Esimene saadetis koroonavaktsiine jõudis laupäeva varahommikul Eestisse

BNS

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14
Terviseamet võttis täna varahommikul Tallinnas vastu esimese COVID-19 vaktsiini saadetise, milles on 9750 vaktsiinidoosi 4875 inimese vaktsineerimiseks. Foto Raigo Pajula

Terviseamet võttis laupäeva varahommikul vastu esimese koroonavaktsiine sisaldava saadetise, milles on 9750 doosi 4875 inimese vaktsineerimiseks, teatas sotsiaalministeerium.

Vaktsineerimisega alustatakse Euroopa Liidus pühapäeval. Eestis toimuvad esimesed vaktsineerimised Ida-Virumaal, Tartus ja Tallinnas ning alates tulevast nädalast järk-järgult juba ka teistes Eesti piirkondades.

„Esimese tarnega saabunud vaktsiinid on mõeldud haiglate, kiirabi ja perearstikeskuste tervishoiutöötajatele. Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele, kuna COVID-19 haigetega kokkupuute tõttu on neil suurem risk nakatuda ning vaktsineerimine aitab tagada tervishoiusüsteemi toimepidevuse,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Loodame, et ka järgmised COVID-19 vaktsiinid jõuavad lähiajal müügiloani ning Eestisse jõuab piisav kogus vaktsiini, et saaksime võimaldada juba lähikuudel vaktsineerimist ka teistele riskirühmadele ja seejärel kogu elanikkonnale.“

Esimesena jõudis Eestisse Pfizer/Biontechi vaktsiin Comirnaty, mis on näidustatud 16-aastastele ja vanematele inimestele koroona ennetamiseks. Vaktsineerimise vastunäidustus on ülitundlikkus vaktsiini mõne toime- või abiaine suhtes ning ägeda ja kõrge palavikuga haiguse korral tuleks vaktsineerimine edasi lükata. Vaktsiini infolehe andmetel on vaktsiini efektiivsus 94,6 protsenti.

„Comirnaty vaktsiini uuringutes osales üle 44 000 inimese, neist sai kaks annust 20 519 üle 16-aastast inimest. Uuringutes ilmnes sagedasemate vaktsineerimise kõrvaltoimetena enim süstekoha valulikkus, lihasvalud, palavik ja paaripäevane enesetunde mõningane halvenemine,“ ütles ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp. „Kõik need kõrvaltoimed olid kerged või mõõduka raskusega ja iseparanevad. Vajadusel on need leevendatavad paratsetamooli, ibuprofeeni või külma kompressiga.“

Uuringus teatati mittetõsistest allergilistest reaktsioonidest, tõsiseid reaktsioone uuringus ei ilmnenud ei vaktsiini- ega platseeborühmas. Lisaks tekkis uuringus neljal vaktsineeritul 20 519-st ehk 0,02 protsendil näonärvihalvatus ehk Belli paralüüs, mis paraneb ise, kuid häirib ajutiselt patsienti.

„Perearstid on valmis alustama meedikute vaktsineerimistega järgmisest nädalast. Vaktsineerimisega on perearstikeskustes tegeletud aastakümneid ning see on meile tuttav rutiin,“ ütles perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller. „Kui meedikud on vaktsineeritud, võimaldatakse vaktsineerimist riskirühmade patsientidele ja seejärel kogu elanikkonnale. Perearstid ja pereõed tunnevad oma patsiente ning saavad anda asjakohast ning vajalikku nõu.”

Terviseametisse jõudnud vaktsiinisaadetise võtsid vastu terviseameti töötajad, kes kontrollivad saatedokumentide olemasolu, vormistust ja vastavust ravimipartiile.

„Lisaks kontrollitakse saadetisega kaasas oleva temperatuurijälgimise seadme väljavõtet, et hinnata, kas kogu käitlemisahela jooksul hoiti vaktsiine nõutud temperatuuridel. See info antakse edasi ka kõigile, kes vaktsiine vastu võtavad. Nii tagatakse vaktsiini efektiivsuse ja teiste omaduste säilimine,“ ütles terviseameti peadirektor Üllar Lanno. „Tallinna esimestesse vaktsineerimise kohtadesse ja Ida-Virumaale transporditakse vaktsiinid temperatuuril 2–8 kraadi, Tartusse kuival jääl -75 kraadi juures.“

Tuleva aasta jaanuari alguses hakkavad praeguse info kohaselt laekuma täiendavad vaktsiinisaadetised iganädalaselt. Samuti on ka teise koroonavaktsiini tootja Moderna vaktsiini müügiloataotlus hindamisel Euroopa Ravimiametis ning otsus selle kohta peaks tulema 6. jaanuaril.

Fotod Raigo Pajula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
34 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
N60
3 aastat tagasi

Tänan, ei

siis,
3 aastat tagasi
Reply to  N60

põe.

ole terve
3 aastat tagasi
Reply to  siis,

soovi ikka teisele seda, mida endale soovid, sest kõik tuleb bumerangina tagasi.

Valdo
3 aastat tagasi

Loen ja mõtlen, pole paremat müügimeest nagu on hirm – ja lootus. Lugupeetud kaaslinlased nautige jõule ja saabuvat aastavahetust. Viirus on ühiskonnas niikaua kuniks me lõpetame tema toitmise hirmu näol.
Päikest südamesse, t. Valdo

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Hirm ja arukus on kaks täesti ernevat asja.

Äkre
3 aastat tagasi

Arvestades seda kes meil on võimul, siis ma kohe kindlasti ei lase end mingi äkre-puutini vaktsiiniga süstida. Jään ootama võimuvahetust. Äkrega kaasajooksikud võivad muidugi lasta omale mingit ollust süstida.

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Kas teie olete rumal? Jälle EKRE ja valitsus süüdi!? Terapeut ainult aitab sarnaste hirmude vastu…võibolla

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Arvestades, kes siin kommenteerib, ei olegi siin mõistlikku kommentaari

Äkre
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Kremli valvetrollid jõdudsid oma ohtlikke vaktsiine miinuste ladumisega legiteerima. Palju õnne koostöö puhulnatsivalitsusega. Mrp2

Hea Okkupant
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Mina eriti ei saa aru – missugune kasu selest vaktsiinist? – sest, et juba tuleb järgi teine virus-mutant? Oh sa ra… !
PS. Venemaal ehitakse kremetoriumid nendele, kes ennas vaktineerib – eeldatakse, et inimene sureb ära pool aasta hiljem, kui teda süstitakse!
Võib olla – feik, võib olla mitte. Mina isilik ei lase isegi lähedale selle kemiia, mis toovad õõsel, tume masina sees!

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Äkre

Jumala haige, mis kreml. Kohutavad luulud on teil küll

Kai
3 aastat tagasi

Peaks küll allutada, aga ei tehta. Need vaktsiini vastased on ohuks kõigile, kui haigeks jäävad ega siis arstile ka ei minda, nakatavad teisi. Miks küll nii mõistmatud, või on koroona neil kõigepealt ajudesse löönud juba???

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Kai

Vaktsiinide vastane pole, aga mingit äsja leiutatud vaktsiini ehku peale ei lase süstida.
On vaktsiine mida olen lasknud lapsele teha, aga on ka neid mida ei lase. Selle asemel et sugulisel teel leviva papilloomi vastu vaktsineerida, õpetage noori kondoomi kasutama.

Kaile
3 aastat tagasi
Reply to  Kai

Lugesin ÕL-st perearst Jolleri poolt kirjutatut kus ta räägib :Kui ma lugesin uudistest, et see vaktsiin on saabumas, räägiti, et tõenäoliselt sügisel või aasta lõpus ta tuleb, siis mu esimene reaktsioon oli, et mina ennast vaktsineerida ei lase! Pole võimalik, ma ju tean, kuidas vaktsiine tehakse, kaua see aega võtab, kui põhjalikud on uuringud, tundus, et ei ole mõistlik teha nii vara, et see on poolik,” rääkis ta. Kuid nüüd on Jolleri sõnul ta vaktsiinis kindel. “Nüüd olen täiesti kindel, et see vaktsiin on number üks, ta on ohutu. Vaktsiine on tehtud palju ja ammu, me oskame teatud asju ette… Loe rohkem »

Elli
3 aastat tagasi
Reply to  Kaile

Olen sinuga nõus! Miks on Joller oma arvamust muutnud? Ma arvan, et talle süstitakse vitamiini mitte vaktsiini

Viide???
3 aastat tagasi
Reply to  Kaile

Suudate te oma juttu tõestada? Ei ole näha, et Joller oleks õhtulehes midagi sellist õelnud.

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  Viide???

kuidas ei ole!?!?

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  aaa

siia ei saa linki kopeerida millegipärast, mõnda saab aa mõni kaob ära kohe

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Kai

kuule, aga sa süsti end ja siis sa ei pea ju nakatumist kartma! Milles probleem on? Mis teised?

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  misasja

Sina oled üks probleemidest

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

?

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  misasja

Sest kui ka TEISED, ehk vähemalt 60% elanikest, ennast ei vaktsineeri, siis jääbki viirus levima.

misasja
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

see ei mõjuta ju tõsiasja, et sina ise oled kaitstud vaktsiiniga, nii et mis teised?

Ko & Roona
3 aastat tagasi
Reply to  misasja

Mina olen kaitstud, kuid kui TEISED end ei vaktsineeri, siis jääbki ühiskonna normaalne toimimine halvatuks, haiglad jäävad ülekoormatuks, piiranguid ei saa maha võtta jne jne. Tahaks ju normaalset elu tagasi.

hmm
3 aastat tagasi
Reply to  Ko & Roona

Hirmsad luulud on teil peas. Peaksite võibolla midagi veel peale vaktsineerimise laskma üle vaadata doktoritel. Päris tõsiselt!

omaette kiht, lamemaalased
3 aastat tagasi
Reply to  Kai

Nakatavad teisi? Nakatavad omasuguseid, mittevaktsineerituid.

Postimees
3 aastat tagasi

Kõik kes keelduvad vaktsiinist allutatakse sunniravile

No mis
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Et siis mispärast? Vaktsiin ju kaitseb sind, milleks teisi sundida ma ei saa aru?

ise arvad, üksinda
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Õnneks “Postimehe” käskude ja näpunäidete järgi keegi ei toimeta.

Covid
3 aastat tagasi

Meie lunastaja ja õnnistegija sünniga tuli ka vaktsiin,juhhei.

Kohaaal
3 aastat tagasi

Viimaks ometi. Mrna vaktsiini tööpõhimõte on nii erinev varasematest vaktsiinidest, et poleks vaja olnud selle turule toomisega venitada. Juba suvel oleks saanud alustada vaktsineerimisega. Saaksime normaalse elu juures olla juba ning igaveseks selle haiguse unusada.

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  Kohaaal

süsti süsti. Tegelikult on isegi hea, et selliseid inimesi on olemas, kes igast vaktsiine end täis süstivad, jääb see paanika vähemaks ja kõik elavad rõõmsalt edasi.

viloloog
3 aastat tagasi
Reply to  aaa

…rumal olla, ei keela kkeegi!

aaa
3 aastat tagasi
Reply to  viloloog

Õnneks mitte veel jah.