0

Innokas toob Eestisse Soome leiutusvõistluse

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Innokas hakkab korraldama leiutamisvõistlust. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu innovatsioonikeskus Innokas hakkab Eestis korraldama populaarset leiutusvõistlust Start, mis pandi käima 2015. aastal Soomes ja mis peeti 2016. aastal juba 36 riigis.

„Eestis on leiutamiskonkursse küll, aga nendes saab osaleda koolide kaudu. Start on selles mõttes vaba, et sellest võivad osa võtta ka lapse ja vanaisa võistkond või ühe hoovi sõbrad,” võrdles Innoka eestvedaja Angela Leppik.

Sel õppeaastal on leiutusvõistluses Start seitse teemat: matemaatika meie ümber, loodus ja keskkond, heaolu ja tervis, tähed ja kosmos, kodu, kultuur ja rahvusvahelisus, liikuv mänguasi ning tehnoloogia meie ümber.

Leiutusvõistlusele saadetav projekt võib olla uurimus, mäng, video, jutustus, arvutiprogramm, portfoolium või kas või teatrisse sobiv näidend.

Projektis osalev tiim peab esitama projekti tulemuse või toote, projekti tutvustava video ja projekti vabas vormis päeviku.

Raportid tuleb saata korraldajaile 18. veebruariks ja pärast seda algab eelvõistlus, kust valitakse projektid, mis lähevad hääletusele. Hääletamine kestab 12.–26. märtsini. Leiutusvõistluse Start Eesti finaal on 12.–13. aprillil õpilaste teadusfestivaliga ühel ja samal ajal Tartus.

Soomes startis Start 2015. aastal. 2016. aastal osales juba 36 riiki. Projekti nimel on kaks tähendust: see tähendab julget algust loodusteaduste ja tehnoloogia maailmas, teisalt on igaüks oma oskuste täht (star). Start pakub madala künnise „esinemislava” nii koolides tehtavatele projektidele kui ka kodudes ja ringides või mujal vabal ajal tehtud töödele.

Innoka vahendusel jõudis see Eestisse tänu teadlaste ööle. „Tunnen juba mitu aastat Merike Keslerit, kes töötab Helsingi ülikoolis. Nad olid ka teadlaste ööl väljas ja seal tuli jutuks, et võiks Starti ka Eestis teha,” rääkis Leppik.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz