Erkki Bahovski: kaitseväe orkester on meie identiteedi osa

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Kaitseväe juhataja Martin Heremi otsus kaotada kaitseväe orkester pani Eesti avalikkuse kihama. Sellele lisandus veel teade, et kaob ka politse- ja piirivalveameti orkester.

Praeguseks on jõutud plaanini, et mõlemad orkestrid ühendatakse Viimsi sõjamuuseumi alla.

Kultuuriinimesed on olnud oma sõnavõttudes mõistetavalt nördinud – tegelikult oli ju kaitseväe orkester midagi, mis aitas armeel pidada sidet kultuuriga. Praegu aga toimub selge vastandumine kultuurile, kusjuures Herem on nüüdseks juba tunnistanud, et tegemist polnud mingisuguse poliitilise käiguga, vaid et plaan kärpida tabelist välja orkester oligi sellisena mõeldud.

Ent on selge, et vaidlus ei hõlma üksnes kultuuri. Tundub, nagu oleksid Eesti kaitse- ja julgeolekupoliitika juhid kinni realistlikus, traditsioonilises mõttemaailmas. Teatavasti näevad traditsionalistid julgeolekus üksnes puht sõjalist mõõdet ehk kaitsevõime sõltub sellest, kui mitu diviisi, tanki, suurtükki jne riigil on.

Sellise mõtteviisi üks esindaja on kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm. Kui Eesti Päevaleht küsis temalt kommentaari kaitseväe orkestri koondamise kohta, vastas Salm, et „otsustamise skaala sõltub ainult ühest näitajast: mis toodab rohkem sõjalist võimet?”.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
seltsimehele
2 aastat tagasi

järgmine samm on see et kirjutatakse juba seda kuidas iraagi okuperimine on ka meie identiteedi osa.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Lihtsalt arutluseks prioriteetidest, et kui tegemist on muusikakollektiiviga ja pasuna koorikultuuri hoidmisega siis on kõik pasundamas ja meedia kiremas. Aga kui räigelt rikutakse põhiseadust ja piiratakse ühiskonna toimimise alustalasid ehk piiratakse põhiseaduslikke põhiõigusi siis on meedia ja eriti kultuuritegelased vait. Millest see räägib – ikka inimliku lolluse kõrgest tasemest ühiskonnas ehk näitlikult on tähtsam maja kuldne korsten ning vundamendi vajumine (loe maja kokkukukkumine) ei huvita kedagi. Vot see ongi Eesti tase. Lõpetuseks arvan, et pasunakooride likvideerimise asemel peaks PPA ja kaitsevägi üle vaatama oma koosseisu, sest mittemidagi tegevaid keskastme juhte on ülemäära palju ehk kokku tuleb hoida ainult sealt kus… Loe rohkem »