3

Juhtkiri: kuskil on piir

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Tavaliselt kiputakse arvama, et omavalitsuse tähtsaim isik on linnapea või vallavanem, kuid nii see ei ole – kõige tähtsam on ikka rahva valitud volikogu esimees. Just volikogud on kohad, kuhu valitud peaksid omavalitsuse elu juhtima ning seepärast võiksid inimesed ka istungite vastu huvi tunda.

Seadus ütleb, et volikogu istungid peavad olema avalikud, kuigi suurt publikut pole seal kunagi silma hakanud. Enamasti on kuulajate seas ametnikud, mõne päevakorrapunktiga lähemalt seotud inimesed ja ajakirjanikud. Küll aga oleks igale omavalitsuse elanikule kasulik vähemalt kord elus lähemalt vaadata, mida seal volikogus õigupoolest tehakse, kes mida räägib ja kuidas käitub.

Edumeelsemad omavalitsused on ammu võimaldanud jälgida istungeid internetis. Läänemaal oli esimene, kes seda tegi, väike Vormsi vald. Ka Haapsalu volikogule on saanud juba aastaid internetis kaasa elada. Kui aasta tagasi kehtestati eriolukord, siis suutsid need volikogud üsna kiiresti istungi täielikult mõnda internetikeskkonda üle kolida.

Koroonaaeg sundis veebiistungite suunas liigutama ka neid omavalitsusi, kes seda varem teinud ei olnud. Kui Lääne-Nigula sai mullu pärast esimest ehmatust paari kuuga veebiistungid käima, siis Lääneranna vallavolikogul võttis olukorraga kohanemine palju kauem ja kestab siiamaani.

Nagu on erinev võimekus oma tegevust inimestele lähemale tuua, on erinev ka viis istungit pidada. Kui Haapsalut võiks iseloomustada sõnadega „töö kiire ja korralik”– päevakorrapunktid võetakse läbi, ei küsimusi ega vaidlust –, siis Lääne-Nigula volikogu meenutab jututuba, kus paar volinikku ei jäta kunagi kasutamata võimalust küsida. Nii venivadki istungid vahel hilistesse öötundidesse. Loomulikult peavadki volinikud oma töösse tõsiselt suhtuma, mitte pelgalt kätt tõstma, aga kusagil on ka piir.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Linnast
Linnast

Ei saa väita et Haapsalus on töö kiire ja korralik, sõltub kelle vaatevinklist või on opositsioon laisk. See artikkel näitab selgelt ajakirjaniku taset ja ebakompetentsust.

2. kodanik
2. kodanik

Kui vaadata Lääne-Nigula volikogu viimast päevakorda, siis vähemalt kolm teemat – tuulikud, Niibi turvas ja Nõva kool – on sellised, et istung peakski kestma vähemalt nädal aega, sest ka Lääne Elu on neil teemadel vähemalt 10 kilomeetrit artikleid kirjutanud. 🙂

tavaliselt
tavaliselt

on volikogus häda selles, et paljud volinikud pole viitsinud dokumentidega tutvuda, nad isegi ei saa aru, millest jutt käib, siis ka töö kiire ja korralik- tõstetakse kätt rohelise pliiatsi järgi, et mitte loll ega tobe välja näha, juuakse kohvi ära ja süüakse pirukaid peale ja koduteele.Asjalikumad volinikud ennast ära tinistada ei lase ja küsivad siis ebamugavaid küsimusi, neid millest on ka nende valijad huvitatud.Igal volikogul on oma töökord ja küsida ei saa lõputult.

wpDiscuz