Olümpiaspordi rasked ajad

Lääne Elu

info@le.ee

Eile avati Lõuna-Koreas Pyeongchangis 23. taliolümpiamängud. Tõeline tugitoolisportlane istub nüüd 23. veebruarini teleri ees igal juhul, aga ilmselt pole liialdus väita, et sellest olümpiast midagi erilist ei oodata.

Esiteks on olümpia mainele andnud löögi dopinguskandaalid. Tavavaatajale on ammu arusaamatu, kes Vene sportlastest võib olümpiale minna, kellelt võeti eelmise taliolümpia medalid ära ja kellele need tagasi anti. Isegi seda ei saa enam aru, kes neid otsuseid teeb ja mis printsiipidest lähtuvalt. Nagu üks andunud talispordifänn ütles: imelik on kellegi olümpiavõidu üle rõõmustada, kui tegelikult ei tea, kui kauaks medal talle kaela jääb. Olümpiavõitjat ei julge enam olümpiasangariks pidada, sest kahtlusevari on peaaegu kõigi kohal.

Esimest korda on kogu olümpiamängude teleülekandeõigus ja -koorem Eestis kommertskanalite käes. Pole põhjust kahelda selles, et Kanal 2 ja Kanal 12 saavad oma ülesandega hästi hakkama. Sporditoimetust ei saaks luua tühja koha peale esimeseks olümpiapäevaks ja õnneks on ammu näha, kuidas need kanalid on aegsasti suurendanud spordi ja spordiajakirjanduse osa oma programmis. Aga ei Kanal 2 ega Kanal 12 ole vabalevis ja see paneb maailma tähtsaimale spordisündmusele vaataja jaoks väikese vastiku hinnasildi külge. Neid, kes vaatavad telerit ainult vabalevist, on Eestis tuhandeid. See tuleb välja, kui vaadata, kui palju langes Kanal 2 ja TV3 vaadatavus pärast vabalevist lahkumist.

Kõige rohkem kurtmist on Eestis olnud meie sportlaste kesise taseme pärast. On ka küsitud, milleks igaüht, kes vähegi olümpiaõiguse saab, sinna saata. Siin tuleks küll iseendasse ausa väärikusega suhtuda. Olümpiale lähevad ju Eesti parimad ja me peaksime juba selle eest nende üle uhkust tundma, isegi kui nad ei ole maailma parimad. Kui sportlane on osavõtuõiguse ise oma saavutustega välja võidelnud, ei tohi seda temalt ära võtta.

Üks, mis peaks igal juhul taliolümpiaks head meeleolu looma, on pakaseline ilm Pyeongchangis. Pärast Sotšit, kus kunstlume kõrval maa rohetas, on ikka tore küll näha talispordivõistlust, kus probleemiks on pigem liigsed külmakraadid ja lumerohkus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments