Läänemaal on kaks peaministri favoriiti

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mart Helme ja Jüri Ratase toetus on Turu-uuringute viimase küsitluse järgi Läänemaal võrdne.
Mart Helme ja Jüri Ratase toetus on Turu-uuringute viimase küsitluse järgi Läänemaal võrdne.

Turu-uuringute ASi küsitluse järgi tahavad läänlased, hiidlased ja saarlased peaministrina näha EKRE esimeest Mart Helmet või Keskerakonna liidrit Jüri Ratast.

Turu-uuringute ASi peaministrikandidaatide küsitluse järgi tuli kokku järgmine pilt: Mart Helme ja Jüri Ratase toetus on võrdselt 21, Kaja Kallase toetus 16 ja Kristina Kallase oma 12 protsenti.
Erakondade toetus on selle küsitluse järgi aga järgmine: esimene EKRE 19protsendise toetusega. Reformierakond on kohe kannul 18ga, järgnevad SDE 17 ja Keskerakond 13 protsendiga.

Lääne-Nigula vallavolikogu liikme Jaanus Ratase (Reformierakond) sõnul ei ole midagi eripärast selles, et toetus peaministrikandidaatidele erakondade omaga kokku ei klapi.
„Kui on isikupõhine küsitlus, siis populaarsem on ikka see, et istub kõrgemal toolil ja saab seetõttu kõige rohkem tähelepanu,” pakkus ta.

Küsitlustes, kus uuritakse erakonna kui brändi toetust, mängib peamiselt aga rolli maailmavaateline ja programmiline pool. Ratas lisas, et üle-eestilistel toetusuuringutel on kindlasti kõvemat sorti tõepõhi all, nagu viitas ka Turu-uuringute ASi uuringujuht Juhan Kivirähk ise. Siinses ringkonnas on valim lihtsalt nii väike, et mõne isiku suur populaarsus ühes lokaalses kogukonnas võib tulemusi oluliselt mõjutada.
„Tuleb suurt, kogu Eesti pilti tervikuna vaadata. Viimase paari kuuga on selgelt näha Reformierakonna tõusu,” ütles Ratas.

Erinevad tulemused

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid suhtub küsitlustesse stoilise rahuga. „Uuringud on erinevad. Näiteks viimane Emori küsitlus näitas, et Keskerakond võitleb Lääne-, Hiiu- ja Saaremaa ringkonnas parima tulemuse eest,” märkis Karilaid. Nimetatud uuringus on Keskerakond Reformierakonna kannul teisel kohal.

Viimases Turu-uuringute ASi toetusküsitluses saadud 13protsendine toetus on Karilaiu sõnul aga täpselt sama tulemus nagu enne valimisi neli aastat tagasi. Mis on aga teistmoodi kui varem – ühelgi erakonnal pole uuringute järgi toetust, mis küüniks 30 protsendini ja üle selle.

„Selle uuringu järgi peaksid viis erakonda siit ringkonnast vähemalt ühe mandaadi saama,” pakkus Karilaid. Viisikus on Keskerakond, Reformierakond, EKRE, SDE ja Isamaa. „Aga las valijad räägivad ise. Eri uuringud näitavad erinevat pilti. Kõige täpsem sotsioloogiline vastus tuleb 3. märtsi õhtuks,” ütles Karilaid.

Tõde selgub pühapäeval

EKRE Lääne-Eesti esinumbri Helle-Moonika Helme sõnul räägib suur toetus sellest, et rahvas igatseb kindla sõnaga juhti. „Kelle „jah” tähendabki „jah” ja „ei” on „ei”,” ütles Helme.
Helme sõnul ajavad uuringud valijaid segadusse. „Mina isiklikult lõpetaks sellise reitingute avaldamise enne valimisi ära. Põhimõtteliselt see on ikkagi valimistulemuse mõjutamine. Kõik tahavad olla ju võitjate poolel – see on inimpsühholoogiasse sisse kirjutatud,” seletas Helme.

Helme sõnul otsustab valimistulemuse ikkagi see, millise erakonna toetajad end kokku võtavad ja valimisteks välja tulevad. „Tõde selgub 3. märtsi õhtul,” ütles Helme.

Küsitlus näeb võitjana Reformierakonda

Lääne Elu käsutuses on ka üks veebruaris tehtud usaldusväärne valimistulemuste uuring, mille tellija ei luba avaldada selle täpseid tulemusi. Nimetatud uuring ütleb, et meie valimisringkonnas on populaarseim Reformierakond, teisel on kohal Keskerakond, kolmas sotsid ja neljas EKRE.

Eri uuringufirmade küsitlustulemuste suure erinevuse põhjus on see, et küsitletud inimesi on väga vähe, umbes 150. Nii väike küsitletute hulk annab juhusliku tulemuse, mistõttu me ei tea, milline on tegelik jõudude vahekord kolm päeva enne 3. märtsi.

Neli aastat tagasi oli Lääne-, Hiiu- ja Saaremaal riigikogu valimiste erakondade esiviisik järgmine: Reformierakond (31,1%), SDE (14,9%), IRL (14,7%), Keskerakond (13%) ja EKRE 11,2%.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
5 aastat tagasi

Viimase debati valguses oli parim Jüri Ratas.
Keskerakond need valimised võidab!!!
Ka KaKale esikoht – tagantpoolt esimene ja
teine tagantpoolt Mart Helme.

Mare
5 aastat tagasi

Käin mööda linna. Ilm on ilus. Valimiste eel elevil on rahva meel. Kostub: tehtud… keda… homme… Need vastused on väga paljudelt. KEDA? Ja kostub nagu ühest suust: me valisime juba Keskerakonna ja lisatakse: kindlalt nende võidusse ka usume! REFORMIERAKOND? Ei meeldi rahvale reformierakonna ladvik isa- tütar. Ei meeldi Pentus, Rõivas, Ligi. Ka Kiku teeb nüüd neid uusi dopinguid avalikult arvustades vaid häbi, mis neilt palju viimseid hääli ära viib. JA EKRE? Vastused: viha-, vaenuõhutajaid me ei vali. Ei meeldi ekre ulmelised lubadused laenumiljardite eest. Ei taha keegi seda kaabuperet upitada pukki, et õilmitseksid seal nad rahva raha eest!!! See siin… Loe rohkem »

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  Mare

esmaspäeva hommikuks peab kaineks saama. Tööle vaja minna

velts
5 aastat tagasi

tahaks näha debiilikut ,kes valib Eesti 200, hullemat kommunistide punti pole olemas.

Kàgu
5 aastat tagasi
Reply to  velts

Kultuursed inimesd muidugi niimoodi ei kòneleks ja pòhjendaks oma ùtlemisi ka. Mis aga sellesse erakonda puutub,siis eeldatav hààlte arv on juba erakonna nimes kirjas -200. 🐵

Aleks
5 aastat tagasi

Lääne Elu käsutuses on ka üks veebruaris tehtud usaldusväärne valimistulemuste uuring, mille tellija ei luba avaldada selle täpseid tulemusi. Nimetatud uuring ütleb, et meie valimisringkonnas on populaarseim Reformierakond, teisel on kohal Keskerakond, kolmas sotsid ja neljas EKRE.
Tüüpiline libauuring/uudis/ valimiste mõjutamiseks.

Liina
5 aastat tagasi
Reply to  Aleks

ära hakka sina Aleks pihta vähemalt , arvasin , et sul vähemalt mõistus korras

Kägu
5 aastat tagasi

Eks vaatame üle saavutused. Eesti 200 juhid olid vist samas bussis,mis kahesajaga vastu puud pani.Ja pärast esimese asjana tahtsid kodusõda alustada,kleepides rahvast vihastavaid ja vaenu õhutavaid plakateid.Kole mõelda,kui nad veel võimule saaks.Refist tuleb esimeseks meelde vapiloom Ligi,kes läbi ESM i(Euroopa Stabiilsusmehanism) Kreekale ligi 2 miljardit meie maksumaksja raha “laenas”.Sellest papist oleme me ilma- Ligi oli isegi nii suuremeelne,et ei võtnud laenuintressegi vastu- kingitus vaestele kreeklastele ! Keski ( ja eriti sotside) kordumatud suursaavutused on pidevad maksutõusud ja RÄNDEPAKT,mille tulemusel tuleb varsti mustaverd uus-eestlasi ülal pidama hakata. Valida on ainult Ekre ja Isamaa vahel.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Kägu

Kristina Kallase väljaütlemisi vaadake 2015 aasta Sirbist!

mõngel
5 aastat tagasi

Tubli EKRE, jätkame samas tempos!

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  mõngel

Paljud lehelugejad pole viitsinud või tahtnud EKRE programmiga ja vaadetega sügavamalt tutvuda, nagu näha suurtest miinuste hulgast. On saadud pealkirjade lugemisest vale mulje vist.

Poleks
5 aastat tagasi
Reply to  Agu

Neid plusse ka ühtegi, kui trolliarmee kommentaariumides ei möllaks. Äärmuslaste koht pole võimul, programmi võib igast soga kirjutada

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Poleks

Ka reformierakond on äärmus!

kuule poleks
5 aastat tagasi
Reply to  Poleks

Selete ka teistele, mida sina, sõnast, äärmuslaste all aru saad!

Tiit
5 aastat tagasi
Reply to  kuule poleks

Mina ei ole poleks, aga äärmuslased on Ekre. Vaenu ja viha õhutajad.Kas see oli kena lugu, kuidas nende liikmed miitingul Tarandi pikali lükkasid, kraedpidi lohistasid ja jalaga tümitasid? Kas viisakalt ei osatud teda sealt minema juhatada? Ja Helmede ,,peade veeretamise” jutt? Eileõhtuses debatis Mart Helme ütles seda irvitades Ossinovskile. Miks ekre vastu midagi ette ei võeta? Et see olevat metafoor? Aga need Ekre madalalaubalised jüngrid ei tea sellist sõna. Nad vaatavad, et ohoo, kui bossudele midagi ei tehta, siis võime meie kah. Kas nii või? Ekre ei tohi mitte mingil juhul valitsusse saada kui me tahame säilitada oma riigis rahu… Loe rohkem »

Oraakel Delfi
5 aastat tagasi
Reply to  Tiit

EKRE-st saab hea vabariigi valvur opositsioonis. MOTT!

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  Tiit

Ja Tarand on õige mees, ei läinud vägivallatsema ega midagi? Sotsi jüngritel paistavad ka silmaklapid olevat. Pada sõimab katelt jne