Juhtkiri: meditsiinitöötajate solvamine

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Laupäeval kogunesid Eesti suuremates linnades autojuhid, et rongkäiguga protestida koroonapiirangute vastu. Läänemaale õnneks seesugune protestilaine ei jõudnud, see-eest soditi koroonavastaste loosungitega täis Haapsalu proovivõtupunkt.

Seesugune käitumine ei ole midagi muud kui meditsiinitöötajate solvamine. Meditsiinitöötajate, kes töötavad juba kuid ülekoormatult selleks, et haiglates sellesama viirusega nakatunute elusid päästa. Kui veel kevadel said haiglaravi peaaegu kõik, kel koroonaviiruse tõttu seda vähegi vaja oli – näiteks hooldekodude elanikud viidi igaks juhuks haiglasse –, siis praegu on asi nii kaugel, et eile hommikul vajas haiglaravi ligi 700 patsienti, kellel kõigil oli selle järele äärmine vajadus. Neil oli viiruse tõttu juba tõsine hapnikupuudus ning tihti ka kahepoolne kopsupõletik.

Ilmselt pole viiruse eitajad ise koroonaga nakatunud ja ilmselt on nad ühed vähestest, kellel on vedanud ka nii palju, et ükski nende lähedane ei ole endale viirust külge saanud. Vastasel juhul teaksid nad, kui ebameeldiva ja pikale veniva haigusega on tegemist. Samuti sellega, et igal inimesel möödub see erinevalt – erinevad nii sümptomid kui ka haiguse raskusaste, samuti komplikatsioonid. See on haigus, mille võib saada kõigilt – nii võhivõõralt bussis kui ka kõige lähedasemalt inimeselt oma kodus.

Eesti on kõrgeima nakatumisnäitajaga riik Euroopas. Siinsed piirangud on olnud Euroopa ühed leebemad ja pole ka siiani võrreldavad rangeimate piirangutega riikidega. Kas veidi aega e-poode kasutada ja sõpradega mitte kokku saada on liiga kõrge hind selle jaoks, et terveks jääda? Või on protestijate meelest vaja kehtestada lisaks ka liikumispiirangud?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Õp.17
3 aastat tagasi

26 Ei ole hea karistada õiget
ega peksta õilsat tema õigluse
pärast.

Harald
3 aastat tagasi

Andke sodija/sodijad Ramirendi poiste kätte
Küll nemad õigust mõistavad… 🤪 😍 😍 😍

eestlane
3 aastat tagasi

”Eesti on kõrgeima nakatumisnäitajaga riik Euroopas.”

Aitäh Riigipöörajatele! – Kallas, Ratas, Reps, Kaljulaid, prokuratuur, Kapo……

Meie inimese maksavad selle poliit-aferistide küündimatuse eest oma tervise ja eludega.

jamps
3 aastat tagasi
Reply to  eestlane

no oli ikka hirm ka .. referendum äkki tuleb … mida euroopas küll öelda ja kuidas saab mäcröönil siis kintsu kaapida … ja äkki nato pahaneb … kuigi peale usa pole mingit nato-t.

Hmm
3 aastat tagasi

Viimasel ajal on sisse tulnud solvumiskultuur. Jube moodne on solvuda ja siis sellest meediasteada anda. Euroopalik “väärtus”

vingu viiul
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Hmm. Ära ütle, et sa pole kunagi solvunud või pole tundnud ennast kellegi ütlusest solvatuna. Aga sa pole seda läinud meediasse pasundama, et vaata, mida ta tegi, sest ega sa mõni printsess ole, kes iga tühja asja pärast nina vingus ringi käib, kuigi hiljem hambajäljed huulel ning veremaitse suus. Paljud kannavad meist eluaeg “maski”. Öeldakse, et kõige hullem tapja on ühiskonna arvamus. Ega sa solvunud mu mõtteavalduse peale? Mood on mood öeldi vanasti ning tiriti seebiga kitsad püksid jalga..oi aegu.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  vingu viiul

Ma olen kõvasti sõnavõtja üritanud alati paika panna. Ei mäleta küll et oleksin solvunud kunagi, võibolla väga noorena, aga ei tule kohe meelde küll.Vastu tuleb astuda, mitte talleke olla!

vingu viiul
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Ära jama, hakka või sind kartma. Okkaline saab olema sinu tee püha tõe juurde. Äkki proovid sõnu seada nii, et tuleb kaunis bukett igale maitsele. Mulle meeldivad muinasjutud, sest neil on alati õnnelik lõpp. Ole terve.

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  vingu viiul

:))))) kartma küll ei pea. Ma lihtsalt ei mõista seda kaasaegset maailma. Kas teiearust ei ole üle pingutatud igasuguste solvumiste, ahistamiste, rassismi, sugude ja veel sarnaste teemadega? Ma kaldun arvama, et asi pole mitte selles, et solvusin vms., aga saab teisele ära teha. Kõvasti kisada, et näe see solvas mind või et oli rassistlik jne jne. Minuarust on see ikka väga liiale läinud. Suvel ei või enam häbi tundmata eskimo jäätistki süüa, moorapallidest rääkimata. Ole ise ka terve! 🙂

vingu viiul
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Hmm.Ära teistele ütle, aga ma panin sulle “positiivse” pöidlakujutise, olles sinuga päri. Ma olen arukas ja hoian oma nahka. Madudel on hea elu, saavad oma nahka regulaarselt vahetada, aga inimene peab ühe kestaga terve elu läbi ajama.

vingu viiul
3 aastat tagasi

Perearst Madis Veskimäge jahmatas nende koroonabandiitide aktsioon. Jah, õige oli selle kohta oma arvamust avaldada…aga minu arust ka tema rikkus piire kui kirjutas “rahalisest piitsahoobis” teatud haiguste põdejatele nagu Ülekaal, suhkruhaigus, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ja vererõhuhaigus , mis on suuresti seotud inimese oma valikutega. Need tõved ei tekkivat üleöö, vaid aastate jooksul. Nii mõnigi karsklane, kes nende tõbede küüsis võis saada shoki ja solvatud hingepõhjani, öeldes et ma ei joo,ei söö magusat ning dieet on mul eluaegne. Aga ta neelab selle alla ehk ja lümf sai jälle tõrts tatti juurde ning nii see immuunsus nässu läheb….Üks asi viib teiseni ning… Loe rohkem »

Virve
3 aastat tagasi

Vaktsineerimine on vabatahtlik,kui see puudutab ainult teda!Kuidas saab olla vabatahtlik teise inimese nakatamine,muide meelega.Need eitajad ei hooli kaasinimestest karvavõrdki!

Hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Virve

Mis sa arvad, et kõik kes maski ette panevad, hoolivad teistest? Ei. Maski topib ette selleks, sest seda nõutakse või teine võimalus, et hirm on nakatumise ees nii suur. Mina küll maski sellepärast ei kanna, et äkki keegi saab nakkuse. Mis muinasjutumaailmas te elate?

reaalsus muinasjutu asemel
3 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Kahju küll, kui Sa ei kanna maski teiste pärast. Väga palju on mõistlikke inimesi ja nimelt teevad just nii. Lugupidamist palun.

kummaline maailm
3 aastat tagasi

Mõni on lausa “elukutseline” protestija, kõik võetakse ette – karusloomafarmid, linnapuud, 5G, ohustatud liigid, kliimasoojenemine, palgalõhed, jne. Ega’s koroona saa vahele jääda…

Ehh sind
3 aastat tagasi

Kas karusloomafarmid on sinuarust ok teema võl?

kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

Kanad ju samasugused elusolendid, ning vähemasti boilerid hukatakse kohe täiskasvanuks saamisel. Kanafarmide vastu ei protesteeri keegi. Miks? Sest kana lihtsalt ei näe nii nunnu välja.
Mõistad, kui subjektiivsed on inimeste valikud?

kummaline maailm
3 aastat tagasi

boiler=broiler

Ehh sind
3 aastat tagasi

Oma kanadega. Kana on söök, suur inimene peaks teadma, et muna ei tule mitte poest , vaid kanast! Ja protestitakse küll.et kanad saaksid vabamalt elada, aga mitte puuris kükitama ainult. Naarits vms. on kiskja ja kui peab terve elunatukese meeter kirda meeter puuris olema, et mingi mammi endale krae saaks, siis see ei ole okei ja iga terve mõistusega inimene saab sellest aru

kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

Looma seisukohast ei ole ju vahet, mis põhjusel ta tapetakse, potti panekuks või palitule kraeks.

Ehh sind
3 aastat tagasi

Veelkord. Kanad on õnnelikud, kui saavad vabalt siblida, nad on toitumisahelas saakloomad/linnud. Karusloomad on enamjaolt imetajad-kiskjad. Nemad on õnnelikud jahti pidades vabas looduses, mitte ruutmeetrises puuris, kus instinktid möllavad, aga väljapääsu pole. Huvitav, et te loodusest mitte mütsigi aru ei saa. Internet enda harimiseks on ometi teie jaoks ju olemas.

kummaline maailm
3 aastat tagasi
Reply to  Ehh sind

Pentsik arusaam – n.ö saakloomi võib inimene kohelda kuidas tahab, kuid kiskjad peavad saama õnnelikult jahti pidada.
Aga aitab, Teie keelekasutus on ebaviisakas ning see arutelu ei vii kusagile.

Ehh sind
3 aastat tagasi

Uskumatu!!! Kuskohas ma kirjutasin, et kanu võib inimene kohelda nagu tahab? Teil puudub peale kõige muu ka teksti lugemise oskus? Aga selles on teil õigus, et aitab küll. Valmistage ennast teinekord väitluseks korralikumalt ette, kui hakkate õigustama karusloomafarme!

Rita
3 aastat tagasi

Boilerid?

Uimane
3 aastat tagasi

Igast tiidud ongi kroonilised jobudikud kui kutsuvad lolli mängima.

Appikene
3 aastat tagasi

kirjutage Eesti keeles, mitte mingi euroopa liidu keeles, solvujad ma ei või.

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  Appikene

Ka Teie võiksite kirjutada eesti keeles!

Appikene
3 aastat tagasi
Reply to  Miralda

kaine peaga saad aru küll

jamps
3 aastat tagasi

selline vabadus on samasugune euroopa väärtus kui need kõik muud siia tassitud väärtused. juhtkiri kunagi ei kirjuta nende kohta midagi, miks siis praegune ei kõlba. meditsiini solvatakse aga iga päev ning aastaid – aastaid. praegu sõidame ka jänest ja maksame meditsiinile 2x vähem kui peaks. selle peale ei tule keegi.