Reformierakonna toetus jätkab kasvu

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

keskerakond

Augustis oli Eesti populaarseim partei taas Reformierakond, mille toetus on viimase kolme kuu jooksul järjekindlalt kasvanud, selgub uuringufirma Kantar Emor BNS-i ja Postimehe tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Kui juunis toetas Reformierakonda 25,4 protsenti, siis juulis 26,4 ja augustis juba 27,6 protsenti küsitletutest. See on 0,1 protsendipunkti võrra enam, kui erakonna toetus tänavu mais, mis oli Reformierakonna suurim toetus alates mullu oktoobrist.

Valitsuskoalitsiooni juhtiva Keskerakonna toetus on vastupidiselt Reformierakonnale viimase kolme kuu jooksul langenud. Kui juunis toetas Keskerakonda 25,1 protsenti, siis juulis 23,1 ja augustis 22,8 protsenti küsitletuist.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus on viimase kolme kuu jooksul kõikunud, ulatudes juunis 16,2, juulis 15,9 ja augustis 17,2 protsendini. EKRE augustikuu toetus on suurim alates mullu oktoobrist.

Suhteliselt stabiilne on olnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus, mida juunis toetas 14,2, juulis 14,8 ja augustis 14,6 protenti.

Sarnaselt EKRE-ga on kõikunud ka Vabaerakonna toetus. Juunis toetas seda parteid 8,5, juulis 7,4 ja augustis 9,4 protsenti küsitletutest.

Ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus on langenud, jäädes augustis sarnaselt tänavu aprilliga taaskord alla valimiskünnise, mis on 5 protsenti. Kui juunis toetas IRL-i 6,6 protsenti, siis juulis 6,3 ja augustis vaid 3,8 protsenti küsitletutest. IRL-i augustikuu toetus on ka väikseim alates läinud aasta oktoobrist.

Erakonna Eestimaa Rohelised toetus jäi augustis sarnaselt juuniga allapoole valimiskünnist. Juunis toetas rohelisi 3,2, juulis 5,4 ja augustis 3,7 protsenti.

Keskerakonna, SDE ja IRL-i valitsuskoalitsiooni toetus on viimastel kuudel samuti pidevalt langenud. Kui juunis toetas valitsuskoalitsiooni 46 protsenti, siis juulis 44 ja augustis 41 protsenti.

Erakondade reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Augustis oli "ei oska öelda" osakaal 28,6 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 11.-17. augustini 1257 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
praegused null
praegused null

Väga hea teada!

Lembit
Lembit

Pole kunagi küsitud, refi pole kunagi valinud ka.

Ei usu
Ei usu

Ei usu neid küsitlusi ja nende tulemusi. Kui vähegi tahta, võib veelgi suuremad arvud kokku joonistada.

Anonüümne
Anonüümne

Refi poolt tellitud umbluu ????

kinnimakstud
kinnimakstud

reklaam

misasja
misasja

saab näidata kõigest 1257 inimese küsitlus, see on mõttetu statistika, võrreldes valimisõigust omavaid.
Ja rohelised on täitsa naljanumber, hiljuti nende silmapaistev rohelises tualetis abiellu hõljunud naine, kes juhtpositsioonil paistis olevat-no mida saab loota neilt Eesti poliitikasse.

wpDiscuz