Haeskas oli teine linnumess

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnuvaatlejad olid laupäeval Haeskas. Foto Arvo Tarmula

Haeskas Tuuliku talu õuel laupäeval peetud linnumess tõi kohale peamiselt linnuvaatlejad ja -fotograafid.

Ilm linnumessi korraldamist ei soosinud. “Hommikul oli telk meeter maad õhus,” rääkis linnumessi korraldaja, Tuuliku talu peremees Ants Ale. Telk sai aga maapeale tagasi toodud ning messi eksponente ja külastajaid, kellest enamiku moodustasid tõsised linnuhuvilised, kehv ilm ei heidutanud.

Ale ütles, et ilma ei tea kunagi ette, aga ajaliselt on praegu lindude rände tippaeg. Kuigi tugeva tuulega linde rannas suuremat ei näe, vaid nad peatuvad pisut kaugemal.

Teist korda peetavale linnumessile olid tulnud Eesti orientoloogiaühing oma trükiste ja linnumärkidega, aidates ühtlasi linnumessi ajal linnuliikide määramisega, ennast ja oma tegemisi tutvustas Eestimaa looduse fond, innuvaatlejate jaoks soodsa kohaga Fra Mare ning Dirhami külalistemaja ja kalakohvik jne. Tõsiste linnuvaatlejate huvi äratas Nikoni vaatlus- ja fototehnika ning Swarovski kõrgelt hinnatud vaatlusvahendid.

Messil Fra Maret tutvustanud Maret Sukles ütles, et neid kutsus osalema Ants Ale. “Peremees otsis kompanjone ja kutsus, et tema majutus on väike ja osad linnuvaatlejad eelistavad linnas ööbida. Kuna mess on teist aastat, mõtlesime, et proovime,” rääkis Sukles.

Ale tunnistas, et oleks messile oodanud pisut rohkem huvilisi, kuid ilmselt peletas tuuline-sajune ilm ja talgupäev tavainimesed eemale. Ta lisas, et Tuulingu puhkemajas peatuvad välismaalastest linnuhuvilised on rääkinud, et vaatluskohtades näeb kõige sagedamini Soome numbrimärgiga ja rendiautosid, Eesti omasid näeb vähem. Samas tõdes Ale, kelle õuel asub Haeska linnuvaatlustorn, et linnuhuvilisi on järjest juurde tekkimas: “Tornikülastajatega rääkides, inimesed, kes ei ole vaatlustehnikaga varustatud, ikka esitavad küsimusi ja tunnevad huvi. Seda varem pole olnud.”

Et linnuharrastus võib tasahilju endasse haarata, tunnistas Haapsalu fotoklubi liige Peter Lind, kes osales võistkonnas HFK & SSP võistkonnas linnumessiga üheagselt peetud Haapsalu linnurallil. “See on süvenev haigus, nüüd on vaatetoru juba kogu aeg kaasas, ütles Lind

Messikorraldaja ja Birding Haapsalu koostöös toimunud linnurallil osales tänavu seitse võistkonda – neist neli algajate ja kolm edasijõudnute kategoorias. Kui algajad pidid kell 5 hommikul startinud linnurallil keskpäevaks kokku lugema 60 linnuliiki, siis edasijõudnud pidid neid loendama 120.

Kui 60 liigi märkamisega said hakkama kõik algajate võistkonnad, siis 120 linnuliigi piiri ületas ühe liigiga vaid võistkond Ratturid, kes tegidki kogu võistluse jalgratastel. Kokku märkasid võistlejat 142 eri linnuliiki.

Linnuralli korraldaja Tarvo Valkeri sõnul nähti haruldastest liikidest lääne-pöialpoissi, harvaesinevatest aga näiteks turteltuvi. Valker lisas, et oma pitseri pani linnurallile ka kehv ilm, sest siis laulsid linnud vähem ja seetõttu ei kohati vähe näiteks tihaseid ja lehelinde. “Maastikul, kus nähtavus on piiratud, näiteks roostik või mets, või rändel olevate lindude puhul on hääle osakaal nende määramisel suurem,” selgitas ta.

Teist aastat koos linnumessiga peetavat linnurallit pidas Valker kordaläinuks: “Kõigil, kes osalesid, oli tore linnuvaatluspäev.”

Küsimusele, kas Haeska linnumess tuleb ka järgmisel aastal, vastas Ants Ale: “Otsin endas tunnet, aga võib juhtuda, et jah.”

Fotod Arvo Tarmula

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments