Laevakaitsjad asuvad Indiast koduteele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Indias viibivad Eesti laevakaitsjad, kelle hulgas on ka Haapsalust pärit Kristo Koha, on saanud väljasõiduloa ja asunud koduteele.
Peaminister Jüri Ratas avaldas heameelt, et meestele ja nende lähedastele äärmiselt keeruline olukord on lahenemas.

Ratas tänas välisministeeriumi ja kõiki teisi Eesti ametkondi, kes on enam kui nelja aasta jooksul laevakaitsjate kojusaamise nimel tööd teinud. “Viimaks on ühised pingutused vilja kandnud ning on lootust, et Eesti mehed jõuavad lähiajal oma perekondade juurde. Pole midagi, mida me saaks öelda või teha, et neile kaotatud aastad tagasi anda. Siiski ma loodan, et meestel õnnestub pöörduda peagi tagasi oma igapäevaellu,” ütles ta.

India Chennai kohus mõistis enda süüdimõistmise edasi kaevanud laevakaitsjad õigeks eelmise nädala alguses. Laupäeval avaldas kohus kohtuotsuse täisteksti, mis võimaldas kohalikel võimudel menetlusega edasi liikuda ning anda meestele Indiast lahkumiseks väljasõiduloa.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse. Varasemalt oli neid süüdistatud ka ebaseaduslikus kütusetankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises.

India kohtus mõistis laevakaitsjad, kes olid enda süüdimõistmise edasi kaevanud, 27. novembril õigeks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments