Näsiniin kuulutab metsas kevadet

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Õitsev näsiniin. Kaire Valge

Pühapäeval, 9. veebruaril leidis Panga külas koeraga metsas jalutanud Kaire Valge õitsva näsiniine. Varem pole Valge sealkandis näsiniint kohanud. „See on maagiline, uskumatu, et ta õitseb sellisel ajal,” lausus Valge.

Guugeldades selgus, et näsiniin õitseb tavaliselt aprilli lõpus, mai alguses. Harilik näsiniin (Daphne mezereum) on näsiniineliste sugukonda näsiniine perekonda kuuluv põõsas. Ilupõõsana on näsiniin küll väga kaunis ja hinnatud, kuid siiski ei soovitata teda mürgisuse tõttu eriti kasvatada.

Näsiniinega on seotud palju pärimusi. Ta olevat pühendatud kevadtaeva jumalale. On arvatud, et taskus väikest niinetükki kandes ei hammusta kunagi rästik. „Minge metsa!” soovitas Valge. „Minge loodusesse, vaadake ringi, äkki leiate samuti midagi põnevat.”

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Malevlane
Malevlane

Tegemist on suisa eluohtlikult mürgise taimega. Tänavuse sooja talve järel on ta juba märtsis end löögivalmis seadnud. Ettevaatust lapsed, loodussõbrad, kaitseliitlased jt !

wpDiscuz