Ants Laikmaa muuseumis avatakse graafik Laura Lainväe näitus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kohtumised (2)Järgmisel kolmapäeval kell kaks päratslõunal avatakse Kadarpiku külas Ants Laikmaa majamuuseumis graafik Laura Lainväe näitus “Kohtumised”.

Lugusid tuleb vestma Johannes Mengel. Johannes Mengel on mitmekülgne artist, kellele meeldib lugusid jutustada läbi mitmete vormide. Ta kirjutab lühijutte, loob muusikat, leiutab mustkunsti illusioone, aga ennekõike on siiski jutuvestja.

Laura Lainväe on sündinud Raplas aastal 1990. Hariduse omandas ta Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumis. Sealt edasi viis haridustee Prantsusmaa erinevatesse ülikoolidesse.

Aastal 2011 toimus Laura Lainväe esimene isikunäitus Pärnu Endla teatris.

“Tänasel päeval kirjutan doktoritööd Prantsusmaal Paul Valèry-nimelises ülikoolis,” tutvustas graafik oma praegusi tegemisi. “Minu doktoritöö keskendub 20. sajandi anglo-iiri autoritele Elizabeth Bowenile ja Samuel Beckettile, kelle teoste ajendil uurin kliima soojenemise (21. sajandi suurima katsumuse) tagamaid. Sealhulgas ka katseid kõike defineerida ja domineerida läbi binaarsete opositsioonide nagu: kultuur-loodus, mees-naine, oma-võõras, inimene-loom jne.”

Taoliste sõnapaaride lahkühtimiste jälgedest eesolev näitus koosnebki. “See näitus on rida kokkusaamisi unes, raamatus või ilmsi, kus võõraga kohtumisel saab ära tunda ka killukesi iseendast, mis vastandlikkust murendavad,” nentis graafik. “Need kohtumised võõraga (aga ka võõraga iseendas) on selle näituse tuum, millest ehk tärkavad mõningad mõtted ja küsimused selle kohta, kuidas koos olla. Kuidas märgata end ümbritsevat, isegi neid, kes üldse inimkeelt ei räägi? Kuidas selle mitmusega läbi saada ilma alandamise ja hävitustööta?”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments