Digisaamatus lükkab volikogu istungeid edasi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu linnavolikogu liikmed, keskerakondlased Reelika Ender ja Jaanus Karilaid veebruari istungil. Arvo Tarmula
Haapsalu linnavolikogu liikmed, keskerakondlased Reelika Ender ja Jaanus Karilaid veebruari istungil. Arvo Tarmula

Rahandusministeerium soovitab märtsis ja aprillis linna- ja vallavolikogu istungid ära jätta, samuti võib neid pidada kinnistena, kus arutatut rahvas ei kuule.

Haapsalu linnavalitsuse veebileht teavitas eile küll linnavolikogu istungist, mis pidi algama kell kaks, istung jäi aga ära, teate juures puudus ka päevakord. Haapsalu linnavolikogu esimehe Jaanus Karilaiu sõnul polnud eile ühtegi nii kiiret asja, mida eriolukorras ei annaks edasi lükata. Kohalike omavalitsuste koosolekud – nagu neid seni on peetud – ei ole eriolukorras siiamaani keelatud, kuid rahandusministeeriumi soovitusel tuleks korraldada need elektrooniliselt.

„Tegeleme veebilahenduse leidmisega. Aprillis hääletame juba veebis,” ütles Karilaid.

Istungist tehakse ülekanne nagu alati ja seda saab veebist vaadata.

Haapsalu linnasekretäri Erko Kalevi sõnul võiks Haapsalu esimese e-istungi pidamine olla võimalik paari nädala pärast. E-istung tähendab seda, et volikogu liikmed ei tule ühte ruumi kokku, vaid istuvad näiteks kodus oma arvuti taga, arutlevad ja langetavad otsuseid Skype’is või mõnes muus virtuaalkeskkonnas.

Lääne-Nigula vallavolikogu istung neljapäeval, 19. märtsil jäi samuti ära. „Eriolukord oli nädalavahetusel just välja kuulutatud,” ütles Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Neeme Suur.

Ka neil ei olnud päevakorras midagi pakilist. „Õnneks on eelarve vastu võetud,” ütles Suur. Kohaliku omavalitsuse eelarve vastuvõtmist edasi lükata ei oleks saanud – kui see jääks 31. märtsiks vastu võtmata, siis peaks volikogu laiali minema. „Ega nii ajakriitilisi otsuseid vallavolikogu töös palju ole, mis edasilükkamist ei kannataks,” märkis Suur.

Maakondliku toetusprogrammi esimesse vooru Lääne-Nigula küll oma soove edastada ei jõua. „Aga pole viga, teine voor tuleb veel,” ütles Suur. Sellest programmist on vallal plaanis küsida toetust Kullamaa keskkooli remondiks. „Kui volikogu ka aprillis ära jääb, ei juhtu midagi, aga mais peaksime kokku tulema, kui me tahame maakondlikust programmist toetust saada. Bürokraatlik masinavärk siiski toimib,” ütles Suur.

Sel nädalal on Suur läbi helistanud kõik volikogu liikmed, et arutada, kuidas oleks edaspidi võimalik istungeid korraldada. „Võib tekkida ka ootamatu hädavajadus midagi otsustada,” märkis Suur.

Et e-istungeid pidada, peaks igal volikogu liikmel olema arvuti ja oskused veebikoosolekul osaleda. „Kui kellelgi kodus sellist võimalust ei ole, siis tuleb meil leida koht, raamatukogus või vallamajas, ja e-istung tahab ka harjutamist. Ilmselt tuleb enne päris istungit pidada üks harjutuskoosolek,” ütles Suur.

Mis saab, kui internetiühendus katkeb? Mis saab, kui ühendus katkeb hääletamise ajal? Neile küsimustele pole veel vastust.

„Kui kuidagi teisiti ei saa, siis tuleb võtta mõni suur ruum, näiteks Pürksi kultuurimaja saal, kus saame istuda maskidega, desinfitseeritult ja üksteisest kahe meetri kaugusel. Tulla ükshaaval sisse ja minna ükshaaval ära,” ütles Suur.

Suurt ruumi, kus istungeid pidada, on kaalunud ka Lääneranna vallavolikogu esimees Arno Peksar. Märtsi istungi jõudis Lääneranna vald ära pidada, aprilli istung jääb aga ära – päevakorras pole ühtegi määrust või otsust, mida ei saaks edasi lükata. „Seal oleks arutusele tulnud koolireform, aga sellega ei ole kiiret kuskile,” ütles Peksar.

Mais tuleks kinnitada valla aastaaruanne. „E-istungi mõttega mina ei mängiks, siis peaks olema kindel, et kõik oskavad,” ütles Peksar. Peksari sõnul tasuks kaaluda kahte varianti – suur ruum, näiiteks Lihula kultuurimaja saal. „Sel juhul oleks istung kinnine,” ütles Peksar. „Ma ei saa kellegi tervisega riskida.” Rahandusministeeriumi soovitustes on kirjas, et volikogu võib eriolukorras haiguse tõkestamiseks istungi kinniseks kuulutada.

„Teine võimalus istungit korraldada oleks, et arutelu eelnõude üle käib meilitsi, hääletamine käib digiallkirjadega,” ütles Peksar.

Vormsi volikogu peab esmaspäeval, 30. märtsil e-istungi. „Ma ei näe põhjust, miks me ei peaks tegema,” ütles Vormsi vallavolikogu esimees Ivo Sarapuu. Oskused ja vahendid selleks on olemas. Istungi ülekannet saab igaüks jälgida.

 

Rahandusministeeriumi soovitused

  • Kui kiiret pole, jätta märtsis ja aprillis istungid ära.
  • Eelistada e-istungeid.
  • Kui tullakse kokku, siis tuleb hoida vahemaad, eakad ja riskirühma kuuluvad liikmed ei peaks osalema (osaleksid arvuti kaudu).
  • Haiguse tõkestamise eesmärgil võib istungi kuulutada kinniseks.
  • Istungite protokollid tuleb avaldada.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külastaja
3 aastat tagasi

Pakun, et kui inimene pole veel 50 pluss. Siis mingi arvutimaailma pädevus võiks olla ju küll. Et nagu surtfilaud telefon on, aga mida see kõike teeb, on kökk mökk.
Tehke siis koolitusi oma tehnoäbarikele ja digisaamatutele.

Imelik
4 aastat tagasi

foto.

Seda et
4 aastat tagasi

Arusaamatu, mida õigupoolest demonstreeritakse?

Juhan metsakülast
4 aastat tagasi

Uskumatu lugu Eestis e-riigis, kus kooliõpilased peavad toime tulema e-kooliga, kuid rahva poolt valitud ei tule internetis skypides koosoleku pidamisega toime. Kuidas nii saamatuid isikuid volikogusse valitakse. Tuli meelde valimisliitude häälemagneti kogutud häältega saab ka mõne häälega volinikuks ja nimekirja lõpus pole isiku oskused või haridus enam oluline. Peamine, et õigel momendil oskab kätt tõsta.

koolijuts
4 aastat tagasi

Ahh-ahh-haa… “Esimene e-istung võiks Haapsalus toimuda kahe nädala pärast;” lubab linnasekretär E.Kalev. Millest selline saamatus? Koolilapsed pidid suutma kohe üle minema e-õppele, aga linnaametnikud pole suutelised.

lugeja
4 aastat tagasi

Igalt sammult paistab üks suur saamatus. Millekski pole valmistutud. Kaod tuleb hiljem siiski kokku lugeda.

Hmm
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Aga sa vaata pilti, noored ilusasti koos. Kevad

romantik
4 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Musu oleks ikka ka oodanud

ah,nii siis
4 aastat tagasi
Reply to  romantik

No ennekuulmatu , linnavalitsuses ei suudeta e-ga toime tulla. Kas tõesti pole sealsetele veel kohale jõudnud, et meil riigis eriolukord. Mida oodata kui on teada ,et kool käib e õppega ja TV ski pooled saated kasutavad videosildu.
Kuskil laste koolilõuna osas keegi ka arvas , et meil eriolukord ja laste lõuna seetõttu korraldamata. Milleks nii rumal jutt üldse, kui kokad on olemas ja toiduained samuti, siis peaks ju kõik ka eriolukorras kõhu täis saama.
Selline poseering pildil küll täiesti sobimatu.

Koma
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Aga mida sa ise teha oskad ja suudad armas lugeja? Pane oma saavutused kirja siis. Muide, 100 rulli peldikupaberi ostmine ei lähe arvesse

Sass S
4 aastat tagasi
Reply to  Koma

Lihtne juu – Paralepa rannas ruumi küll , ruuporid kätte ja kärajad avatud .