purjus ja ebaadekvaatselt käituvale isikule kuuli kerre kihutada. Otsust surmava tulejõu kasutamiseks ei tohi langetada kergekäeliselt. Meil kõigil, kaasa arvatud politseil, on kohustus ära hoida mõttetuid surmasid.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jah aga
2 aastat tagasi

Lugedes neid kommentaare,ei saa aru kes on need inimesed,kes kiidavad heaks ühe noore mehe TAPMIST,see on selge,et politseinik ületas igasuguseid piire ja tappis inimese.Vastased ei olnud võrdsed,ühel käes kaigas ja teisel püstol ja treenitus.Kuidas saab sellist tegu õigustada,kui ei oska olukorda lahendada, siis ei vääri politseiniku nime.Ei tea ,kes on need verejanulised inimesed,kes pooldavad sellisel moel olukorra lahendamist.

oot misasja
2 aastat tagasi
Reply to  Jah aga

Misasi selge on? Ega´s politsei ei tule sinuga nalja tegema ju, see peaks selge olema, aga nagu näha mitte igaühele. Kui abikutsele reageeritakse, siis on asi ikka tõsine, mitte niisama. Millest te aru ei saa?

endine haapsallane
2 aastat tagasi

On äärmiselt kahetsusväärne, et Helme oma pealiskaudse poliitilise plõksimisega EKRE mainet kahjustab. EKRE on hetkel tõusuteel, ent see ei õigusta taolist verbaalset rünnakut korrakaitsjate vastu, mis meenutab pigem USA mustanahaliste kaitsjate hala politseivägivallast.

nimi
2 aastat tagasi

Varem või hiljem oleks see isik lõpetanud trellidetaga. See on maksumaksja raha kokkuhoid. Miks peame meie selliste heaolu kinni maksma?

Vaheri politsei ringkaitse
2 aastat tagasi

Lasnamäel enesekaitseks pätti tulistanud mees taheti vägisi vangi panna, suure surmaga lõpuks Riigikohus mõistis ta õigeks. Nüüd on mõrtsuk-politsei automaatselt õigeks mõistetud, kuigi olukord hoopis teine.

Pamp
2 aastat tagasi

Mind väga huvitaks, milline ikkagi see nn kaigas oli? Äkki oli tegu lihtsa 1cm paksuse maas vedeleva puuoksaga, mille joobnud pätt üles võttis ja vehkima hakkas. Arvata ju võib, et politsei poolne seletus ei pruugi erapooletu olla. Näiteks Indias annavad politseinikud sõnakuulmatutele kodanikele pidevalt kepiga vastu vahtimist ja keegi ei sure ega kobise vastu. Muidu päti venna Kristofer Sumerkini facebooki piltidel on näha naeratava ja lapsi armastava vennaga, kes mentide poolt jõhkralt mõrvati.

Mida v.
2 aastat tagasi
Reply to  Pamp

Sa inimene ei tea, millest sa kirjutad!!!!

AVS
2 aastat tagasi

Odav populism, ütleks selle peale. Ei mäleta, et Helme ise siseministrina oleks nii tarku küsimusi püstitanud 🙂 Tarrastel oli erinevalt sellest segikamminud ossist veel niipalju oidu alles, et taipas viimasel hetkel korraldustele alluda ja alla anda. Ning mis puutub Mustakivi tulistamisse, siis härra parlamendisaadik võiks ikka nii palju teada, et praktiliselt samasuguses situatsioonis tulistanud mehe mõistis Riigikohus õigeks.

Vares
2 aastat tagasi

Olevat lastud 10 pauku kerre

Pamp
2 aastat tagasi
Reply to  Vares

Aga tabasid kolm ainult …..

113
2 aastat tagasi

helme sittus selle avaldusega ennast täis ,siiani veel midagi arvasin nendest aga nüüd …..õigusta veel murjamite siia toomist ka siis oled ikka täitsa p….

Jah
2 aastat tagasi
Reply to  113

On jah kuidagi imelik seisukoht selles olukorras tal. Ma pakun, et ta pole süvenenudki kellega oli tegu. Lihtsalt üritavad poliitilist võitu saavutad. Päris mage.

Vanamoodne
2 aastat tagasi
Reply to  Jah

Helme sõnavõtul võib siiski olla isiklik alus lisaks poliitilisele. Mäletan, et ühes intervjuus või raadiosaates mainis ta, et on noorpõlves tänaval kakelnud. Kes mäletab Eestit 1960-70-tel, ei imesta. Avalikud kaklused olid toona ‘moes’, kasvõi pealesunnitult (kolonistidega). Kusjuures tähtkujult on Helme võitluslik Skorpion. Võimalik, et talle ei mahu tõesti pähe, miks politsei ‘koomas’ ründajalt kaigast ära ei võtnud. Mina muidugi saan aru, miks. Politseid ei mehitata ju vilunud ju-jitsu meistrite või kaikavõitlejatega. Mingeid põhitõdesid ehk teatakse aga päriselu on päriselu. Profitasemel võtted peaksid tulema automaatselt, olema lihasmälus. Kuid ma ei usu, et enamikul patrullpolitseinikest on motivatsiooni meeletult harjutada. Mille nimel? Mis… Loe rohkem »

Valimised tulekul
2 aastat tagasi
Reply to  113

Helmed s….d end iga päev täis. Valimised tulekul ja tuleb kogu aeg “pildis” ja “pildil” olla. Enne arvasin EKRE-st natuke rohkem, kuid enne valimisi teevad “juhid” end korralikult täis. Kusjuures, kõik, mida Helmed rääkima hakkavad, võib juba ette prognoosida. Kui täna midagi peaks juhtuma, on teada, mida homme plõksivad.

Agu
2 aastat tagasi

Krdi poliitik. Seekord usun, et hakkab hääli kaotama. Praegune olukord pole küll mingi poliitiline teema. Krt pole eriti valikut ka peale EKRE valida, muidu
mõtleks juba päris tõsiselt ringi.

Jüri
2 aastat tagasi

No tere talv. Haletseme aga pätti. Võibolla seetõttu talle kuul kerre tõmmatigi,et ei juhtuks nii,nagu Lihulas. Tulebki radikaalselt käituda sellistega.