Valimispäev: Taeblas valimiskabiinide asemel kastid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

Taebla vallamajas asuvasse valimisjaoskonda jõudes hakkab kell lähenema keskpäevale ja valimisjaoskonna töötajad valmistuvad vaheandmete esitamiseks – kell 12 tehakse valimisaktiivsusest esimene kokkuvõtte.

Kolme laua taga lappavad valimiskomisjoni liikmed nimekirju ja loevad ükshaaval kokku, kes valmiskasti juures käinud.

Taebla valimisjaoskonna esimehe Kaido Lillemägi ütles, et Taebla on Lääne-Nigula valla üks suuremaid valimisjaoskondi, kus nimekirjas umbes 1140 inimest. “Päris töiselt läheb, rahvast liigub. Umbes 35-40 protsenti on hääletamas käinud,” ütles Lillemägi enne kui läheb ametlikke numbreid kokku lööma. Ta lisas, et üldiselt on valimisaktiivsus Taeblas üsna ühesugune. “Muidugi e-hääli on iga kord järjest rohkem,” lisas ta.

Vahepeal heliseb Lillemägi telefon ja antakse teada soovist valimiskast koju tellida. Kodus hääletajaid on nimekirjas juba tosina jagu.

Taebla vallamaja fuajees sisse seatud valimisjaoskond erineb eelmistest kordades – kui varem on olnud kabiinid, siis nüüd tagavad hääletaja privaatsuse laudadele asetatud sinised kastid. Mõni inimene istub lauataga üsna pikka aega, ju siis võtab otsustamine aega.

Valimissedeli kasti lasknud Aadu tunnistab, et valiku tegemine polnudki eriti lihtne: “Kõik erakonnad lubavad päris palju ja vahet teha on päris keeruline.” Aadu ütles, et valis nii nagu eelmistelgi aastatel ikka erakonna järgi. “Erakond ei ole eriti muutunud, aga mõtlesin tükk aega, mis numbrit kirjutada,” rääkis ta. Lõpuks sai number kirja: “Ikka Läänemaa inimene, sest see on kodukant. Ja kui siin on nii edumeelseid inimesi, siis võib olla on meil kõigil edaspidi parem,” rääkis Aadu.

Vallamaja ees tõmbab suitsu Soomes töötav Roman, kes samuti end valima asutab. “Ega ma väga eeltööd teinud ole ja neist asjadest väga ei tea,” tunnistab mees. “Ma olen poliitikast nii kauge inimene – ma ei loe sellest ja mul ei meeldi neid asju vaadata ka. See ajab tigedaks kohe,” lisab ta.

Ometi on Roman otsustanud oma kodanikukohust täitma tulla. Küsimusele, kas ta valib pigem erakonna või inimese järgi, vastab Roman: “Nii ja naa, rohkem inimest võib-olla.” Valimisjaoskonnas uurib Roman pikalt seinal olevaid nimekirju, enne kui otsust tegema läheb.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments