Eesti jätkab AstraZenecaga vaktsineerimist

Vaktsineerimine Hiiumaa haiglas. Foto: Urmas Lauri
Kärdlas sai nädalavahetusel AstraZeneca vaktsiinisüsti sada hiidlast. Foto: Urmas Lauri

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et Eesti jätkab AstraZenecaga vaktsineerimist, vahendas ERR.

„See on juba päästnud kümneid inimelusid, kaudselt võib-olla ka sadu. Ühelgi riigil pole tõendeid, et AstraZeneca vaktsiin oleks seotud nende traagiliste juhtumitega,“ ütles Kiik, lisades, et võimalikku seost trombide tekkega peab muidugi uurima.

Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs tõi esile, et kõigist Euroopa 17 miljonist AstraZenecaga tehtud vaktsineerimisest kaks kolmandikku viidi läbi Suurbritannias. Sealt aga pole tulnud infot ühestki trombijuhtumist. Irs ütles, et Suurbritannias vaktsineeriti AstraZenecaga peamiselt eakaid, EL-is aga alla 65-aastaseid. Ta ei välistanud, et see asjaolu selgitab erinevusi suures pildis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
39 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede, saarlane
3 aastat tagasi

Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Tuttav tekst, eksole? Seda teksti tuleb korrata isegi kõhatablettide puhul.

Vaktsineerimisel aga süst kätte ja jaluta minema?!

Ravimiametis on AstraZeneca ja teiste vaktsiinide ravimiinfo olemas ja täiesti avalik. Ma ei ole aga kordagi näinud/kuulnud, et keegi oleks sellele viidanud – käib lõputu vaidlus, kui kasulik vs kahjulik see vaktsineerimine on!

Kõharohu puhul loe infolehte enne kasutamist aga mingil põhjusel liigutub vaktsineerimine (eriti see AZ) meditsiini valdkonnast hoopis usuküsimuste alla.

Vaher Kolmapää, maalane
3 aastat tagasi

Mis see infoleht sulle annab? Ma ei saanud küll aru

kassikuld
3 aastat tagasi

usun, ei usu..Ma käisin ka üksaeg ringi kivid kaelas-vääriskivid ikka- tiigrisilm,kassisilm, mis pidavat kaitsma ja kurja eemal hoidma. Tahad teada, kas aitas ja avitas? Kindlasti aitas…igatahes mul polnud probleemi ühegi kiviga soolestikus-ei neerukivi,sapikivi ega põiekivi. Usk peab olema ja südamest tulema nagu müüja mulle selgitas. Usu maad või usu taevast, peaasi et usud. Aga võib ka pettuda ning mõttetuses reedetakse oma usk. Mis mõtet on teha kui pead maski kandma ja regulaarselt edasi süstima nagu narkomaan. Seega, kes usub vaktsiini tõhususse-seda aitab ja kes on pettunud, seda ei aita. Vahel läheme vaktsineerima hirmust, et teised võivad meid muidu kividega surnuks… Loe rohkem »

Saksa, Itaalia, Iiri, Prantsusmaa, Itaalia, Põhjam
3 aastat tagasi

Päikesevalitsuse seisukoht: Muud vaktsiinid on kallid, aga kuna meie inimeste elud on odavamad kui Läänes, siis kõlbab eestlastele ka odav rämps.

riigikantselei
3 aastat tagasi

Lugupeetud “Saksa, Itaalia, Iiri, Prantsusmaa, Itaalia, Põhjam”!
Olge palun viisakam, see, mida te kirjutasite on otsene laim valitsuse aadressil!

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  riigikantselei

kuule kantselei, mine magama! Muidu muutud varsti Napoleoniks ka veel

kohtunik
3 aastat tagasi
Reply to  riigikantselei

Laim on progressiivsete pärisosa ja lubatud kasutada kõige normaalse suhtes.

Marts
3 aastat tagasi

Ideaalne oleks see kui inimene saab ise valida vaktsiini millega lasta end vaktsineerida.

Spetsid
3 aastat tagasi
Reply to  Marts

Iga inimene nii tugev farmatseut, et oskab valida ja teab täpselt vaktsiini koostist? Ju ma olen siis ainuke, kes seda ei tea. Ei tea ma ka toimet ega kaasmõjusid.

Edgar
3 aastat tagasi
Reply to  Spetsid

Aga oledki ju

Saksa, Itaalia, Iiri, Prantsusmaa, Itaalia, Põhjam
3 aastat tagasi
Reply to  Spetsid

Sina ei oska lugeda, teised oskavad….

Nojah,aga
3 aastat tagasi
Reply to  Spetsid

võibolla tasub siis ajakirjandust lugeda või terviseameti soovitusi ja mitte ainult meie vabariigi omasid. Egas inimene kõike ei peagi nüüdsel ajal teadma, google on su parim tark sõber tänapäeval!

Nojahhile
3 aastat tagasi
Reply to  Nojah,aga

Haaaa, ja kõike raudkindlalt uskuda.

Nojah,aga
3 aastat tagasi
Reply to  Nojahhile

Ei, selles te eksite. Filter peab endal ikka ka olema. Kõike teadagi ei saa uskuda, mida netti üle laetakse, sama nagu farmatseutide soovitusi, neid te võtate puhta kullana?

maskis
3 aastat tagasi
Reply to  Marts

Aga nagu näha pole ju nii palju vaktsiine, et kõik veel valida ka saaks, head et üldse midagi on. Kui tahad ennast kaitsta on ju valik olemas, võta see mida on või ära võta üldse ja looda heale õnnele, et ei haigestu. Võtame ise AZ ja jätame siis teised vaktsiinid neile kellele see on ainus võimalus.

See, et
3 aastat tagasi
Reply to  maskis

see vaktsiiniusk on ka natukene kergemeelne minuarust. Maailmas ei ole ikka kõik nii ilus ja hea. Seda peaks suureks saades juba teadma küll ju.

En.
3 aastat tagasi

Tänane 17.03.2021 Postimees: ” * Veenitromboosi ohu korral soovitatakse vaktsineerimist edasi lükata. * Nooremas eas ja naistel paistab olema rohkem kõrvaletoimeid. * Väsimust ja kehva enesetunnet esineb pea pooltel vaktsineerituil. * Ravimiametil pole andmeid, et AstraZeneca kvaliteet varieeruks partiide kaupa.” —— Kas midagi taolist saaks ka Pfizeri ja Moderna vaktsiinide kohta öelda? Kui ei, ongi AZ viimane, mida hädaga süstida. Ma teen ettepaneku anda AZ-ga vaktsineerimine vabatahtlikuks. Kes soovib, esitab avalduse ja saab süsti kohe ära. Täitsa kindel, et soovijaid jätkub riskist hoolimata rohkem kui AZ-t Eestisse juurde tuuakse. PS. Sihtgrupp ei pruugi muidugi olla sama, mida valitsus on kavandanud… Loe rohkem »

Miralda
3 aastat tagasi
Reply to  En.

Vaktsineerimine ongi ju vabatahtlik, ullike!

ilmselt
3 aastat tagasi

siis meile ei jagu neid nö paremaid vaktsiine ….

?????
3 aastat tagasi

Miks surutakse meile seda AZ vaktsiini nii väga?! Teiste riikide jääke tahetakse lausa meie peal katsetada! On ju veel kaks, mis ei ole nii “kuulsad”, miks neid ei ole võimalik tellida, et inimeste terviseriske vähendada?!

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  ?????

Soome ka vaktsineerib sellesamaga edasi. Vähemalt tänase seisuga. Aa meil muidugi, ega ma tegelikult aru ei saa miks, aga kindlasti taandub asi rahale või kuulekusele, aga mitte oma rahva tervise huvid pole esmased.

Jah!
3 aastat tagasi
Reply to  hmm

Meil muidugi jätkuvad need inimkatsed, kahjuks! Ei hooli riik oma inimestest, peaasi et rahanutsu vähem kuluks ja EU-le pai nägu teeks! Inimestel igal ühe oma asi, kas elab või sureb!

Jjj
3 aastat tagasi
Reply to  Jah!

No see tundub sama olevat, nagu selle toidurassismiga. Kas teate mis on toidurassism? See on see, kui näiteks kvaliteetsem puuvili jms kaup läheb niiöelda heaolu riikidesse, kes vähe rikkamad on ja mitte nii kvaliteetne tuleb meile baltikumi jm ida euroopa vaesematesse maadesse. Lähim näide on Soome ja Eesti. Sellest tehti ka paar aastat tagasi Euroopa parlamendis juttu, aga ma ei tea, kas see midagi muutis ka. Vaktsiinidega võib sama asi olla, üldsegi ei imestaks.

Jenkem
3 aastat tagasi

Ise oma allkirjaga vastutad… Ennem tuleb hoolega mõelda

mart
3 aastat tagasi

AZ tõsisemate probleemide osakaal on üks kolme miljoni kohta. Mõni vist loodab, et vakstiinid annavad surematuse ja aitavad ka autoõnnetuste vastu

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  mart

no ongi ju loterii, tegelikult teie poolt välja toodud suhtarv ei ole nii ohutu midagi. Iga päevaga lisandub uusi juhtumeid. Nagu ikka iga asjaga, põõtakse alul kinni mätsida ja mitte paanikat tekitada. Eks mõne aja pärast näha ole, lumepall on juba veerema läinud.

Küsimus
3 aastat tagasi

Kui patsiendil peaks tervis nihu minema peale AZ süsti, siis kes vastutab?

Eks
3 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

ikka ise vastutad! Need massimõrvarid, kes lolli mängivad et kõik on korras, ei suuda ju vastutada.

Äkre
3 aastat tagasi

Vaktsineerimine peab jätkuma iga hinnaga. Eesti rahvusvaheline digiriigi maine on kaalul. Peame jõudma Iisraelist ette. Niigi on mainekahju viimastel aastatel meie riiki tõsiselt räsinud ning elu pole enam endine.