Reoveeuuring näitab Haapsalus mõõdukat koroonaviiruse levikut

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tartu ülikooli teadlaste reoveeseire uuring näiteb, et Haapsalu reovees oli sel nädalal mõõdukalt – reoveeseire kaardil on Haapsalu märgitud kollasega.

Eelmisel nädalal näitas uuring Haapsalus koroonaviiruse laialdast levikut nagu ka selle aasta kahel esimesel nädal.

Roheline värv näitab kaardil, et viirusekandjaid piirkonnas pole või on neid väga vähe; kollane värv, et viirusekandjate hulk piirkonnas on Eesti kontekstis mõõdukas ning punane viitab viiruse laiemale levikule.

Reoveeseire võib ennustada koroonaviiruse puhanguid piirkonnas juba enne kui seda näitavad koroonatestide tulemused.

Reoveeproove võetakse Eesti suuremates asulates ja maakonnakeskustes iga nädala alguses ning tulemused selguvad nädala lõpuks. Reoveeproovid on kogutud 24 tunni jooksul komposiitproovidena, mis tähendab, et proovis kajastub viimase ööpäeva jooksul puhastit läbinud reovee keskmine olukord.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
3 aastat tagasi

reovees on väga suur erinevate viiruste ja mikroorganismide koormus, reoveetorustikke külastab pidevalt ka ebamäärane hulk närilisi, kes ka erinevaid viiruseid kannavad. Sealt võib midagi iganes leida.