Joe Biden valiti USA presidendiks, asepresidendiks saab Kamala Harris

Lääne Elu

info@le.ee

USA 46. presinendiks valiti Joe Biden, asepresidendina astub ametisse Kamala Harris. Foto: The Guardian
USA 46. presinendiks valiti Joe Biden, asepresidendina astub ametisse Kamala Harris. Foto: The Guardian

CNN-i, BBC ja uudisteagentuur AP andmetel on Joe Biden võitnud USA presidendivalimised, vahendas ERRi uudisteportaal. Asepresidendina astub ametisse Kamala Harris.

Biden kogus üldvõiduks vajaliku häälte arvu Pennsylvanias. Võit Pennsylvanias annab Bidenile juurde 20 valjameest, mis tähendab, et kokku on Bidenil enam kui võiduks vajamineva 270 valijamehe hääle, teatasid CNN ja AP.

CNN-i ja AP andmeid kinnitas ka BBC, kes teatas, et Biden on kogunud 273 valijamehe hääle. AP andmetel, kes on Bideni võitjaks märkinud ka Arizonas, on Bidenil valijamehi nüüd 284.

AP teatas lisaks, et Biden võitis ka Nevada osariigis, mis tõstab Bideni valijameeste arvu 290-ni. AP andmeid kinnitasid hiljem ka BBC ja CNN.

Biden teatas pärast valimisvõidu teadet tehtud avalduses, et aeg on jätta selja taha viha ja karm retoorika ning ühineda üheks rahvaks.

Asepresidendina ametisse astuv Kamala Harris teatas sotsiaalmeedias, et need valimised näitasid, milline on Ameerika tegelik vaim ja tahe selle eest võidelda. “Palju tööd seisab ees. Alustame nüüd,” ütles Harris.

Biden astub ametisse järgmise aasta 20. jaanuaril. Asepresidendiks saab Kamala Harris, kes on USA ajaloos esimene naissoost ja esimene mustanahaline asepresident.

Donald Trumpist sai esimene ametisolev USA president alates 1992. aastast, keda ei valitud ametisse tagasi. Toona kaotas valimised George H.W. Bush.

Eesti peaminister Jüri Ratas soovis laupäeva õhtul sotsiaalmeedia kaudu USA presidendivalimised võitnud Joe Bidenile. “Palju õnne, Joe Biden ja Kamala Harris ajaloolise võidu puhul! Ameerika Ühendriigid on Eesti jaoks väga oluline liitlane ja lähedane sõber. Meie hea ja tihe koostöö Ameerika Ühendriikidega jätkub,” teatas Ratas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei ole seda veel juhtunud
3 aastat tagasi

Jabur propaganda.

Agu
3 aastat tagasi

Lootus sureb viimasena. Ootab kohtulahendid veel ära, siis on lõplik selgus käes.

Äkre
3 aastat tagasi

See ei ole võimalik et valiti valgenahaline biden. Rassistlik ebavõrdsus oleks tulnud kaotada koos trumbiga. Kahju, et kaotasime nende valmistega oma julgeolekupartneri. Rassistliku süsteemiga ei ole võimalik koostööd teha. Rip blm

Valtu
3 aastat tagasi

Eks näeb mis saama hakkab. Oleks trump saanud valimistel kahtlaseid hääli ja juhiks valimistel, siis seda vastaspoole kiunu ei jõuaks ära kannatada. Nagunii on vastaspoole kiun käinud juba eelmistest valimistest saati. Oli ju teema eelmisel korral, et trumpi võit pole legitiimne ja seda ei tunnistata jne. Nüüd kui Trump midagi säutsub, siis tehakse jälle maailmalõpukisa, k.a le-s. Ega Trump pole ka mingi süütukene, kuid see mees julges ujuda vastuvoolu ja midagi normaalselt vahelduseks ära teha. Usa posti teel valimised on ka paras naljanumber. Valimistel peab toimuma isiku tuvastamine hääle andmisel. Posti teel seda ei toimu. Anonüümsed valimised tuleks üldse ära… Loe rohkem »

Hellat
3 aastat tagasi
Reply to  Valtu

See, mida Trump tegi ei olnud normaalne

Millest
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

sa seda järeldad?

ahsoo
3 aastat tagasi
Reply to  Hellat

Aa mida ta nii jubedat siis tegi, et see ei ole normaalne!?!? Rumal jutt

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Valtu

Kas Eestis on anonüümsed valimised? Huvitav, et minu käest on alati id kaarti nõutud.

jussike, oh
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Ja kas sinu ID kaart näitab siis, kelle sa valisid? ID kaardi alusel saad oma sedeli, edasi on juba anonüümne.

just
3 aastat tagasi
Reply to  jussike, oh

juss usub pimesi, et kõik on ilus ja aus. Raiub edasi minu ID kaart teeb kõik õigeks. Kahju, kui on palju naiivseid, aga teatud kambale ongi selliseid vaja, et mida rohkem seda parem neid juhtida!

juss
3 aastat tagasi
Reply to  just

Te ei mõtle ometi tõsiselt seda, et peab olema tagantjärgi tuvastatav see, kes kellele hääle on andnud? Ihkate totalitaarset režiimi tagasi? Saan aru noortest, kes pole vene ajal elanud, aga kes praeguseks on juba 50 ja vanemad, peaks ju mäletama õnnelikku elu ENSV- s!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Te juss olete ometigi ju nõukogude sotsialismi ajal elanud ja nüüd arvate, et maailm on järsku ausaks muutunud või?!

ärge
3 aastat tagasi

hõisake veel enne õhtut, ootame ära kohtulahendid