Uuemõisa jalgpallihall jätab naabrid vaateta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Uuemõisa Reketi 5 elanik Anita Arst on üks neist, kelle vaate jalgpallihall ära rikub. Arvo Tarmula

Uuemõisa Reketi 5 elanik Anita Arst on üks neist, kelle vaate jalgpallihall ära rikub. Arvo Tarmula

Läinud nädalal said Uuemõisa planeeritava jalgpallihalli naabrid esimest korda linnavalitsuselt ja planeerijatelt otse küsida, kuidas hall nende elu edaspidi mõjutama hakkab.

Linnavalitsuse saalis peetud avalikul planeeringu arutelul muretsesid halli kõrvale jääva Reketi 5 kortermaja elanikud kõige rohkem sellepärast, et mõisaparki kavandatav hoone hakkab nende vaadet varjama.  „Meie maja korterid on kõik ühepoolsed. Kolmel korteril on üks aken mõisa poole ja ülejäänud kolm kõik uksetehase poole,” ütles Reketi 5 elanik Enn Heinorg. Ta lisas, et eriti puudutab see talvist aega, kui puud on raagus ja hallil kate peal. „Olgu see kate nii pastelne kui tahes,” ütles Heinorg.

Üks, kelle vaadet hall varjama hakkab, on Reketi 5 majas elav Anita Arst. Tema sõnul sarnaneb  mõisaparki jalgpallihalli ehitamine nõukogude ajaga, kui ideoloogilistel põhjustel ehitati mõisakompleksidesse kõikvõimalikke sobimatuid hooneid.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Muki
4 aastat tagasi

Suht normaalne ikka,et suure mõisa kõrvale pannakse püsti selline kole suur täispuhutav hall mis sinna visuaalselt kohe kuidagi ei sobi.
Üks õudne kuur mis seal oli põles maha ja viimane õudus lammutati ka maha ja nüüd siis pannakse püsti järjekordne elukas.

unekas
4 aastat tagasi

Vaade vaateks aga sealt hakkab ju kostma poole ööni venelaste kisa ja sõimu mis neil selle vutitagumise jurde käib.

kui
4 aastat tagasi

seda halli ees ei oleks

Enriko
4 aastat tagasi

Kui teha järeldus vaid artikli põhjal, selgub, et abstraktne mõisavaade merelt (kes ja kui kaugelt seda üldse näeb?) on tähtsam kui ainsana kohapeal elavate Reketi 5 inimeste igapäevane vaade oma koduaknast. Ei taha keegi kallilt ostetud elamise külje alla tehnomonstrumi, seda enam, et mõisa taga olevat vaba ruumi küllaga. PS. Kompromissvariandina võiks ehitada nii ilusa spordihoone, et Gaute Kivistik lossimüürilt küsiks esimese asjana: oh mis kaunis hoonetekompleks see seal on?! Aga miskipärast 21. sajandil rajatistelt ilu enam ei eeldata. Hea, kui värvi saab valida.

Ah mis
4 aastat tagasi
Reply to  Enriko

ärge kirjutage jama, nii pikalt ka veel!

Enriko
4 aastat tagasi
Reply to  Ah mis

Aitäh märkuse eest! Jäin mõtlema, kas tõesti kirjutasin jama. Miskipärast meenus muinasjutt kolmest põrsakesest. Kui mõisahoone sobiks hästi kivimaja ehitanud põrsakesele, siis täispuhutav kilehoone meenutab pigem õlgedest (Niff-Nifi) või okstest (Nuff-Nufi) kätetööd. Olemuslik erinevus on isegi koolilapsele adutav. Kuursaal või inglise stiilis triiphoone vaevalt lähikonnas protesti tekitanuks. Aga noh, eks te ise tea. Võib olla keelatakse ka viidatud muinasjutt varsti ära ja üldse kõik sõnavõtud piiratakse viiesõnalisteks.

rte
4 aastat tagasi

pange tähele sõbrad, linnavalitsust ei kõiguta absoluutselt see mida seal naabrid arvavad, teist lastakse lihtsalt üle. See rahva kaasamise ja rahva huvidega arvestamine on täielik farss. Soovitaks siiski allkirjad kokku koguda ja need linnavalitsusel esitada kui muud ei saa siis õiguskantsler.

Eesti ümar laud
4 aastat tagasi
Reply to  rte

Kas siis Reketi 5 ja mere vaheline ala on kõik nende ealnike otsustada? Päris nii need asjad ka vist ikka ei käi? Või käivad? Mis arvab asjast Olümpiakomitee palgaline kes majas korterit omab? Fitnessi aktivist? Ei spordile? Või siis kus iganes aga mitte minu maja lähedal?

No aga
4 aastat tagasi
Reply to  rte

võimalus on see maatükk ära osta ja siis ei ehita mitte keegi sinna midagi. Õiguskantsler IRW maeivõi. Mõelge ennem läbi asjad ikka peas. 😀

Kapten
4 aastat tagasi
Reply to  rte

Peabki laskma,sest kui iga linnakodaniku arvamust kuulata,siis elaks endiselt kiviajas

Krahv
4 aastat tagasi

Ei teadnudki, et Reketi 5 majas elavad Uuemõisa krahvid. Antagu vaadet ja tehtagu parki!

elan linnas
4 aastat tagasi
Reply to  Krahv

Krahvid või kojamehed, pole oluline staatus vaid vaade, sest ausalt ükskõik kes meist kus me iganes elupaika omame- me oleme selle ju soetanud meeldimise ja veel mõnedegi mugavuste või siis mille iganes omale meelt mööda oleva järgi. Kui inimesed nurisevad,järelikult on põhjus. Ja tasuks meeles pidada, et kuni kõik osapooled on olemas peaks saama ju asju lahendada ja arutada. Uuemõisas kui sealt läbi sõita on niitmata võsaga alasid küllaga vist vaba maa kui keegi ei toimeta.

misasja
4 aastat tagasi
Reply to  elan linnas

Annab nii naiivne olla ka ikka. Kui linna endale kinnisvara soetada, siis on selge ju, et tühja platsi niisama kergelt ei jää. Varem või hiljem kerkib midagi. See on linn kulla inimene!

Covid
4 aastat tagasi

Miks on Tallinna mnt alguses kõnnitee nagu väljak? Kas keegi suudab seda kuidagi selgitada.Innar Mäesalu äkki?

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Covid

See ongi Rahu Väljak

oh õudust
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

igavese rahu väljak kus hakkavad toimuma paraadid

123
4 aastat tagasi

See hall ei varja seal midagi. Ühe poole elanikud 1 korrusel ei näe mitte midagi peale majaesise parkla, teine pool vaatab parki. Vaade hakkab alles tekkima 3 korrusel. Ennu see hall üldse ei puutu. Tema vaatab aknast uksetehast. Ütleme nii, et põhjus ei ole vaates. Rahulikku elu hakkab segama. Ennem oli seal kuivati mis tossas, haises ja undas samuti ööd päevad. Kedagi ei seganud. Milleks see tsirkus?

Agu
4 aastat tagasi

Spordi vastased. Huvitav, kas nad selle nn. “vaate” eest eraldi ka maksavad, et seda maatükki täis ei tohi ehitada, väheusutav.Linn areneb, aga stagnandid üritavad takistada. Eestimaal on maakohti küll veel alles, kus aknast võib karusid vaadelda ja rahulikult linnualulu kuulata, aga linnad selge see on pidevas arengus . Haapsalu on niigi tagasihoidlikuks veel jäänud.