Ametist lahkunud Nõva vallavanemat tahetakse tänada kuupalgaga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Deiw Rahumägi (urmas lauri) Deiw Rahumägi. Foto: Urmas Lauri

 

Neljapäeva õhtul otsustab Nõva vallavolikogu ametist lahkunud vallavanemale Deiw Rahumäele ühe kuupalga suuruse hüvitise maksmise. Hüvitada on kavas ka mehe saamata jäänud puhkusepäevad.

Kriminaalkuriteos süüdi jäänud Nõva vallavanem Deiw Rahumägi esitas 19. juunil lahkumisavalduse tervislikel põhjustel. Volikogu esimees Peeter Kallas ütles eelmisel nädalal Lääne Elule, et volikogu vabastabki vallavanema ametist just sellepärast, mitte põhjusel, et kriminaalkorras karistatuna ei tohi Rahumägi enam riigiametis töötada.

Nõva vallavanemana oli Deiw Rahumägi keskmine kuutasu 1408 eurot kuus ja sellise summaga on volikogul endist vallavanemat ametist lahkumise puhul tänada.

Kui Rahumägi oleks vallavanema toolil püsinud kuni ametiaja lõpuni, mil Nõva liitub koos Noarootsi, Martna, Kullamaa ja Lääne-Nigula vallaga suureks Lääne-Nigula vallaks, oleks talle makstud ühinemispreemiaks aastapalk ehk 16 900 eurot. Rahumägi oleks selle raha saanud siis, kui teda poleks nimetatud ühendvalla vanemaks. Haldusreformi ergutamiseks kahekordistati garantiisid – lahkuvale vallavanemale antakse tänuks reformimise eest poole aasta palga asemel terve aastapalk.

Kohalike omavalitsuste korralduse seadus ei näe alla aasta ametis olnud vallajuhile lahkumisel rahalist tagatist ette, kuid haldusreformi tõttu tänatakse neid poole aasta palgaga. Vallavolikogule esitatud eelnõust ei selgu, kas Nõva vallale on viimasteks kuudeks kavas otsida vallavanemat või  piirdutakse selle ametikoha puhul asendajaga. Volikogu esimees Peeter Kallas esitleb volikogule eelnõu „Vallavanema ametist vabastamine ja asendaja määramine“.

Nõva vallavanemana jäi Deiw Rahumägi ametiauto kuritarvitamises ja vallale rahalise kahju tekitamises lõplikult süüdi 7. juunil, mil riigikohus otsustas, et ei võta asja menetleda. Esimeses kohtuastmes oli Rahumägi mõistetud õigeks, teises kohtuastmes süüdi. Viimane otsus jäi kehtima. Kriminaalkorras süüdi mõistetud isik ei tohi riigiametis töötada ja volikogu peab ta mõistliku aja jooksul ametist vabastama.


Vt ka:

Nõva vallavanem soovib ametist lahkuda tervislikel põhjustel“ 

Kui suured on omavalitsusjuhtide kuutasud?

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tundub
6 aastat tagasi

et rahvas, aga malgaga

Vallakodanik
6 aastat tagasi

Kes soovib veel kuuluda määrdunud mainega nn reformierakonda, enne läheb “jumala päike” looja kui kõik RE “sidrunid” kokkuloetud saab.

Meenutuseks
6 aastat tagasi

https://online.le.ee/2013/12/21/taismahus-nova-vallavanemaks-sai-deiw-rahumagi/
https://online.le.ee/2013/12/14/nova-vallavolikogu-umbusaldab-nadal-tagasi-valitud-vallavanemat/
Kallas lisas, et valimislubadustele mõeldes on just Deiw Rahumägi vallavanem, kellega saab lubadused ellu viia. Kallase sõnul on Rahumägil vajalikud kontaktid ministeeriumi ajast, projektide kirjutamise ja elluviimise oskus ning avaliku halduse kogemus.
„Ja me ei pea arvama, et saame siin konnatiigis kõigega ise hakkama,” sõnas Kallas.

xerxes
6 aastat tagasi

Ootage, saab veel aastapalka, nii see läheb.

S.R.
6 aastat tagasi

Eks see ametiauto kuritarvitamine on ju ainult tilgake meres,muud mahhinatsioonid pole lihtsalt uurimise alla sattunud.Kuna volikogus on aegade algusest reformikate enamus,siis demokraatia Nõval toimib veidi teisiti kui mujal:volikogu hääletab nagu esimees tahab-esimees tahab nagu vallavanem tahab-vallavanem tahab ka vahel nagu esimees tahab ,ja kõik toimib kenasti.Imelik,mis valesti läks,et vallavanem lahkudes ainult kuupalga saab(selle saab ta kindlasti),olin kindel ,et kuidagi õnnestub asja venitada kuni liitumiseni ja aasta töötasu mehel lahkumisel taskus.Samas jään huviga ootama mis nalja peale vallavanema lahkumist veel välja hakkab tulema,suuremad “kalad”pole veel vast välja tulnud.

mitte ainult
6 aastat tagasi
Reply to  S.R.

Pole vallavanem selles nii öelda kuritarvitamises mitte ainus, nii mitmelgi vallaametnikul on silmad kinni vajunud kui seadust vaja rikkuda on olnud. Alustada võiks näiteks valla sotsiaaltöötajast, kellel maske rohkem kui üks.

Kõik suured asjad saavad alguse väikestest.

Napoleon
6 aastat tagasi

on kunagi öelnud: Pange suli kõigile nähtavale kohale ja ta hakkab tegutsema nagu aus inimene. Seda oleks tulnud tema puhul juba varem rakendada, oleks ehk asja saanud. Järgmisega tasub teadlikum olla.

See mees...
6 aastat tagasi

…on iga pildi peal, mida LE näitanud on, nii kurja ja tõrksa väljanägemisega. Ei lahkust, ei naeratust.

aga
6 aastat tagasi
Reply to  See mees...

miks peaks oma tegelikku olemust mingi pildi tarbeks varjama?

Noor
6 aastat tagasi

USKUMATU!! Sellepeale oskan vaid öelda üht: HEA, ET ENNAST SEALT VALLAST VÄLJA KIRJUTASIN!
Edu ja jaksu kohalikele!

mis see on?
6 aastat tagasi

Vallavanemal oleks nagu mingi kindel etteantud teerada, mida ta ontlikult igas uues kohas ühe uuesti ja uuesti läbib, aga lõpuks eksib ikka teelt ja lõpetab kõrgelt kukkudes. Karma või?

turtel
6 aastat tagasi
Reply to  mis see on?

Rumalatele ongi kombeks oma eksimustele kindlaks jääda.

MARGUS OLLEMA
6 aastat tagasi

, LGP NEEME SUUR , sa näed ja sa ei mürista! Mis jama see käib , 7 juunil mõistetekse inimene süüdi ja 19 juunil esitab lahkumisavalduse tervislikel põhjustel ja volikogu esimees esitab sellise päevakorra. Kes siin ebakompetentne on? Kas valla elanikud või volikogu esimees? HALLLOOOO!!! Loodan väga volikogu liikmetele , et neil on kainet mõistust ja ei hääleta volikogu esimehe käskude ja tahte kohaselt. Kuriteos süüdi mõistetule tänu avalduseks kuupalk????????????? Niigi on eks vallavanem KURITARVITANUD puhkuse ajal AMETIAUTOT!!!!!! Terve puhkuse aeg on vallavanemale kasutada antud vallavanema ametiauto tema tarvitada olnud. Kuigi seadus näeb ette , et ametiautot puhkuse ajal kasutada… Loe rohkem »

nõvakas
6 aastat tagasi
Reply to  MARGUS OLLEMA

Kuuldavasti ei olegi kõiki volikogu liikmeid 29.juunil kohal. Nii et põhimõtteliselt on otsus juba koos nende eelnõudega tehtud. Ei ulatu need Neeme Suure abistavad käed ka igalepoole, kahjuks. Nõva on oma muredega suht üksi jäänud ja kes seda p..sapesa siin harutada soovikski.

õigust räägid
6 aastat tagasi
Reply to  MARGUS OLLEMA

Nõva Vallavalitsuse määrus 2_29_12_2015 §2 punkt 12 ütleb selgelt:

Ametiauto kasutamise õigus peatub kui teenistussuhe on peatunud (puhkus, palgata puhkus, töövõimetus jm.). Erandkorras võib kasutada puhkuse ajal kui täidetakse teenistus-, ameti või tööülesandeid.

Marguse küsimus on igati õigustatud. Miks kasutas vallavanem ametiautot puhkuse ajal? Ja isegi kui oli tegemist erandkorraga, tekib küsimus, miks täidab kriminaalkorras karistatud vallavanem puhkuse ajal tööülesandeid? Paluks revisjonikomisjonil asjad selgeks teha.