Reinsalu umbusaldamine ei läinud läbi

BNS

Urmas Reinsalu. Foto: Arvo Tarmula
Urmas Reinsalu. Foto: Arvo Tarmula

Opositsiooni algatatud umbusaldusavaldus justiitsminister Urmas Reinsalule kukkus täna riigikogus läbi.

Reformierakonna, Vabaerakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esitatud umbusaldusavalduse poolt hääletas riigikogus 46 saadikut, vastu ei olnud keegi, 35 saadikut jättis hääletamata. Hääletusel osales riigikogu 81 saadikut.

Umbusaldusavalduse aluseks on Reinsalu lause, milles ta naeruvääristas naistevastase vägivalla hukkamõistjaid, kelle pöördumise ajendas presidendi otsus valida naistevastases vägivallas süüdi mõistetud Tiit Ojasoo ja tema teater NO99 vabariigi aastapäeva etendust lavastama.

Reinsalu on pärast seda korduvalt vabandanud ja kinnitanud, et mõistab naistevastase vägivalla hukka.

“Kriitika nii opositsiooni, koalitsiooni kui avalikkuse poolt peaks Eesti poliitiline kultuuri juures tähendama vabatahtlikku tagasiastumist. Kuna seda ei juhtunud, peame vajalikuks väljendada oma umbusku Urmas Reinsalu suhtes konkreetsest juhtumist laiemalt ja see puudutab ka tema pikemaajalist tegevust,” seisab umbusaldusavalduses. “Me otsustasime jätta selle arutada riigikogu täiskogule, kuna nagu koalitsioonis, ei lange ka umbusaldajate seas hinnangud igale poliitilistele valikule, sealhulgas Urmas Reinsalu omadele, täiesti kokku. Kuid me oleme ühel meelel, et selguse ja korra loomise asemel on ta segaduse tekitaja ning ei põrku tagasi ka Eesti õigusliku järjepidevuse murendamisest.”

Umbusalduse läbiminekuks on vaja riigikogu koosseisu häälteenamust ehk vähemalt 51 poolthäält.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski ütles esmaspäeval, et SDE juhatuse esmaspäevase otsuse kohaselt ei osale erakonna parlamendifraktsioon Reinsalu umbusalduse hääletusel. Ta lisas, et fraktsiooni liige Hannes Hanso on lubanud Reinsalu umbusalduse poolt hääletada, kuid teised fraktsiooni liikmed ei osale hääletusel.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon otsustas oma esmaspäevasel nõupidamisel, kus osales ka peaminister Jüri Ratas, et Keskerakond ei toeta umbusaldamist.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL), mille liige Reinsalu on, juhatus avaldas esmaspäeval üksmeelset toetust justiitsministri tegevusele ja otsustas, et ta peab ministrina jätkama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
6 aastat tagasi

Vabandust. Ekre plaanib järgmisena teha
umbusalduse Jüri Ratasele. Aga praegusest
paistis, et ekrest on saanud refide puudlid.

Jaan
6 aastat tagasi

Varga peas põleb müts…
Sellest ka võis tulla nüüd see ,,kanajama”.
Refid tahtsid hoopis kukutada valitsust, sest
kui tulevad nüüd päevavalgele VEB-fondi lood,
siis need refid ei saa mitte iial valitsema.
Jüri Ratas on refide järgmine ohver, avaldasid
nad.

k.s
6 aastat tagasi

Kuidagi “juhuslikult” on toimetusel jäänud osa reinsalu jutust “kahe silma vahele” Mees siiski ütles sõna-sõnalt nii: “Umbusaldusavalduse aluseks on Reinsalu lause, milles ta naeruvääristas naistevastase vägivalla hukkamõistjaid kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust”. st. ütles ikka väga selges Eesti keeles et kahetseb, et mõistis naistevastase vägivalla hukka. Kõik muu on lihtsalt poliittehnoloogia, et piruka juurde edasi jääda…

uskmatu-toomas
6 aastat tagasi

Muidugi Reinsalu püüdis kaitsta presidenti aga president oma pideva tõmblemisega on loonud sellest institutsioonist veel hullema kuvandi kui Ilves.Kui Reinsalul tagasiastuda tuleks seda teha koos presidendiga siis oleks asjal mõtet !
Kuna meil on palju “riigimehi” siis peabki Eesti inimeste heaolu eest võitlemise asemel käima pidev kisma riigipiruka pärast.