Juhtkiri: prügimägi, mida ei sobi märgata

Lääne Elu

info@le.ee

Kui Uuemõisa algkooli lapsed said fotokonkursi jaoks ülesande looduses prügi pildistada, oli nii mõnigi laps mures, et mis saab, kui ei leia loodusest prügi. Oh, süüta noorus! Fotodele saadi metsa alla tassitud telereid, roostetavaid autokeresid ja kõige tipuks terve lagunev maja, mis prügi täis veetud.

Huvitaval kombel ei ole täiskasvanutel olnud silmi prügimäge ja varisemisohtlikku maja Uuemõisas märgata. Inetrnetikommentaaridest paistab ühe põhjusena, et Uuemõisa inimesed arvavad end teadvat, kuidas see prügila on tekkinud. Seal tegutseb hoolekandeasutus Uuemõisa Kodu, milles elavad vaimupuudega inimesed, kes päris iseseisvalt hakkama ei saa. Ühel sealsel mehel on komme prügi kokku vedada ja mõni teinegi sikutab prügikastidest prügi välja.

Võib arvata, et kui nähtaks naabrimeest prügi loodusesse vedamas, loetaks talle kohe sõnad peale või kutsutaks keskkonnainspektsioon. Aga „hullumaja rahvas”? Küllap mõtleb nii mõnigi, et neile pole mingit mõtet hakata moraali lugema, sest nad ei saa nagunii aru! On ka selliseid, keda takistab poliitkorrektsus – kui vaimupuudega inimene mingi jamaga hakkama saab, siis justkui ei tohiks seda märgata, sest muidu võidakse arvata, et oleme sallimatud tagurlased, kelle arvates peaksid teistsugused olema traataia taga.

Nii laiutab ebaseaduslik prügimägi suures asulas lagunemisohtlikus majas pikemat aega justkui tõend, kuhu viib vaimupuudega ja „normaalsete” inimeste vahele mõttelise müüri ehitamine.

Probleemid tuleb lahendada, ükskõik, kes on nende tekitajad. Praegusel juhul on ju põhjustajaid tegelikult tõenäoliselt mitu – vaimupuudega inimesed ja ärimehed, kes on jätnud maja laokile, nii et see on muutunud koolilastele ohtlikuks. Kumbagi ei ole vaja sellepärast ühiskonnast eraldada. Mõlemaid saab sõnaga mõjutada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmmmm,
5 aastat tagasi

no, kuskohast on selline arvamus, et hooldekodu kliendid veavad kuskilt prügi mingisse lagunevasse majja kokku? kes on see näpuga näitaja? on tal mõni tõend, et niimoodi laimata inimesi, kes enda eest ehk adekvaatselt seista ei saa? ehk, nood, kes laimavad, on hoopis ise kogu selle prügilao tekke taga ja nüüd püüavad kuhugi oma jama ära sokutada?! väga inetu igatahes.

Uuemõisa Kodust
5 aastat tagasi

Sõnaga saab siiski rohkem varemete omanikku mõjutada, Uuemõisa Kodu klientidel ei oleks lihtsalt nii hõlbus sinna sodi korjata kui puuduks katusealune/eraldatus. Aasta-paar tagasi lammutas omanik Uuemõisa Kodu territooriumi piiril olnud suure mahajäetud varemetes hoone ; tulemus sile maa ja ei kogune sinna midagi meie klientidelt, kõik rahul!