Hiiumaa haigla hakkab insuldi saanuid ravima telesilla vahendusel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hiiumaa haigla. Foto: Urmas Lauri
Hiiumaa haigla. Foto: Urmas Lauri

Tänases Vikerraadio saates „Huvitaja” rääkis Põhja-Eesti regionaalhaigla doktor Lilian Lääts sellest, et PERHi tütarhaiglates võetakse kasutusele telemeditsiin.

„Esimene, mille me tahame seal käima panna, on insuldi kaasaegne ravi, ehk siis rekanaliseeriv ravi trombolüüsi teel, mida mandri-Eestis on teha väga lihtne – patsient sõidutakse kiiresti haiglasse, kus on neuroloog olemas. Hiiumaa haiglas paraku neuroloogi valves ei ole ja nemad justkui ei tohiks seda protseduuri teha, mis siis selle kinni läinud veresoone lahti teeks,” kirjeldas Lääts.

Probleemi lahendab haigla telesilla teel. „Meil on Hiiumaa haiglasse pandud üles kogu videotehnika ja kui tuleb Hiiumaa kiirabile kutse insuldiga ja see info jõuab meie haiglasse, siis selleks ajaks, kui patsient jõuab Hiiumaa haiglasse, peaks siis meil olema Mustamäe haiglas neuroloog teleka taga ja hakkama kohe küsima patsiendi käest õigeid küsimusi ja tegelikult ta näeb otse patsienti ja suhtleb temaga otse,” ütles doktor Lääts. „Kogu ülevaatuse teeb ta telesilla kaudu ära ja Hiiumaa inimesed peaksid saama sama head ravi, kui kui Tallinna inimesed.”

PERHil on eraldi projekt – telemeditsiin tütarhaiglatele. Regionaalhaigla tütarhaiglad on Hiiumaa haigla, Haapsalu haigla ja Rapla haigla. „Ja pilootprojektiks valisime Hiiumaa haigla, kuna nemad on logistiliselt väga eraldatud meist,” lausus doktor Lääts.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
asd
3 aastat tagasi

Artiklis pole kirjas, et mis saab siis kui on probleemid internetiühendusega või tarkvara hakkab end suvalisel hetkel uuendama? Aga ekre ju sellest ei hooli, neile on oluline suurte välismaiste tarkvarafirmade kasum?

kuglimugli
3 aastat tagasi

See küll hiidlane ei ole, kes taolise projekti eesotsas on, pealegi – eestlasi on nii vähe. miks ei võiks inimesest arst abi anda, pole ju tuhandeid haigeid, milleks telesild, mis pole ka odav lõbu. Palju siis hiidlastest insulti ikka saab.Tehku PERH omale Tallinna need telesillad.

küüniline realism
3 aastat tagasi

mul on ka uus projekt. makse hakkame maksma telesilla vahendusel. loeme skype kaamera ees ilusti üle, lülitame kaamera välja ja siis pistame oma taskusse tagasi 😀
no milleks meile selline riik? mis kasu meile sellisest on?

Tõrjuja talesilla abil
3 aastat tagasi

Pakun välja ka päästeteenistuse abi telesilla kaudu, Kui tulekahju lahiti, siis kutseline tuletõrjur teeb arvuti lahti Kärdel ja hakkab õpetama kohalikku tuletõrjujat. Esmalt peab ohutu tegutsemise loengu, siis kontrollib selle nõute täitmist. Siis vaatab telesilla abil olukorra üle ja kui olukorda ei näe, siis ajab olukorraga tutvumise kohustuse vallavanema (Mitte Vallavaese) kaela. Pärast ülevaatuse saabumist otsustab,, keda veel tulikahjule kaasata. Kui siis saabub telesilla kaudu Talinast luba tulikahju kustutamseks, siis teeb ettevalmistsed selleks ja annab käsud kustutamise alustamiseks.

Päästja Südametohter
3 aastat tagasi

Mul vana nokkia 3110. mitte kudagi pilti kusagilt kötte ei saa!