Leht: umbkeelne günekoloog lasi naisel kanda surnud loodet

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Umbkeelse Ukraina naistearsti saamatus viis noore Hiiu naise surmasuhu. “Kas ravivea kinnimätsimiseks võltsiti patsiendi haiguslugu?” küsib ajakirjanik Kersti Vainküla Eesti Ekspressis.

Hiiumaal väikeses mereäärses külas elav Kai [nimi muudetud] jäi esimest korda lapseootele 2016. aasta veebruaris. Ta oli toona 20aastane ja õppis Haapsalu kutsehariduskeskuses viimasel kursusel.

Ta võttis end rasedana arvele Hiiumaa haiglas Dmytro Kovalenko juures. Ukrainast saabunud tohter alustas Hiiumaa haiglas tööd 16. detsembril 2015.

Kovalenko eesti keelt ei rääkinud, Kai polnud kunagi vene keelt õppinud. Arsti ja patsiendi omavahelist juttu tõlkis õde.

Kovalenko tegi ultraheliga kindlaks, et loode on kolmenädalane ning Kai läks rõõmsal meelel koju tagasi.

Mõni päev hiljem hakkas Kail kõht valutama ja tekkis verejooks. Kai viidi esmalt Haapsalu, seejärel aga Tallinna haiglasse. Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku valvearst vaatas Kai üle ja ütles, et ei näe lootel südametööd, kuid loode võib veel liiga väike olla. Ta soovitas minna mõne päeva pärast Hiiumaa haiglasse oma arsti juurde.

Kovalenko vaatas naise Hiiumaa haiglas üle ja kinnitas, et kõik on korras.

Mõned päevad hiljem helistas Kaile naistearst Ena Volmer, kes võtab kord kuus ühe nädala Hiiumaa haiglas patsiente vastu. Ta oli vaadanud ämmaemanda palvel Kai raseduskaarti.

Volmer teatas pärast ultraheliuuringut: “Loote süda ei löö. Vähemalt kaks nädalat.”

Kaile oli see vapustus, sest Kovalenko oli ju vastupidist kinnitanud.

Volmer määras Kaile tabletiabordi ning naine jäi Kovalenko hoole alla.

Asi lõppes sellega, et Kai viidi lennukiga Tallinna haiglasse operatsioonile ja tema elu päästeti.

Küsimus “kes vastutab?” kerkis Kail ja tema perel üles siis, kui Kai sai Tallinnast koju naastes raviloo. Seal oli üllatusena kirjas, et Hiiumaa haiglas mõõdeti Kail palavikuks 37,6. See on tema sõnul vale.

“Kas tegu võib olla haiglapoolse tahtliku vea kinnimätsimisega?” küsib Vainküla. “See pole niisama sehkendamine: terviuseandmete võltsimine on kriminaalkuritegu.”

Kui palju naisi Kovalenko nelja töökuu jooksul kannatada sai, Hiiumaa haigla ei tea, sest vaid üks on teinud ametliku kaebuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments