Haapsalu noor maadleja astub kanepiäris kahtlustatuna kohtu ette

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti Ekspress kirjutab kolmest noorest mehest, kelle üle hakatakse kohut mõistma kanepi käitlemise tõttu. Üks kolmest on Haapsalust pärit ja siit oma maadlejateed alustanud 21aastane Lauri Leier. Teine kohtualune on samuti maadleja Kevin Visk, kolmas Johannes Abel.

Leier on tulnud eri kaalukategooriates seitsmekordseks noorte meistriks nii vabamaadluses kui ka Kreeka-Rooma maadluses. Ta kasvas kahelapselises peres Haapsalus spordiklubi kõrval ning alustas juba algklassides maadlustreeningutega kohalikus maadlusklubis Dünamo, kus teda treenisid Aap Uspenski ja Kaupo Alasi. Vahepeal proovis ta Kaja Ladva käe all kergejõustikku, kuid jäi siiski maadluse juurde.

Treener Uspenski hinnangul olid Lauril füüsiliselt kõik eeldused olemas, võimeid piiras üksnes poisi iseloom: ta oli keevaline, liiga emotsionaalne ja püsimatu maadluse jaoks. 

Lauri maadles Haapsalus põhikooli lõpetamiseni. 2011. aastal läks edasi õppima Audentese spordigümnaasiumi, kust ta esimese õppeaasta kevadel kehvade õpitulemuste tõttu välja visati. 2012. aasta sügisel andis kool talle uue võimaluse. Paraku kordus esimesel aastal juhtunu ja Lauri visati järgmisel kevadel uuesti koolist välja. Põhjuseks taas õppeedukus, aga ka distsipliiniprobleemid: ebaväärikas käitumine, põhjuseta puudumised, allumatus, kodukorrast mitte kinni pidamine.

Spordigümnaasiumi direktor Priit Ilver möönab, et probleemid andeka Lauriga võisid kaudselt tulla sellest, et tolleaegse Audentese maadlustreeneri Henn Põlluste fookus oli eelkõige Heiki Nabi juhendamisel (kes võitiski Londoni olümpial hõbemedali).

Staažikal Põllustel ei olnud aega hoida silma peal kõigil maadluspoiste tegemistel. Kolm aastat tagasi Põlluste asemel tööle asunud Ivar Kotkas on aga võtnud noortespordi südameasjaks, sestsaadik pole Audenteses ükski maadluspoiss distsipliini ega õppimisega hädas olnud.

Lauri Leier üritas pärast koolist väljakukkumist maadelda noorteklassides edasi, tehes trenni Martin Plaseri maadlusklubis Korrus3 Villi Orumetsajuhendamisel, aeg-ajalt ka MK Dünamos Uspenski näpunäidete abil. 2015. aastal võitis ta U20 vanuseklassis Eesti meistritiitli Kreeka-Rooma maadluses, aasta hiljem saavutas teise koha. Võistlustel käimine lõppes eelmise aasta talvel, kui Lauri jäi kanepiga vahele.

Kuulujutud noormeeste kriminaalasjast levisid maadlusringkonnas kärmelt. Ivar Kotkas korraldas kohe kriisikoosoleku Audentese poistele, tuues Leieri ja Viski juhtumi hoiatavaks näiteks. Maadlustreenerid Eestis kiruvad ja kardavad, et spordiala maine saab juhtumi tõttu kannatada.

Maadlusega tegelevad inimesed usuvad, et pealinna elu ja liigne vabadus mõjusid poistele halvasti.

„Haapsallu ja Tartusse jäädes poleks täna kumbki kriminaalasjaga kohtus, aga Tallinnas tulid vales seltskonnas halvad mõtted pähe,“ väidab mõlemat poissi tundnud maadleja.

Lauri esimene treener Uspenski nägi ajutiselt koduaresti pandud Laurit veel tänavu hiliskevadel Haapsalus trennis, kui noormehel oli jala ümber pärast vahelejäämist pandud võru. Uspenski sõnul on Lauri nüüd mitu kuud Haapsalust ära olnud.

Sõbrad ja tuttavad ütlevad Lauri kohta, et ta on natuke jutu- ja trikimees, ülimalt võistlushimuline, aga hea südamega.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Leierit ja Viski rohkem kui kahe kilo kanepi käitlemises ning Abelit kanepi omandamises. Kanepit leiti poiste elukohtadest ja autodest. Alates möödunud aasta suvest andsid Leier ja Visk kaheksal korral suures koguses kanepit Abelile.

Noored maadlejad ei kasvatanud kanepit , vaid olid edasimüüjad võrgustikus, mille juured ulatuvad ilmselt piiri taha. Karistusseadustiku paragrahvi 184 lõigu 2 kohaselt võib neid oodata kahe- kuni kümneaastane vangistus, kuna nad andsid kanepit Johannes Abelile kuritegeliku ühendusena.

Kohus Lauri Leieri, Kevin Viski ja Johannes Abeli üle algab 29. augusti hommikul.

Meestel on kokkulepe prokuratuuriga juba tehtud, aga kohtunik Leo Kunmanil on kohustus kokkuleppe sisu üle vaadata ja teha otsus, kas nõustuda prokuratuuri pakutud karistusega või mitte. Võib-olla pääsevad mehed tingimisi vangistusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments