Matsalu festivali võitis USA film haidest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kaader filmist “Haide häving”. MAFF

Matsalu loodusfilmide festivali võitis kanadalasest režissööri Rob Stewarti mullu valminud “Haide häving” – põnevusfilmi elemente kasutav emotsionaalne linateos haidest ja nende kuritegelikust ning mõttetust hävitamisest.

“Haide hävingu” mängufilmilikkust ja emotsionaalset haaravust ning erakordsust rõhutas auhinna väljakuulutamisel ka žürii liige Irina Žuravljova.

“Film on tehtud väga hea uuriva ajakirjanduse vaimus. See suunab tähelepanu inimeste jõhkrale ja aplale käitumisele, mis hävitab bioloogilist mitmekesisust. See kutsub meid kõiki tegudele,” ütles Žuravljova.

Stewart ise hukkus filmi tegemisel.

Avastanud, et haisid jahitakse väljasuremiseni, asus Stewart ohtlikule teele, et haide tapmist peatada, uurides haide ja raha liikumist piraat-kalatööstuses. Samal ajal näitab Stewart haisid kui inimesele ohutuid, suurejoonelisi ja kauneid olendeid, kelle massimõrvas osaleb igaüks, kes sööb haiuimesuppi või ostab kassi- või koeratoitu, milles on hailiha.

Haipüügi õõvastavat ulatust näitab ainuüksi fakt, et selle tunni ja 17 minuti jooksul, mis kulub filmi vaatamisele, on merest välja tõmmatud üle 25 000 hai.

Stewart hakkas veealuse maailma vastu huvi tundma juba lapsena, kui ta sai endale kuldkalad. Kui ta üheksa-aastasena kohtas sukelduses haid, kes teda nähes ehmus ja põgenes, paelusid need ohtlikuks peetud olendid teda jäägitult. Ta ei kartnud neid ja tahtis, et inimesed peaksid neid sama armsateks kui pandasid.

Film võistles inimese ja looduse kategoorias.

Festivalil tänasid auhinna eest ja tervitasid filmisõpru ekraani kaudu Stewarti vanemad, sest režissöör ise hukkus 37aastasena 2017. aastal sedasama filmi tehes sukeldumisel. Film valmis pärast seda. Stewarti ema ja isa olid tänulikud vaatajaile – mida rohkem inimesi “Haide hävingut” näeb, seda rohkem on lootust, et see kaunis liik säilib ja haisid ei hävitata enam.

“Igaühest meist sõltub väga palju,” ütles Stewarti isa.

2006. aastal linastus Matsalu festivalil Stewarti film “Revolutisoon”, mida “Haide häving” jätkab. Kuigi Stewarti looming on muutnud avalikku arvamust ja sundinud riike haipüügile piiranguid kehtestama, näitab “Haide häving”, et haisid väljasuremisega ähvardav massiline püük pole kuhugi kadunud.

“Haide häving” osutus ka festivali publiku lemmikuks.

“Haide hävingut” jt festivalil pärjatud filme näeb Lihula kultuurikeskuses uuesti pühapäeval, 22. septembril.

Kl 10 “Praidi sünd” – parim režii (looduse kategooria)
Kl 11 “Seks, valed ja liblikad” – parim montaaž
Kl 12 “Jõulusaar ja kookosevargad” – parim operaatoritöö (looduse kategooria)
Kl 13 “Üks tuhandest” – 1. preemia (looduse kategooria)
Kl 14 “Haide häving” – peaauhind ja publiku lemmik
Kl 15.30 “Drømmeland” – 1. preemia ja parim režii (inimese ja looduse kategooria)

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments