Kiire internetiga liitumiseks saab nüüd 300 eurot toetust

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Urmas Lauri
Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti veebilehelt saab kontrollida, kas aadress on abikõlbulik. Kaart: maa-amet

Eesti elanikul või ettevõttel, kes pole veel liitutud kiire internetiühendusega, saab seda nüüd teha riigipoolset toetuse abil. Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) alustas avalduste vastuvõttu kiire internetiühendusega liitumise toetamiseks.

Toetust on võimalik taotleda kuni 30. novembrini 2020 sideettevõtja võrguga liitumisel seadmete- ja siderajatise ostuks või paigaldamiseks ning liini ehitamiseks. Toetust saab taotleda nii kaabliga kui ka raadiolahendusega püsiühendustega liitmiseks juhul, kui on täidetud järgmised peamised tingimused. Esiteks, teil puudub hetkel kiire, üle 30 Mbit/s kiirusega interneti püsiühendus. Teiseks, asute abikõlblikul aadressil, mida saate kontrollida veebilehel olevast aadressipäringust. Kolmandaks, teile teeb liitumispakkumuse mõni toetusprogrammis osalev teie piirkonna sideettevõtja, kelle nimed leiate samalt veebilehelt. Aja jooksul võib sinna sideettevõtteid veelgi lisanduda. Neljandaks, te ei ole töötuna arvel töötukassas või kui olete juriidiline isik ja teil puuduvad 12. märtsi 2020. aasta seisuga maksuvõlad.

Juhul kui leiate, et täidate toetuse taotlemise tingimused, palume kontrollida veebilehel oma aadressi abikõlblikkust ning pöörduda mõne samal veebilehel loetletud ja teie piirkonnas teenuseid pakkuva sideettevõtja poole, et võtta liitumispakkumus. Peale pakkumuse saamist täitke taotlus ja kõige mugavam on sama taotlusega volitada sideettevõtja teie eest edasisi toiminguid tegema. Kui soovite ise toetuse taotlusega tegeleda, siis lisage taotlusele sideettevõtja pakkumus ning allkirjastage see koos toetuse taotlusega ja saatke toetus@ttja.ee.

Toetusmeetme rakendamine toimub väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri määruse nr 52 „Kiiret lairibateenust võimaldavate elektroonilise side võrkudega liitumiseks toetuse andmise tingimused ja kord“ alusel ning toetusmeetme kogumaht on 9 miljonit eurot.

TTJA sideosakonna juhataja Oliver Gailan julgustab kõiki toetust kasutama: „Me vajame kvaliteetset internetti oma igapäevasteks toiminguteks – töötamiseks, õppimiseks, lähedastega suhtlemiseks, kaupade tellimiseks, arveldamiseks, meelelahutuse tarbimiseks. TTJA-l on hea meel riigipoolse abiga ja koos teiega teha oluline samm digitaalse heaolu edendamiseks Eestis.“

Kui asute abikõlbulikul aadressil, siis uurige, kas mõni tabelis olev sideettevõtja pakub soovitud piirkonnas teenust ning küsige sideettevõtjalt liitumispakkumus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tegemist
3 aastat tagasi

pole kiire interneti koju toomisega , vaid ühe eitusprojekti finantseerimisega. eesti interneti edulugu jutustavad isendid aga teenivad elatist selle müüdi jutustamisega välismaal, seeneline, armataja ne.

Kalle
3 aastat tagasi

Kodukasutaja, eramaja

Ühenduse tüüp Liitumine Kiirused Kuutasu

FTTH MINI – fiiber koju alates 600EUR kuni 100Mbit/100Mbit 20EUR
FTTH MEDIUM- fiiber koju alates 600EUR kuni 300Mbit/300Mbit 30EUR
FTTH FAST- fiiber koju alates 600EUR kuni 500Mbit/500Mbit 50EUR
* sisaldab vastuvõtuseadet ja paigaldamistööd

See siis väljavõte OÜ Prodigi( kes läänemaal asjatab) hinnakirjast.

kiku
3 aastat tagasi
Reply to  Kalle

Mulle panid Pro Digi vennad juba paar aastat tagasi fiibri sisse. Hind ja töö väga ok. Siiamaani pole mingit virinat.

Nimi (kohustulik)
3 aastat tagasi

Dešifreerin: 300.- on toetus a la 3000.- investeeringust. Seega enamjaolt vist surnult sündinud idee. Positiivne on see, et midagigi liigub: teiste elektrivõrkude “valgete laikude” korral on odavamalt kaabel lausa toas.

Kalle
3 aastat tagasi

Kas see tähendab seda et taotluse tegemise ajaks pean 50/20 kiiruselt tagasi minema 20/10 kiirusega paketile?

Georg
3 aastat tagasi

Vabandust, ma küll sellest uudisest väga aru ei saa, viga või muidugi ka minus olla 🙁
Aga üldiselt on raske aru saada, mingi aeg oli Palo tädi viie aasta programm. Siis tuli vist mingi Elektrilevi, mida meil Läänemaal ei ole.
Kirjutage siis sellest, mis võimalused Läänemaa elanikul on. Ja seda nii linnas, kui maal.

proovisin, töötab
3 aastat tagasi
Reply to  Georg

aga palun klõpsa artiklis antud lingil, sisesta oma aadress ja saad kohe teada, kas saad sellel aadressil taotleda.

Georg
3 aastat tagasi

Jah, see kaart töötab.
Küsimus on pigem selles, kas selle 300 eur toetusega kusagil midagi saab ka? Tiheasustusega alal, kus valguskaabel kõrval on üks teema. Aga hajaasustusega kohas ei pruugi ka 3000 eurost jätkuda.

Janx
3 aastat tagasi
Reply to  Georg

Elektrilevi ehitas ju võrgu välja viie aastaga. Turg on vaba ning iga pakkuja peaks saama võrgus teenust pakkuda. Ei saa aru, miks prodigi on ainuke pakkuja läänemaal.